Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Penny stocks: kan mijn dubbeltje ooit een kwartje worden?

Voor €0,41 kun je een aandeel Ebusco kopen. Ook aandelen Accsys, Pharming en Azerion kosten minder dan €1 per stuk. Maar is beleggen in penny stocks wel slim?

Penny stocks: kan mijn dubbeltje ooit een kwartje worden?
Beeld: iStock

Voor 41 cent - minder dan het muntje in een winkelkar - kun je de trotse eigenaar worden van een aandeel Ebusco. En voor ruim 60 cent word je aandeelhouder van houtveredelaar Accsys. Hier kun je je geen buil aan vallen, zou je zeggen. Maar is beleggen in zogeheten penny stocks eigenlijk wel een verstandig idee?

Veel aandelen voor weinig geld: dat zijn penny stocks. Vanwege de lage beurskoers oefenen ze een grote aantrekkingskracht uit op sommige beleggers. Wie bijvoorbeeld één aandeel Adyen in portefeuille wil hebben, moet hier nu €1.425 voor neertellen. Voor datzelfde bedrag heb je maar liefst 3.478 aandelen Ebusco, 2.850 aandelen Ease2Pay, 2.336 aandelen Accsys, 1.875 aandelen Pharming, 1.307 stukjes PostNL of 1.017 aandelen Azerion. Dat ziet er indrukwekkend uit. Maar is het wel verstandig om in pennystocks te beleggen?

Wat zijn de kansen?

De term penny stock komt overgewaaid uit de VS. Volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC gaat het om aandelen die minder waard zijn dan $5. Maar in de volksmond scharen beleggers hier aandelen onder die voor minder dan €1 van eigenaar wisselen.

Penny stocks zijn vooral geliefd bij day traders die uit zijn op een snelle rit omhoog. Eén klein nieuwsberichtje kan de koers soms al flink beïnvloeden. En dan gaat het hard. Als de beurskoers van een aandeel van €0,06 met 3 cent stijgt, betekent dat al een koersstijging van 50%. Maar het omgekeerde kan natuurlijk ook gebeuren.

Hoe hard het kan gaan, hebben we de afgelopen 12 maanden twee keer gezien bij betaal- en activatieplatform Ease2pay. Op 13 december 2023 schoot de koers plotseling als een raket omhoog nadat het bedrijf had aangegeven in 2024 een positieve EBTIDA te verwachten, terwijl in 2023 nog verlies werd geleden.

Afgelopen voorjaar zagen we een vergelijkbare spike na een summiere 'business update', waarin Ease2Pay zei dat het in de eerste helft van 2024 naar verwachting 50% meer transacties had verwerkt dan in dezelfde periode vorig jaar. In één klap steeg de beurswaarde toen met 39%. In alle gevallen zakte de koers daarna overigens weer even hard terug.


Soms kan de koers zelfs plotseling stijgen zonder fundamentele reden. Zo spoot de koers van houtveredelaar Accsys in januari 2023 uit het niets met 40% omhoog. Wat bleek? Er was een populaire cryptomunt Axie Infinity op de markt gekomen en die had dezelfde tickercode als Accsys: AXS. Dat voorbeeld laat zien dat dit soort fondsen soms een speelbal zijn van speculanten.

Wat penny stocks onder sommige beleggers ook onweerstaanbaar maakt, is dat het soms om jonge bedrijven gaat met veel groeipotentieel. Je belegging kan zomaar de nieuwe Apple zijn. Maakt zo'n bedrijf zijn belofte waar, dan kun je hier de vruchten van plukken.

Verder kunnen bedrijven met een lage beurskoers een interessante overnameprooi zijn. Wordt het bedrijf waar jij in belegt opgeslokt, dan kan dit een aardige premie opleveren.

Wat zijn de risico's?

In alle bovenstaande zinnen staat het woordje 'kan'. Daarin zit de crux. Er is een kans dat die verwachtingen niet uitkomen. Die kans is zelfs groot: hoge potentiële rendementen gaan vaak gepaard met bovengemiddelde risico's.

Bovendien is er in veel dubbeltjesfondsen maar weinig handel. Dat maakt het lastiger om van je stukken af te komen dan wanneer je belegt in fondsen met meer handel (liquiditeit).

Een ander nadeel is dat vaak maar weinig informatie over deze bedrijven voorhanden is, omdat deze ondernemingen meestal wat minder in de picture staan bij beleggers. Er zijn ook vaak maar weinig analisten die deze aandelen actief volgen, waardoor er nauwelijks research is waar je gebruik van kan maken.

Soms oogt een aandeel voordelig - zeker afgezet tegen een eerdere koerspiek - maar is de koers om duidelijk aanwijsbare redenen omlaag gegleden. Neem Ebusco. Drie jaar geleden kostte dit aandeel nog €30. Hoop dat het bedrijf zou profiteren van de energietransitie en een grote order maakte beleggers bullish over dit aandeel. Inmiddels is er van de koers nog een schamele €0,40 over.

In de tussenliggende periode is er heel veel gebeurd: hardnekkige tekorten aan onderdelen, problemen bij het opschalen van de productie, winstwaarschuwingen, tegenvallende (en rode cijfers), boetes, betalingsachterstanden emissies, wisselingen aan de top, geannuleerde orders...

De deceptie was voelbaar in de analyses van Ebusco-watcher Martin Crum: 'Oh oh Ebusco', 'Deceptie Ebusco compleet', 'Schrale kerst voor aandeelhouders Ebusco', 'Management Ebusco nog altijd niet in control', 'Opnieuw een lelijke misser van Ebusco', 'Zorgelijke tijden voor Ebusco, 'Noodlijdend Ebusco dreigt door het ijs te zakken', 'Laatste kans voor Ebusco' en zijn meest recente pennenvrucht: 'Ebusco nóg dieper in de problemen in aanloop naar de claimemissie'...

Een ander voorbeeld is het al eerer genoemde aandeel Accsys, dat ooit meer dan €8 waard was en nu over de toonbank gaat voor €0,61. Ook hier zien we een parade van tegenvallers: schulden, emissies, winstwaarschuwingen, wisselingen in de board en als laatste dieptepunt een streep door de deels afgebouwde Tricoya-fabriek in het Britse Hull.



Een ander risico van pennystocks is dat er soms minder toezicht is, omdat niet al deze aandelen op de reguliere beurzen worden verhandeld.

Zijn penny stocks een onverstandige belegging?

Of penny stocks een verstandige belegging zijn, valt niet in algemene zin te zeggen. Er kunnen mislukkingen tussen zitten, maar ook interessante fondsen, met veel groeipotentieel.

Zorg er daarom voor dat je goed kijkt hoe een bedrijf er fundamenteel voor staat, voordat je instapt. En probeer ook te achterhalen waarom de koers zo laag is. Soms komt dat omdat het een relatief jong bedrijf is, dat nog moet groeien. Maar zoals we bij Ebusco en Accsys hebben gezien, kan de lage koers ook het gevolg zijn van slecht nieuws, waardoor beleggers in paniek naar de uitgang zijn gerend.

Er zijn ook bedrijven die het stadium van mooie belofte nooit voorbij komen. Twee historische voorbeelden zijn Antonov (een fabrikant van versnellingsbakken) en LCI (de bedenker van een biometrische pen). Jarenlang bleven er beleggers in deze producten geloven, maar ze zijn nooit de markt op gekomen. Uiteindelijk hebben beide aandelen Beursplein 5 via de zij-ingang verlaten, hun aandeelhouders gedesillusioneerd achterlatend.

Alles valt of staat dus met een goede selectie van aandelen.

Waarop letten?

Wie niet penny wise pound foolish wil zijn, moet zijn huiswerk dus goed doen. Boekt het bedrijf al winst? Moet de onderneming opboksen in een markt met veel concurrentie? Zo ja, is het bedrijf goed gepositioneerd? Zijn er veel schulden?

Als een bedrijf op deze punten goed scoort, is dat geen garantie op succes, maar het risico op een zeperd wordt wel een stuk kleiner. Juist bij dit soort aandelen is het van belang niet alleen te kijken naar de verwachtingen, maar ook naar de resultaten. Boter bij de vis dus. Als het management zelf ook stukken aanhoudt, is dat een pré. Het toont commitment aan.

Ook de handelsvolumes zijn van belang. Aandelen waar meer handel in is, zijn makkelijker om te verkopen. Bovendien is dan de kans dat de koers een mooie rit omhoog maakt groter dan wanneer je belegt in een aandeel waar nauwelijks leven in zit.

Tot slot is het verstandig om uitsluitend te beleggen met geld dat je langer kunt missen. Dit geldt eigenlijk altijd, maar nog meer voor penny stocks. Veel van dit soort aandelen komen langere tijd nauwelijks van hun plaats. En áls ze al een richting op gaan, kan het ook de verkeerde zijn: omlaag dus. In dat geval kan het hard gaan. Eén ding is zeker: penny stocks zijn niet geschikt voor beleggers met een zwakke maag.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.