Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

"ISM Manipulating Index"

Daar is ie weer, Eric Scott Hunsader die een kruistocht voert tegen high frequency trading (FFT). Vandaag vraagt hij zich af of de ISM Index van 16:00,0000 uur ... nou ja, leest u maar:

Dat is nog eens timing! Tja, als u die beweging nét voor 16:00 uur in zijn grafieken ziet, gaat u inderdaad denken dat sommige beleggers meer gelijk zijn dan... Uhm, welke neem ik? Want Hunsader heeft me daar weer een stel charts. Ga maar kijken :-) Ik pik deze:

 

Misschien ziet hij spoken, maar eerder dit jaar raakte Reuters in opspraak. Het persbureau zou het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan een paar nanoseconden eerder aan bepaalde klanten geven. Het googlet lastig, ik kan niet meer vinden of dit inderdaad klopte en hoe dit is afgelopen.

Maakt ook niet uit. Feit is dat data waarop wereldwijd in minuten miljarden aan beurswaarde wordt geschapen of verbrand, extreem kostbaar is. Dat kan het slechte in de mens bovenbrengen en vult u het verder zelf in. Daarom is het goed dat dat er mensen rondlopen zoals Hunsader die overal en altijd ergens wat achter zoeken.

Dat houdt alles en iedereen lekker scherp.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. Het is een beetje anders dan anders voorbeurs
  2. Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen
  3. Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 juni 2013 22:10
    Toch heel vreemd dat nanoseconden het verschil kunnen maken bij een Reuters publicatie. Er is toch ook nog zoiets als interpretatie? Of wordt de uitkomst binnen een miliseconde gedaan, en staan alle mogelijke uitkomsten al voorgeprogrammeerd. Bij een simpel vertrouwenscijfer kan ik me dat nog voorstellen. Maar hoe zit dat bij complexere berichten? Ik noem maar even de 'template' discussie rond Dijsselbloem bijvoorbeeld. Daar kan je niet in een miliseconde op reageren. Ik vind het maar een heel gekke wereld.
  2. geobeo 3 juni 2013 23:03
    quote:

    *Justin* schreef op 3 juni 2013 22:10:

    Toch heel vreemd dat nanoseconden het verschil kunnen maken bij een Reuters publicatie. Er is toch ook nog zoiets als interpretatie? Of wordt de uitkomst binnen een miliseconde gedaan, en staan alle mogelijke uitkomsten al voorgeprogrammeerd. Bij een simpel vertrouwenscijfer kan ik me dat nog voorstellen. Maar hoe zit dat bij complexere berichten? Ik noem maar even de 'template' discussie rond Dijsselbloem bijvoorbeeld. Daar kan je niet in een miliseconde op reageren. Ik vind het maar een heel gekke wereld.
    Heel makkelijk met teks analyse software. Iets zo simpel als een algoritme de tekst "beleggers reageren positief/negatief" laten vinden om een koop of verkoop order automatisch te plaatsen.

    Dit zuig ik terplekke uit m'n duim, als je een paar miljoen hebt om wat nerds aan het werk te zetten kun je veel geavanceerdere dingen doen.

  3. forum rang 7 am1993 3 juni 2013 23:12
    Klopt van die Algoritmes.
    Nanoseconden maken inderdaad het verschil, omdat circa 80% van de handel in de US computergestuurd is.
    Wij doen trouwens op zijn Hollands iets soortgelijks en noemen dat "slotveiling". Als particuliere belegger kan je niks meer, maar de (computer)handel kan de AEX nog even wat puntjes hoger of lager zetten en dan alsnog wat dumpen of kopen.
    En Justin: Kijk even naar de minuutstatistieken van Ad Nooten en hoe de AEX door computers/algoritmes wordt gestuurd.
    Te gek voor worden en dan durven beweren dat er geen koersmanipulatie plaatsvindt.
    Daarom beleg ik niet meer in aandelen maar in trends. Laat ik een ander manipuleren en hoef ik alleen de lijntjes te volgen.
    AM1993.
  4. [verwijderd] 3 juni 2013 23:24
    Mooi dat veel mensen tegenwoordig op de trend handelen, maar laat dan ook elke vorm van fundamenteel nieuws, inclusief manipulatie en termen als dunne handel blabla achterwege. Je moet eigenlijk een computer zijn om alle andere informatie en emoties uit te sluiten. Precies wat er gebeurd met computerhandel. Wil je als daytrader meedoen? Ga zelf lekker genieten van het leven en laat de computer de beslissingen maken. Anders ga je het verliezen op termijn
  5. [verwijderd] 4 juni 2013 06:10
    Lees : bb. Ik wist het niet, maar kennelijk ben je niet baas over je eigen handelen: Het is voor de bank mogelijk om een bepaalde posities te sluiten omdat deze niet in lijn zijn met de ethiek van de bank. (Hoe hypocriet kan je zijn.) M.a.w. Jij bepaalt niet waarin jij in mag beleggen, maar de bank bepaalt dat voor je. kennelijk zijn we met z'n allen volledig imbiciel geworden. Als het fysieke alternatief van effekten nog voorhanden zou zijn, dan heb ik er geen moeite mee, maar in 99% van de gevallen bestaan die überhaupt niet meer.

    Een slechte zaak omdat er andere middelen zijn om cliënten te wijzen op mogelijk onestisch handelen van een bedrijf.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.