Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Topman-effect

Beleggen is voor een groot deel flexibele toepassen van kennis, kunde, ervaring, timing, et cetera. Maar ook geluk is iets heel moois in de beleggingswereld. Wat dat betreft zouden we allemaal willen lijken op de Noorse vrouw die nu drie kinderen heeft en ook drie keer een grote geldprijs in de loterij heeft gewonen.

Ook de andere vrouw die twee keer 1 miljoen dollar heeft gewonnen had dit geluk. Maak ook ik had vorige week een beetje geluk met Rimm (Research in Motion), ik zit al weken lang te kijken naar de producent van Blackberry en verwacht dat de onthulling van hun nieuwste telefoon ze ook veel goed zal doen.

Ik zat te wachten op een koopsignaal in de Twindicator en op donderdagmorgen kwam dat signaal. Maar ik zat ook naar Dell en nog een paar andere koopkandidaten te kijken en nu is donderdag eens in de twee weken mijn vergaderdag.

Dus pas aan het eind van de dag kwam Rimm weer ter sprake. Ik kocht direct een turbo long en ik gooide deze positie ook op Twitter. Nog geen halve dag later stond de turbo op een megawinst want Rimm was met betere resultaten uitgekomen.

Voorkennis
Nu zou ik u graag vertellen dat het allemaal onze indicator was, maar dan krijgen we een voorkennisonderzoek?

Als ik inzoom, dan zie ik het koopsignaal in de Twindicator en we hebben vrijdag perfect weer even winst genomen hebben in de turbo long; een winst van 75%. Als ik dat in één dag heb, dan vind ik het even leuk geweest.

Maar nog leuker te melden is dat we in deze terugval graag weer opnieuw long gaan in dit aandeel. Maar dan voor een langere periode.

Trendwatcher
Hoewel geluk dus meespeelde was het gelukkig niet de enige factor. Ik ga nog even door over geluk. Het moeten delen van een prijs kan al minder leuk zijn voor de winnaar. Hoewel een bedrag van 355 miljoen is toch wel te delen. Als u de prijs moet delen met uw ex is dat een stuk minder leuk.

Maar uw prijs mislopen omdat de belastingdienst uw adreswijzing niet verwerkt heeft is pas echt zuur. Wat voor sommigen ook zuur kan zijn is dat we nog steeds een verkoopsignaal in Apple hebben en we pas op een slot boven 690 een koopsignaal krijgen.

Dit weekend ging ik met mijn dochter die trendwatcher (en zeker heel gevoelig is voor de te volgen trends) is naar de Office Centre om een nieuwe laptop voor school te kopen nu de oude defect was. Maar uiteindelijk koos ze geen PC maar een Samsung tab met een los toetsenbord.

Ze keek ook nog even naar Apple maar vond deze zelfs zonder mijn commentaar minder mooi en te duur in vergelijking tot de concurrentie... (wat een schat? voor de betalende papa).

Voorspellers
Kinderen zijn heel goede voorspellers van de trends, Nintendo is een van de vele voorbeelden die de kinderen allemaal al lang interessant vonden voordat de beursanalisten het koopwaardig vonden. Ook andere bezoekers vonden dit de betere keus.

Zelfs de charmante caissière gaf een compliment voor de keuze en vond het apparaat mooier en dus een betere keus dan Apple. Daarbij hoor ik veel mensen met Apple’s in mijn omgeving klagen over de laatste versie zonder Googlemap.

Of iedereen weet tegenwoordig dat ik een Apple-scepticus ben of de rage begint aan zijn einde te komen. Hoe het ook mocht zijn sowieso kan het geen kwaad als Apple even een tikkie terug doet op de beurs. Ik zit nog short via een turbo en vind het allemaal prima.

Overigens ik was lang heel positief op Google, maar dit weekend stond er een uitgebreid negatief verhaal in de NRC over hun browser en dus moet u ook hier even maken dat u wegkomt.

We hebben nog geen verkoopsignaal maar het is allemaal wel heel hard gegaan. Van winst nemen is nog nooit iemand arm geworden.

Overigens vind ik dat Microsoft maar weinig last heeft gehad van alle commotie rond de onveiligheid van hun browser. Uiteindelijk is er een update geweest. In de Twindicator hebben we wel een verkoopsignaal. Maar dat komt meer uit het algemene sentiment dan uit specifiek nieuws. Kortom Microsoft is best gelukkig.

Minder gelukkig is cateraar Sodexo met het nieuws dat, een grote groep Duitse kinderen ziek is geworden. Men ontkent dat het met het eten te maken heeft. Maar de beurs denkt daar anders over. Grappig is te zien dat de Twindicator al weken geleden op 64 euro een verkoopsignaal gaf.

Wapenstilstand
Als concurrent ben ik er blij mee maar als mens ben ik er niet gelukkig mee. Ik heb het natuurlijk over het vertrek van Nick Bortot. Ik vind dat Binck een groot man verloren heeft. Ik had een heel hoge pet op van Nick en huizenhoog bewondering voor hem hoe hij omging met onze Aktie Wapen Stilstand

Hij kwam toen met een overhemd aan een vlaggenstok naar buiten en reageerde perfect met veel humor op de situatie. Dit is een van de vele voorbeelden dat Nick perfect Binck vertegenwoordigde. Ik hoop voor hem niet dat we een Steve Jobs-effect hebben en dat de koers dus hoger gaat op zijn vertrek.

Overigens kijkend naar de grafiek vrees ik dat we een negatief effect krijgen. In de Twindicator hebben we een verkoopsignaal op Binck.

Nog even over de banken en een negatief effect. BNP met een slot onder de 36,56 geeft een verkoopsignaal. Kortom, we zien dat heel veel banken wat moeilijker liggen.

Nog even sprekend over topmannen met hun effect. Het feit dat de Akzo-topman overspannen was, had wel een heel groot effect op dit aandeel. Als het sentiment een beetje beter wordt is dit een aandeel dat u gewoon weer moet hebben.

Toch wil ik ook wel zeggen dat ik met een beetje fantasie een klein hoofd-schouderpatroon zie waardoor het ook in theorie terug kan naar 36 euro... Daar wordt niemand gelukkig van.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 oktober 2012 13:28
    Weer een zeer informatief en toch transparant artikel met, vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan, inzichtgevende verwijzingen naar Youtube, in welk artikel duidelijk naar voren komt dat de deskundige auteur een deskundig analyserende dochter heeft!

    (Wat slechts ter kennisgeving m.i. nog zuurder is dan een prijs te moeten delen met een ex, is te moeten aanzien dat de hele straat in de postcodeloterij miljonair is geworden en jij als enige de rest van het verdere leven met een broodtrommel naar het werk moet sukkelen, zodat ik het als een soort slechts uiterst geringe bijzaak op de koop toeneem

    - waar ik uiteraard verder niet over wakker lig –

    dat mijn postcode pas ca. 8 (ACHT) hele lange jaren niet in de prijzen is gevallen)
  2. farcha 1 oktober 2012 13:40
    quote:

    hansome schreef op 1 oktober 2012 13:16:

    Krijg de indruk dat een aantal mensen hier - waaronder de opportunist FvD - niet doorhebben dat mighty Google meer is dan een bladerprogrammatje.

    Het is beleggen in "the leading diversified online media toko".
    The leading diversified online media toko? Bladerprogram-matje? Voeten vegen en dan heel grondig je mond spoelen! Zoek maar even op de term "turbo-taal" en wanneer dat 'in' was. Of lees het boek van Van Kooten - ja, boek, van papier... :)
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.