Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Obligaties tenderen opwaarts
Beeld: iStock

Obligaties pauzeren binnen uptrend

Deze week staat in het teken staan van de renteontwikkelingen. Eind deze week schuiven de hoofden van centrale banken in Jackson Hole gezamenlijk aan tafel. Op het menu van de centrale bankiers staat ongetwijfeld het rentebeleid voor de komende maanden. 

Het hoofdgerecht in Jackson Hole is de speech van Powell. De voorzitter van de Federal Reserve, de centrale bank in de VS, zal het beleid voor de Amerikaanse rentetarieven opdienen. Verwacht wordt dat de Fed-voorzitter een verlaging van een kwart procentpunt in september zal aankondigen, met als toetje op termijn nog meer neerwaartse aanpassingen.

Waarschijnlijk kijkt elke belegger, waar ook ter wereld, reikhalzend uit naar de uitkomsten van Jackson Hole.

Ik zie op de rentemarkten twee opvallende ontwikkelingen, die elkaar wat tegenspreken:

  • Ten eerste hebben beleggers op de kapitaalmarkten al geruime tijd voorgesorteerd op een rentedaling. Zo is de Nederlandse rente sinds de top van 10 juni op 2,98% gedaald naar nu 2,55%.
  • Spelen we wat korter op de bal, dan zien we de laatste dagen juist een stabilisatie. Dus een meer trampolineachtige beweging. Deze vindt plaats boven de bodem van 2 augustus op 2,45%

Enerzijds is er dus sprake van een structurele omslag in het sentiment; de opgaande rentetrend van de voorgaande jaren is immers verlaten, ik wees er eind juni al op. Anderzijds maakt de rente juist pas op de plaats.

Ik kan er helaas niet goed de vinger achter krijgen hoe deze twee tegenstrijdige ontwikkelingen zich tot van elkaar verhouden. Vooralsnog ga ik ervan uit dat de dalende trend van de voorgaande maanden dominant is.

Dus ligt een verdere rentedaling, zeker op wat langere termijn, voor de hand. Wilt u weten hoe zit het met het risico bij obligaties? Dokter Hoe geeft antwoord op uw vragen hierover.

Vandaag bekijk ik het kortetermijnverloop  van de 10-jaars kapitaalmarktrente in Europa en de VS. Recent heb ik hier al de langetermijnontwikkelingen toegelicht.

Nederlandse kapitaalmarktrente maakt pas op de plaats

De tienjaars Nederlandse kapitaalmarktrente is hard gedaald. Thans maakt de rente echter pas op de plaats. De rente begint te stabiliseren, zij het nog wel binnen de dalende trend.

De laatste bodem op 2,45% (van 2 augustus) legt een tussentijds vangnetje. Er ligt weerstand op 2,98% (gevormd op 14 juni). 

Belangrijk signaal (naar onderen) was de doorbraak onder de bodems rond 2,70% (van 16 mei) en 2,56% (van 8 maart).

Nederlandse staatslening NL 5,5% 2028 doet stapje terug

Op de grafiek van Nederlandse staatslening NL 5,5% 2028 (ISIN: NL0000102317) is de laatste dagen sprake van een terugval. Belangrijk is dat de stijgende tendens dominant is. 

Technisch heeft de staatslening een opwaartse draai achter de rug:

  • Eerst is de neerwaartse trend verlaten.
  • Daarna is de steun rond de bodem van 14 juni op €108,60 vorige maanden nogmaals getest, waardoor er sprake is van een fraai bodempatroon
  • Vervolgens is de horde rond €109,99 gebroken
  • De huidige terugval/stabilisatie mag gezien worden als een gezonde pullback (PB) boven toppen van mei en juni

Technisch is er ruimte tot €113,40 (top van 29 december 2023). 

Afgezien van de recente stabilisatie blijven obligaties nog steeds een interessante beleggingscategorie.

Technische analyse NL 5,5% 2028

Amerikaanse tienjaars rente stabiliseert

De Amerikaanse tienjaars rente neemt een adempauze. 

Omdat de rente nog wel lagere toppen vormt, blijft de dalende tendens intact.  De neerwaartse trend blijft dus dominant. 

Steun zien we rond 3,78% (bodem van 5 augustus). Bij een daling onder de laatste bodem wordt de neerwaartse trend hervat.

Weerstand zien we rond 4,71% (gevormd op 25 april).

Amerikaanse T Bond (30yr) laat een sterk technisch beeld zien.

De Amerikaanse T Bond (30yr) wordt op steeds hogere niveaus (bij-)gekocht, getuige het patroon van hogere bodems. De opmars is al sinds april gaanden. 

Eerste koersdoel ligt rond weerstand $129,50 (top van 1 juni 2023). Daarna kan de koers naar $134,44 (top van 7 april 2023).

Steun ligt rond $121,53 (bodem van 8 augustus).  Deze steun vormt een fraaie katapultbodem boven de toppen van juni en juli.

Technische analyse 30 year T Bond

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Royce Tostrams

Analyse door:

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.