Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Technische analyse Nederlandse beurs
Beeld: iStock

Indicatoren Nederlandse beurs wijzen omhoog

De Nederlandse aandelenbeurs heeft zich prima hersteld. Na het low van 6 september rond 878,32 punten is de AEX ruim 3,5 procent opgelopen. En inmiddels staat de beursindex bijna 8,3 procent  boven het intraday dieptepunt rond 840,61 punten van 5 augustus. 

Technisch bezien is de AEX recent in een positieve richting gedraaid:

  • Het kortetermijnverloop met lagere topjes is verlaten
  • Het dieptepunt van 6 september (878,32 punten) vormt weer een hogere koersbodem
  • De langetermijn-uptrend vanaf eind 2022 is bevestigd
  • De stijgende 200-dagenlijn heeft de koersdaling van begin augustus opgevangen

Bij de indicatoren lijken de seinen ook op groen te springen:

  • De moneyflow-indicator krult weer opwaarts. De  instroom van vers kapitaal naar de Nederlandse aandelenbeurs komt op gang
  • De stijgende Advance/Decline-ratio signaleert dat het dagelijks aantal stijgende aandelen per saldo groter wordt dan het aantal dalers
  • De Rate of Change, die de snelheid meet waarmee de AEX verandert, loopt weer keurig omhoog

Zolang de langetermijnconditie van de AEX nog positief is, maak ik me geen zorgen. Technisch oogt de sterke uptrend van de afgelopen twee jaar zeer solide. Daar komt nog bij dat de beste beursmaanden van het jaar nog voor ons liggen. Volgens de statistieken doen aandelen het in de periode tussen oktober en april gemiddeld 5 procent beter dan in de periode tussen mei en september. 

Deze keer bekijk ik de AEX op basis van de volgende grafieken:

  • Grafiek 1: AEX op korte termijn 
  • Grafiek 2: de moneyflow-indicator, die de geldstromen weergeeft
  • Grafiek 3: de Advance/Decline-ratio, die de verhouding tussen het aantal stijgers en dalers blootlegt
  • Grafiek 4: de Rate of Change, de snelheid waarmee de AEX verandert
  • Grafiek 5: de langetermijntrend van de AEX 

Conclusie:  de uitstekende technische conditie van de Nederlandse beurs op de lange termijn blijft overeind. De schade op de korte termijn is vrijwel weggepoetst. Misschien niet vandaag of morgen, maar de weg naar boven ligt helemaal open.

Grafiek 1: AEX-index flirt met weerstand 927,21

De AEX-index komt er technisch minder slecht bij te liggen nu de correctieve fase wordt gebroken. De verkoopdruk neemt af.

De potentiële hogere koersbodem rond 858,09 punten (van 19 april) geeft aan dat kopers terugkeren, dat levert eveneens een verbetering op in het technische plaatje.

Verdere verbetering treedt op bij een doorbraak en slotstand boven weerstand 927,21 punten (top van 31 juli). 

Na een uitbraak boven weerstand 927,21 wordt 949,14 punten het volgende opwaartse koersdoel.  

Technische analyse AEX index koers

Grafiek 2: moneyflow-indicator krult opwaarts

De instroom van vers kapitaal richting de de Nederlandse aandelenbeurs komt op gang. De opwaarttse krul van de de moneyflow-indicator geeft dat aan. 

De moneyflow kan verborgen koop- of verkoopdruk kan blootleggen en is afgeleid van het volumeverloop. Zo geeft de moneyflow-indicator van de AEX de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag van de AEX cumulatief verwerkt.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er juist geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow signaleert dat de geldstromen in evenwicht zijn.

Technische analyse AEX index moneyflow

Grafiek 3: Advance/Decline-ratio draait omhoog

Nu de Advance/Decline-ratio omhoog draait, wordt het draagvlak onder de beurs steeds sterker. De opwaartse tendens geeft aan dat er de laatste weken dagelijks steeds meer aandelen met winst eindigen dan met verlies. 

De Advance/Decline-ratio, ook hoog/laagverhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers. Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline-ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien. Doorgaans is de Advance/Decline ratio een leading indicator, die vooruitloopt op de actuele marktontwikkelingen.

Technische analyse AEX index Advance/Decline-ratio

Grafiek 4: Rate of Change van de AEX

De Rate of Change (ROC) wordt op de onderste helft van de grafiek afgebeeld. De ROC, die het tempo meet waarmee de AEX verandert, loopt weer omhoog. Het stijgingstempovan de AEX neemt dus weer toe. 

De Rate of Change is een momentumindicator die de procentuele prijsverandering meet tussen de huidige koers en de koers van een aantal dagen geleden. De ROC meet als het ware de snelheid waarmee de prijs van de AEX verandert.

Als de waarde boven de signaallijn klimt, neemt het stijgingstempo toe. In dat geval is de ROC-kleur groen. Onder de signaallijn kleurt de ROC rood, wat duidt op een snelheidsdaling.

NB: in het koersgedeelte, in de bovenste helft van de grafiek, worden candlesticks gebruikt. Candlesticks in de technische analyse kunnen traders helpen nauwkeuriger marktbewegingen te ontdekken. Zij kijken naar de vorm en kleur van candlesticks om een idee te krijgen van trends en patronen. In een toekomstig artikel zal ik uigebreide uitleg geven over candlesticks.

Technische analyse AEX index koers candlesticks Rate of Change

Grafiek 5: AEX valideert langetermijn-uptrend 

Technisch heeft de AEX de langetermijn-uptrend bevestigd met de recente serie hogere bodems. 

Begin 2024 werd het oude all-time high op 829,66 punten (de top van 18 november 2021) opwaarts doorbroken. Vervolgens heeft de AEX een hogere bodem gevormd rond 840,61 (bodem van 9 augustus).

De eerstvolgende weerstand ligt op 949,14 punten (top van 19 juli). Na een doorbraak daarvan kan de AEX in eerste instantie de 1000-puntengrens opzoeken.

De stijgende 200-dagenlijn (glooiende rode lijn) bevestigt het positieve technische plaatje. 

Technische analyse AEX index koers

 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Royce Tostrams

Analyse door:

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.