Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (905,67)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

antwoord percentage balk
Hoger 58,03%
Lager 41,97%
Rustige weekstart voor de AEX en nogal veel aandacht voor Jackson Hole

Rustige weekstart voor de AEX en nogal veel aandacht voor Jackson Hole

Op vrijdagavond gingen de Amerikaanse beurzen stuk voor stuk hoger het weekend in. In Azië was groen ook dominanter dan rood, behalve in Japan. De Nikkei moest een kleine 2% inleveren. De future duidt op een vlakke opening voor de AEX (-0,04%). Een rustige weekstart dus, met de laatste bedrijfscijfers en een sterke focus op het Davos voor centrale bankiers. 

De zomervakanties lopen alweer een beetje op hun eind, maar op de beurs is het nog steeds cijferseizoen. Bij de grote fondsen zijn de verzekeraars aan de beurt: ASR woensdag en Aegon donderdag. Spannender dan die van Aegon zijn (ook op donderdag) de Q2-cijfers van Alfen. In juni zette het laadpalenbedrijf voor het tweede jaar op rij een forse streep door de outlook: orders zijn opgeschort of worden pas volgend jaar verwacht. Alfen is ytd het een na slechtste Amsterdamse aandeel met -74,4%. Alleen Ebusco doet het slechter (-78,8%). 

Vermeldenswaardige rapportages komen deze week verder van smallcaps Kendrion en Avantium. Donderdag is de dag om naar uit te kijken op macrogebied, met een hele reeks PMI's, ECB-notulen en de ECB-loonindicator, Amerikaanse steunaanvragen én de aftrap van het jaarlijkse teamuitje van 's werelds centrale bankiers in Jackson Hole. Powell speecht vrijdagmiddag, waarover later meer.

Eerst maar even een inventarisatie van de stand van zaken op de markten deze ochtend.

  • De AEX opent naar verwachting vlak.
  • Europese futures wijzen op een vlakke tot licht hogere opening.
  • Azië sloot uiteindelijk gemengd met de Nikkei als negatieve uitschieter
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) noteert op 14,80.
  • De euro/dollar noteert op 1,1048.
  • De Nederlandse tienjaarsrente staat op 2,55%.
  • De goudprijs staat licht hoger op $2.501 per troy ounce.
  • Voor een vat WTI-olie betaalt u nu $75,22.
  • Bitcoin noteert op $58.525,74. 

Alle ogen zullen in de tweede weekhelft gericht zijn op Jackson Hole, ook wel bekend als het Davos voor centrale bankiers. Powells speech is natuurlijk de hoofdact en niet alleen omdat het een thuiswedstrijd is. De verwachting is dat de voorzitter van de Federal Reserve een routekaart voor de Amerikaanse rentetarieven uiteen zal zetten en dat de Fed-voorzitter een verlaging van een kwart procentpunt in september zal aankondigen waarop meer verlagingen zullen volgen.

De afgelopen twee weken is de rust op de beurzen in ieder geval duidelijk weergekeerd. Zo is de AEX sinds de glijpartij op 5 augustus, vandaag precies twee weken geleden, weer met ruim 5% gestegen. De Amerikaanse techbeurs Nasdaq is de afgelopen twee weken ruim 8,5% opgelopen en de VIX - paniekbarometer - is inmiddels alweer met zo'n 60% gedaald tot een niveau van 14,80. Over krachtig herstel gesproken. Toch houden beleggers iedere indicator van de gezondheid van de Amerikaanse economie nauwlettend in de gaten.

Uit de FedWatch-tool van CME Group blijkt dat 75% rekent op een renteverlaging van een kwartje. 25% rekent op een double shot. 

Wall Street kleurde groen

Even het geheugen opfrissen: de Amerikaanse beurzen gingen hoger het weekend in. De S&P 500, Nasdaq en Dow Jones wonnen ieder 0,2%. Wall Street had de afgelopen dagen sowieso weinig te klagen. U kent het: zwakker dan verwachte inflatiecijfers, samen met een verrassend sterk rapport over de detailhandelsverkopen en een daling van het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. Als kers op de taart gaven twee Fed-functionarissen aan een renteverlaging in september te ondersteunen. 

Aziatische beurzen hoger, Nikkei glijdt uit

De Aziatische beurzen koersten vanochtend verdeeld, na de rally van afgelopen week. De Chinese beurzen in Hongkong en Shanghai noteerden vanochtend n het groen, terwijl de Nikkei juist terrein moest prijsgeven. Vorige week won de Japanse hoofdindex op weekbasis nog bijna 9%.

Zondag werd bekend dat de orders voor machines in Japan in juni zijn gedaald met 1,7% op jaarbasis, wat economen verraste die een stijging met 1,8% hadden verwacht. Machine-orders worden gezien als een maatstaf voor de kapitaaluitgaven in het land. De Aziatische beurzen krijgen deze week onder meer rentebesluiten van de Bank of Korea, de People’s Bank of China en de Reserve Bank of Australia te verwerken. 

Nieuws

De headlines sinds het slot van vrijdag:

  • 08:01 AEX start handelsweek vermoedelijk afwachtend na rally
  • 07:51 B&S Group handhaaft outlook
  • 07:23 Aziatische beurzen noteren verdeeld
  • 06:56 De Europese beurzen openen naar verwachting vlak
  • 06:46 Beursagenda: macro-economisch
  • 06:45 Beursagenda: buitenlandse fondsen
  • 06:44 Beursagenda: Nederlandse bedrijven
  • 18 aug Komende week laatste restjes bedrijfscijfers
  • 08:01 AEX start handelsweek vermoedelijk afwachtend na rally

Agenda: maandag 19 augustus

  • 07:00 B&S Group Q2-cijfers
  • 09:00 Umicore ex €0,25 dividend
  • 16:00 VS voorlopende indicatoren (juli)

Shortposities

De top-10 shortposities in het AFM-register (bron: Shortsell)

En dan nog even dit

Interessante ontwikkeling op de DXY:

Werkt dus niet overal...

Valt het dan toch tegen?

Schrikt u mee?


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Youri van Heumen

Auteur:

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.