Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label
John Paulson profiteert van toename fusies en overnames

Profijt van toename in fusies en overnames

John Paulson, één van de legends van het Legends Fund, is vooral bekend geworden met The Greatest Trade Ever. Beleggers die al langer bij John Paulson beleggen weten echter dat zijn voornaamste specialisme zich op een ander gebied bevindt, namelijk dat van fusies en overnames.

Paulson geldt al decennialang als één van de voornaamste spelers binnen deze markt. De Paulson funds zijn gestart in 1994 en hebben daarmee één van de langste trackrecords in de industrie. Inmiddels beheert Paulson & Co zo’n 20 miljard dollar waarvan het grootste deel geld is van John Paulson zelf.

Het Paulson Enhanced Fund, waarin Legends Fund een positie heeft, is gestart in 2001 en heeft sindsdien een jaarlijks netto rendement van 19,0% behaald. Ter vergelijking, de MSCI World Total Return Index behaalde over deze periode een jaarlijks rendement van 5,8%:

  • 1000 euro in mei 2001 geïnvesteerd in het Paulson Enhanced Fund zou per 31 maart 2015 11.262 euro waard zijn
  • 1000 euro geïnvesteerd in wereldwijde aandelen zou over deze periode zijn aangegroeid tot slechts 2203 euro

In de grafiek hieronder staan de historische rendement afgezet tegen de MSCI World Index.

Grafiek Paulson Enhanced Fund
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Fusies en overnames

De strategie van Paulson is op dit moment bijzonder hot. Het eerste kwartaal van 2015 kende de grootste fusie- en overnameactiviteit sinds 2007. Het volume steeg met meer dan 25% ten opzichte van het eerste kwartaal 2015 en bedroeg meer dan 900 miljard dollar.

Rentes zijn historisch laag, het financieringsaanbod is ruim en de balansen van bedrijven zijn gezond. Met name in de farmaceutische industrie, een van de belangrijkste sectoren voor Paulson is een enorme consolidatieslag gaande.

Opvallend, en tekenend voor gezonde overnameactiviteit, is dat de aandelenprijzen van de kopende bedrijven stijgen na het overnamebod. In 2015 stegen de koersen van de kopers met gemiddeld 2,6% in de vier weken na het bod. Dit is terug te zien in Paulson’s rendementen.

Mooie rendementsbijdrage

In het eerste kwartaal werd een rendement van meer dan 10% behaald. Eén van de overnames die in Q1 succesvol werd afgerond was die van Covidien door Medtronics. Door de overname van het in Ierland gevestigde Covidien, kan Medtronics haar vestigingsplaats naar buiten de Verenigde Staten verplaatsen met de fiscale voordelen van dien.

De dominante gedachte achter de transactie was echter de verdere uitbreiding en diversificatie die beide producenten van medische apparaten door deze overname konden behalen. Het leverde Paulson als een van de grootste aandeelhouders in Covidien een mooie rendementsbijdrage op.

Andere transacties waar Paulson bij betrokken is, zijn:

  • Time Warner/Comcast (Comcast heeft zich weliswaar teruggetrokken, maar met Charter staat de volgende bieder reeds klaar)
  • DirecTV/AT&T
  • Talisman Energy/Repsol SA

Toekomstige transacties

Ook belegt het fonds in ondernemingen waarvan zij toekomstige transacties verwacht. Zo houdt Paulson bijvoorbeeld 10% van de aandelen van Mallinckrodt, een spin-off van eerder genoemd Covidien die reeds verscheidene overnames heeft gepleegd en sinds de spin-off midden 2013 al meer dan 200% omhoog is.

Een ander voorbeeld is Actavis, eveneens actief in de gezondheidszorg. Paulson investeerde in 2014 in het bedrijf Allergan waar op dat moment op geboden werd door industriegenoot Valeant. Uiteindelijk wist Actavis Allergan voor de neus van Valeant weg te kapen, en de prijs lag 47% boven de prijs die Paulson voor de Allergan aandelen had betaald.

Paulson houdt nu vast aan de aandelen in Actavis die het ontving uit deze overname, aangezien hij verwacht dat de koers van Actavis in de komende 18 tot 24 maanden nog met zo’n 50% zal oplopen.

Sterke spelers

Met haar positie in Paulson, Glenview en Pershing Square heeft het Legends Fund een paar sterke spelers aan het werk die profiteren van de het huidige overnameklimaat.

Meer Beleggingsideeën van Legends Fund


Ruud Smets is portfoliomanager van het Legends Fund van Theta Capital. Ruud heeft een brede beleggingsachtergrond met een specialisatie in hedgefunds. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.