Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
OK OCI

OK OCI

 

Jammer dat wereldspeler FrieslandCampina niet beursgenoteerd is – zou zo de AEX in gaan – maar samen met de Rabo Leden Certificaten en ForFarmers is het een leuk boerenhoekje in uw portefeuille. Orascom Construction Industries, ofwel OCI. Officieel natuurlijk oo sie ai, maar u mag okie zeggen.

Onbekend maakt onbemind? Had er een Nederlandse naam op de gevel gehangen, dan had de beurs wellicht dit aandeel wel in haar armen gesloten. Zeker nog niet in haar hart, want daarvoor beweegt het aandeel sinds haar beursgang in 2013 in Amsterdam veel te grillig en vooral veel te teleurstellend:

 

 

Sexy kunstmest?

Er hangt alleen geen Nederlandse naam op de gevels, maar een Egyptische. Oorspronkelijk is het een bouwbedrijf uit dat land, dat zoveel jaar geleden diversifieerde en onder meer in de kunstmest uitkwam. In 2010 kocht ze DSM Agro en DSM Melamine en sindsdien zetelt het concern ook in Geleen.

OCI heeft zo een Nederlands tintje. Wat dat betreft is het meer een internationaal dan een Egyptisch bedrijf, want het heeft ook vestigingen in Algerije en de VS (zie foto boven dit stukje). Ook in Texas om precies te zijn, maar behalve een paar verloren gegane productiedagen is er daar geen schade door Orkaan Harvey.

Eigenlijk zou zo'n fonds een dom en saai buy & hold-aandeel moeten zijn. Kunstmest is niet het meest tot de verbeelding sprekende product, maar boeren hebben het ieder jaar weer nodig en dat zal voorlopig ook nog wel even zo blijven? In ieder geval lang genoeg om uw beleggingshorizon te coveren.

Helaas... Het is ook niet alleen OCI dat zo hard beweegt en achterblijft. Idem dito voor de concurrentie. Ik heb ze netjes in euro's gezet en in armen moede vergelijk ik maar met de S&P 500 in euro's. Hoewel dat precies natuurlijk niet de benchmark is, geeft het rekkelijk een beeld: underperfomance.

 

 

Toestanden allemaal

Dat de sector wild beweegt heeft alles te maken fusie- en overnameperikelen, goedkope concurrentie uit Oost-Europese landen, maar ook met productvernieuwing, want ook kunstmest is altijd voor verbetering vatbaar. In het geval van OCI komen daar nog enorme investeringen bij, hoewel die nu over zijn.

Verhip, de gasprijs speelt ook nog een rol. Nico schrijft op IEXPremium over (de H1's) van OCI:

De methanolfabriek in Texas (50% eigendom) wordt in december dit jaar in gebruik genomen. Nu beide (bijna) operationeel zijn, lopen de investeringen in ieder geval fors terug. De capex (kapitaalinvesteringen) behelzen dit halfjaar nog $ 87 mln, vorig jaar was dat $ 483 mln.

De inkomende kasstroom gaat nu vooral gebruikt worden voor de afbouw van die schuldenlast naar aanvaardbare proporties. Voorlopig is dan ook de prijsontwikkeling van kunstmest én de gasprijs van belang. 

Kortom, dit aandeel en deze sector is complexer dan wellicht op het eerste oog bij een boerenaandeel lijkt. Komt nog wat bij. U ziet hier de grootaandeelhouders, de wil van de familie Sawiris is wet bij OCI. Deze drie heren hebben samen de meerderheid. Ik weet niet of ze ook samen door één deur gaan.

Nog een opmerkelijke grootaandeelhouder: Bill Gates. Verder ziet u een lage free float van eenderde en kan ik nog vertellen dat het aandeel 25 keer de huidige winst doet en geen dividend uitkeert.  

 

 

Klanten aan het handje

Ik kan me voorstellen dat u zodoende niet staat te springen voor zo'n fonds, maar er zit wel degelijk fantasie in. Als is het maar omdat het is achtergebleven en geen dividend doet, want wat niet is kan komen. Wat leuk is aan OCI – en daarom noem ik ook Rabobank en ForFarmers – is de band met haar klanten.

Kijk eens op de site van OCI Nitrogen en u komt werkelijk aan schat aan informatie, wetenschappelijke studies en concrete bemestingsprogramma's voor de boeren tegen. OCI gooit niet alleen kunstmest op het erf af, maar neemt haar klanten aan het handje à la Rabobank, ForFarmers en FrieslandCampina. 

Wie weet sluiten we daarom toch ooit op het Damrak OCI in de armen, zoals we dat ook bij ArcelorMittal deden. De rally vandaag op de prima KW2-cijfers zou een begin kunnen zijn.  Eén ding is zeker: het aandeel is meer dan het zoveelste ramsjfonds dat een notering zoekt aan een beurs met de minste regels. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.