Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (896,98)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

antwoord percentage balk
Hoger 52,34%
Lager 47,66%
IEX slotcall van donderdag 5 september 2024

Slotcall: Chippers dalen verder, financials doen het juist goed

AEX: -0,57% | AMX: +0,05% | AScX: -0,45% | S&P500: -0,45%

De highlights van donderdag 5 september:

  • De AEX opende vanochtend licht lager waarna het verlies eerst oploopt om na opening van Wallstreet weer flink terug te lopen om uiteindelijk toch stevig in de min te sluiten.
  • De chippers ASML, ASMI en Besi worden ook vandaag verkocht, net als de database-uitbaters Wolters Kluwer en RELX. 
  • Kendrion hield vandaag een beleggersdag en daar gaat de koers goed op.
  • PE-bedrijf CVC Capital Partners overlegt sterke cijfers.
  • Flinke winst voor verzekeraars, ook banken winnen.
  • Franse luxe-aandelen dalen fors door afnemende Chinese vraag. Dat heeft zijn weerslag op de Franse hoofdindex. LVMH bijvoorbeeld werd vandaag 3,64% minder waard.

Risk happens fast. Nadat de techsector onder leiding van de chippers deze zomer al een grote correctie meemaakte, is er deze week een nieuwe daling ingezet. Het herstel dat volgde op de dalingen in de tweede helft van juli is inmiddels geheel verdampt of erger.

Problemen voor ASML

Neem het Nederlandse kroonjuweel ASML (-2,23%), dat momenteel door zowel particuliere als professionele beleggers bovenaan het kooplijstje prijkt. Dat slechtte medio juli de koersgrens van €1000. Een mijlpaal. Kort voor opening van Wall Street koerst het aandeel onder €720.

Ytd staat het aandeel wel nog altijd op een winst van 5% maar de AI-fantasie is er wel uit. Afgezien van de meer pessimistische verwachtingen van de chipmarkt speelt voor ASML ook mee dat het speelbal is in de economische strijd tussen de VS en China. Amerika wil gewoon niet dat China gebruik maakt van de cutting edge technologie van ASML. Ceo Christophe Fouquet heeft daar steeds meer moeite mee

Of aan de glijvlucht van ASML spoedig een einde komt, is natuurlijk ongewis, maar IEX-analist Ivo Breukink toont er weinig begrip voor in zijn nieuwste analyse.

BESI gaat hard omlaag

Exportrestricties gelden (nog) niet voor chipmachinebouwer BESI (-3,20%), dat met name uitblinkt in hybride bonding, maar dat wil niet zeggen dat dit volatiele aandeel daarom minder daalt dan de grote broer in Veldhoven. Op 15 juli tikte het aandeel na een indrukwekkende rally €170 aan. Inmiddels, vijf minuten voor opening van Wall Street, nadert de koers van BESI de €100-grens.

Ytd staat het aandeel ruim 20% lager, waarbij het dividend niet is meegerekend. Risk happens fast. Op basis van de winstverwachting van dit jaar bedraagt de K/W iets minder dan 50, dus goedkoop is het aandeel nog altijd niet.

Ook robuuste aandelen kunnen dalen

Opmerkelijk is dat niet alleen onze chippers vandaag een veer laten, maar ook RELX (-1,99%) en Wolters Kluwer (-2,08%). Dit zijn twee bedrijven, die sterk leunen op AI. Dat over deze megatrend inmiddels iets minder positief wordt geoordeeld, heeft zo zijn weerslag op de waardering van beide aandelen.

Nog altijd staat Wolters Kluwer dit jaar op een winst van meer dan 20%. RELX doet het iets minder goed met een ytd koerswinst van 15%.

Financials floreren

Maar terwijl alles wat tech is, vandaag op Amsterdam een veer laat, doen onze financials het juist heel goed. Wat heet! De verzekeraars Aegon (+1,76%)  ASR (+2,03%) en NN (0,78%) sluiten alle hoger. Ook de banken doen het redelijk goed, met ABN AMRO (+0,72%) als best presterende. Feit is dat BlackRock razend enthousiast is over de Europese banken.

Wall Street opent vlak,

maar na een half uur handelen staat met name de Nasdaq flink hoger (+0,75%), terwijl de Dow juist iets lager staat (-0,25%). Vanmiddag kwam er een arbeidsrapport uit waaruit blijkt dat er in augustus slechts 99.000 nieuwe Amerikaanse banen bijkwamen. Sinds 2021 was de toename niet eerder zo laag. Economen waren uitgegaan van 140.000 nieuwe banen. Dan hebben we het over banen in de private sector. 

Morgen komt het Amerikaanse arbeidscijfer over augustus naar buiten waarin ook overheidsbanen zijn meegenomen. Dat kan voor meer reuring zorgen. De verwachting van economen is dat er in augustus in totaal 161.000 banen bij zijn gekomen.

Vraag is wel hoe serieus dat Amerikaanse arbeidscijfer moet worden genomen. De praktijk van de laatste maanden is toch wel dat gepubliceerde cijfers later telkens weer naar beneden worden bijgesteld. Daarbij gaat het om grote aanpassingen.

Feit is dat de spanning op de Amerikaanse arbeidsmarkt wel voorbij is. Omdat het zorgen voor voldoende werkgelegenheid één van de twee mandaten is van de Amerikaanse centrale bank (Fed) neemt de kans toe dat de Fed bij de aankomende vergadering de rente niet met 25 maar met 50 basispunten verlaagt.

Maar toch, als de Amerikaanse arbeidscijfers morgen tegenvallen, dan zal dat zeker de nodige verkoopdruk geven. Volgens IEX-analist Martin Crum is slecht nieuws tegenwoordig gewoon slecht nieuws. Ook beleggingstrateeg Kristina Hooper van Invesco is die mening toegedaan.

Positief is zeker dat de Amerikaanse dienstensector in augustus harder is gegroeid dan verwacht. De inkoopmanagersindex daalde niet zoals verwacht maar steeg licht.  

Brede markt

  • Goud, zilver koper en olie stijgen.
  • Bitcoin daalt flink.
  • Dollar doet niets tegenover euro.
  • Rentes dalen licht. De rente van de Nederlandse tienjaars zit weer iets onder 2,50%, de Amerikaanse tienjaars daalt tot iets boven 3,75%.
  • Europese beurzen sluiten wisselend. Vooral de Zwitserse beurs daalt hard. Dat zal ook wel te maken hebben met dalende luxeverkopen in China.

Verder op het Damrak

Dit zijn de grootste stijgers en dalers van vandaag:

Aandelen in het nieuws

  • Wolters Kluwer (-2,08%) heeft de aankoop van de Europese accountancyportefeuille van de Belgische Isabel Group afgerond.
  • Shell (-0,34%)profiteert vandaag niet van de olieprijsstijging. Dat geldt ook voor de oliedienstverleners Fugro (-2,92%) en SBM Offshore (-1,82%). 
  • Air France-KLM (+1,73%) stijgt op het nieuws dat Schiphol niet hoeft te krimpen.
  • Dalen de bouwers BAM (-1,47%) en Heijmans (-2,65%) vandaag op onduidelijke stikstofplannen van het nieuwe kabinet?
  • Kendrion (+1,74%) maakte vandaag op de beleggersdag ambitieuze groeidoelen bekend. Lees de positieve analyse van IEX-analist Martin Crum.
  • De VIX staat boven 21 punten en daar profiteert Flow Traders (+1,66%) van.
  • CVC Capital Partners (+0,59%) heeft in de eerste helft van dit jaar heel goed geboerd.
  • Nvidia (+0,44%) zegt niet te zijn gedagvaard
  • De koers van Tesla (+3,24%) stijgt flink op de aankondiging dat de software voor zelfrijdende auto-ondersteuning in het eerste kwartaal van 2025 in Europa en China wordt uitgerold. Eindelijk.

Agenda van vrijdag 6 september: Hoe staat de Amerikaanse arbeidsmarkt ervoor?

Inpost komt morgen met cijfers over het tweede kwartaal. Ook zijn er cijfers over de Nederlandse consumptie in juli (06.30), de Duitse handelsbalans en industriële productie (08.00), en de definitieve economische groei van de eurozone in Q2 (11.00), maar dat is allemaal niet zo belangrijk.

Zet de wekker op half drie, want dan komen de Amerikaanse cijfers uit over de banengroei en werkloosheid in augustus. Dat belooft een game changer te worden, zoals deze week al vaker is gezegd en geschreven.

En dan dit:

Morgan Stanley verlaagt koersdoelen ASML, ASMI en BESI
Upside is er nog wel voldoende. 

OPEC+ houdt vast aan bestaande olieproductiebeperking,
dus de olieprijs gaat hard omhoog.

Is de Chinese aandelendiscount een niet te missen koopkans?

Dat was de omgekeerde rentecurve
Ditmaal zonder de bijbehorende recessie!

U bent weer bijgepraat. Ik wens u een fijne avond toe!


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Rob Stallinga

Auteur:

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.