Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Slotcall: AEX sluit september af in mineur en wat doen we nou met die Duitse automakers?

Slotcall: AEX sluit september af in mineur en wat doen we nou met die Duitse automakers?

Zo is ook de beursmaand september weer voorbij. Het negatieve maandrendement is vooral te wijten aan de valse start in de eerste week. Op de prestaties van de rest van de maand valt weinig aan te merken. Een feestelijke afsluiter kwam er vandaag niet. De AEX sluit 0,8% lager op 910,12 punten. 

De herfst is nu echt begonnen. Vaak is deze periode er eentje waarin we wat somberder worden, wat ook weer zijn weerslag heeft op de beurzen. Die somberheid is vandaag vooral zichtbaar bij onze Oosterburen, waar de DAX-index een half procentje moet prijsgeven. Het zal u op dit punt niet meer verbazen dat het de auto-aandelen zijn die het laten afweten. 

De in Duitsland genoteerde autofabrikanten BMW, Mercedes-Benz, Porsche, Volkswagen en Continental (fabrikant van oa banden en remsystemen) liggen niet goed. Vrijdag nabeurs kwam Volkswagen met een winstwaarschuwing, ook al kwam die niet bepaald uit de lucht vallen. Vanochtend deed Stellantis het dunnetjes over. BMW en Mercedes gingen beide autofabrikanten daarin eerder al voor. 

Maar het zijn niet alleen de Duitse autofabrikanten die het moeilijk hebben. Ook andere autobouwers voelen zich genoodzaakt hun financiële verwachtingen neerwaarts bij te stellen. De outlookverlaging van Stellantis (-14,7% in Milaan) komt namelijk deels door kostenstijgingen bij Jeep en Dodge in de VS. Zelfs sportwagenfabrikant Aston Martin kwam met een verlaging van zijn prognoses. Wat dit betekent, leest u in onderstaande analyse van Martin Crum. 

De auto-industrie kan maar beter een voorbeeld nemen aan de metaalsector. Afgelopen maand boekten ArcelorMittal en Aperam rendementen van om en nabij de 10%. Laatstgenoemde komt vooruitlopend op de publicatie van de kwartaalresultaten op 8 november met een tussentijdse mededeling. Uit dat bericht blijkt dat het bedrijfsresultaat licht hoger zal uitvallen dan in Q2 (€86 miljoen). De consensus ligt nu op €93 miljoen.

Dat was voor zakenbank Jefferies reden genoeg om het aandeel te gaan volgen. De eerste conclusie is: koopwaardig met een koersdoel van €35. De 'waarom' is misschien nog wel belangrijker. Hier komt 'ie: "Jefferies gelooft dat de nichemarkt van roestvast staal over het hoofd wordt gezien en ondergewaardeerd is. Beleggers kunnen profiteren van een lage waardering, solide balans en het aantrekkelijke dividendrendement van Aperam." 

Stijgers & dalers

Naast Aperam liggen ook bouwers BAM en Heijmans goed. Sif kwam (net als SBM Offshore) op de Benelux-favorietenlijst van ING en won 1,4%. Het kan helaas niet overal feest zijn. Exor zakt flink in reactie op de winstwaarschuwing van Stellantis.

Bij de daling van Pharming lijkt het alle schijn te hebben van een stevige ronde winstnemingen, nadat het concern net voor het weekend marktgoedkeuring kreeg voor Joenja. Ook TomTom (-2,7%), toeleverancier van de auto-industrie, daalt vandaag. Op 11 oktober komt het concern met cijfers. En dat wordt spannend, want gezien de hoge vastekostenbasis van TomTom heeft een bescheiden lagere omzet al een aanzienlijke impact op het resultaat. Hieronder vindt u het complete overzicht. 

Verder op het Damrak

  • Marloes Roetgerink, CFO van ForFarmers, vindt het aandeel laag gewaardeerd, laat ze weten in een interview met ABM. 
  • Buckley Capital Management wil dat Basic-Fit een strategische evaluatie doet met als intentie een verkoop. Dit bleek uit een brief die Buckley stuurde aan het management van de Nederlandse fitnessketen.
  • Familiebedrijf DKV Mobility koopt na vijf jaar samenwerking het minderheidsbelang van private equity-investeerder CVC Capital van 20% terug.
  • UBS heeft het koersdoel voor DSM-Firmenich verhoogd van €133 naar €137 met handhaving van het koopadvies.
  • Deutsche Bank heeft maandag het koersdoel voor Wolters Kluwer verhoogd van €132 naar €137 met een onveranderd Houden-advies.
  • OCI heeft de verkoop van zijn Texaanse bouwproject voor de productie van schone ammonia aan Woodside Energy Group afgerond. 
  • KBC Securities heeft maandag het koersdoel voor CTP verhoogd van €17,50 naar €19,25 met een onveranderd Accumuleren-advies. 

Wall Street kleurt lichtrood

September is historisch gezien een slechte maand voor aandelen. Dat hoef ik u eigenlijk niet meer te vertellen. Zo heeft de S&P 500 sinds 2019 geen winst meer geboekt in deze maand. Maar aan deze droogte komt een einde, want dit jaar is het anders. Deze maand staat het rendement namelijk op een fraaie plus van bijna 4%.

Ook de andere grote Amerikaanse indices staan comfortabel in de plus. Dit kan een goed teken zijn voor het vierde kwartaal, want in vijf van de laatste zeven jaren waarin september winstgevend was, ging de S&P 500 ook in het laatste kwartaal omhoog. Kijkt u maar mee. 

Tot zover de theorie. De praktijk wijst uit dat de Amerikaanse beurzen vooralsnog licht lager noteren. Er is dus nog relatief weinig beweging op Wall Street, maar dat kan vanavond zomaar anders zijn. Leest u maar mee. 

© FX Street

Verder zal Super Micro Computer vandaag na sluiting van de beurs een 10-voor-1-aandelensplitsing uitvoeren. Hieronder ziet u actuele tussenstand op Wall Street

Rentes

De rentes lopen over de gehele linie licht op. De Nederlandse vergoeding op tienjaars-staatspapier bedraagt nu 2,45%.

Brede markt

Een vat WTI-olie wordt vandaag duurder en kost nu $68,65. 1 bitcoin (-3,3%) kost ietjes meer: $63.670. De euro doet niet veel ten opzichte van de dollar en blijft plakken rond 1,1141. Goud zwakt af, maar staat nog altijd comfortabel boven de $2600-grens. Zilver daalt weliswaar, maar houdt knap stand boven de grens van $31. De VIX koelt licht af tot een niveau van 16,94. 

Agenda: dinsdag 1 oktober

Morgen is het de eerste van de maand en u weet wat dat betekent: inkoopmanagersindices. Verder houdt KPN een buitengewone aandeelhoudersvergadering, krijgen we Europese inflatiecijfers en later op de avond komt Nike met cijfers. In oktober zal de nieuwe CEO Elliott Hill aan de slag gaan bij Nike, dat overigens een bijzonder slecht trackrecord heeft als het gaat om koersreacties na kwartaalcijfers. 

  • 00:00 KPN – Bava
  • 01:30 Inkoopmanagersindex industrie - September def. (Jap)
  • 06:30 Omzet detailhandel - Augustus (NL)
  • 06:30 Inflatie - September vlpg (NL)
  • 09:00 Inkoopmanagersindex industrie - September (NL)
  • 09:15 Inkoopmanagersindex industrie - September def. (Spa)
  • 09:45 Inkoopmanagersindex industrie - September def. (Ita)
  • 09:50 Inkoopmanagersindex industrie - September def. (Fra)
  • 09:55 Inkoopmanagersindex industrie - September def. (Dld)
  • 10:00 Inkoopmanagersindex industrie - September def. (eur)
  • 10:30 Inkoopmanagersindex industrie - September def. (VK)
  • 11:00 Inflatie - September vlpg (eur)
  • 13:00 Acuity Brands - Cijfers vierde kwartaal (VS)
  • 15:45 Inkoopmanagersindex diensten - September def. (VS)
  • 16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - September (VS)
  • 16:00 Vacatures - Augustus (VS)
  • 16:00 Bouwuitgaven - Augustus (VS)
  • 22:00 Nike - Cijfers eerste kwartaal (VS)

En dan nog even dit

Who's next?

Verrassend stabiel

'No easy solutions'

Zag u het ook?


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Youri van Heumen

Auteur:

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.