Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Wereldaandelen hebben stapje teruggezet
Beeld: iStock

MSCI World-index weet schade beperkt te houden

Eén van de belangrijkste beursindices is de MSCI World-index. Deze wereldwijde aandelenindex volgt ruim 1650 aandelen uit 23 ontwikkelde landen en geeft dus een goede indruk van de wereldeconomie. Deze wereldindex, die dit jaar op een winst van ruim 12,5% staat, wijst in totaal niet in de richting van een recessie of zwakke economie.

Sinds de bodem van eind 2023, rond 2731,99 punten is de beurswaarde van de wereldindex met een dikke 30% gestegen.

Overigens is de recente malaise op de meeste aandelenbeurzen niet aan de MSCI World-index voorbij gegaan. In de afgelopen weken heeft de wereldindex een ministapje teruggezet, maar zonder schade aan te richten aan het positieve langetermijnplaatje.

Per saldo staat de MSCI-index amper 2,5% onder de top van 19 juli rond 3.642,95. Op het dieptepunt van de recente correctie was het verlies nog geen 6%. Dus absoluut geen crashachtig scenario. We moeten ons wel realiseren dat de wereldindex in Amerikaanse dollars noteert. Deze is de afgelopen weken wat gedaald.  

Eerder heb ik in deze blog, bij mijn positieve overwegingen over de MSCI World-index, aangegeven dat er altijd een mogelijkheid is van stevige tussentijdse dips.  In het uiterste geval zouden de voormalige all-time highs een prima vangnet bieden. In dat geval was het: Buy the Dips!

In deze column bekijk ik de MSCI World-index. Omdat deze in Amerikaanse dollars noteert bekijk ik ook het langetermijnplaatje van de dollar versus de euro.

Klassieke pullback

De MSCI World-index wordt gewogen op basis van marktkapitalisatie; de grootste bedrijven hebben een grotere invloed op de prestaties van de index. Van belang is de succesvolle pullback die deze wereldindex in april heeft voltooid boven het voormalige all-time high van januari 2022.

Thans valt de MSCI World-index terug binnen de grenzen van de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande top van januari 2022 rond 3.250 weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief.

Weerstand rond 3.642,95 (top van 19 juli) moet gebroken worden om de uptrend voort te zetten. Het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode glooiende lijn) bevestigt een positieve technische conditie. 

Conclusie: technisch ligt de MSCI World-index er op de lange termijn nog uitstekend bij. 

Dollar versus euro

Het technische plaatje van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro is de afgelopen twee jaar opvallend stabiel geweest. Sinds eind 2022 heeft de dollar zijwaarts gefluctueerd. De laatste maanden tussen 0,91 en 0,94. 

De laatste maanden is er wel de klad ingekomen. Na de top van 19 april rond 0,94 (top van 19 april) is de dollar flink weggezakt. Nu lijkt zelfs de steun op 0,91 (bodem van 8 maart) te breken. De 200-dagenlijn van het valutapaar USD/EUR buigt neerwaarts af. Dit duidt op een verzwakkende technische conditie.

 

 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Royce Tostrams

Analyse door:

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Gerelateerd

Reacties

33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. VIX51 16 augustus 2024 10:29
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 16 augustus 2024 10:12:

    Hij is boven de dalende trend geopend en verdedigt de boel nu. Jammer voor de shorters onder ons. :Ol
    Boven de dalende trend geopend ja, het lijkt erop dat hij een aanloop neemt om er doorheen te breken. Het probleem ligt aan de elastiek van de katepult, iets klopt er niet aan.
  2. sims 16 augustus 2024 11:16
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 16 augustus 2024 10:12:

    Hij is boven de dalende trend geopend en verdedigt de boel nu. Jammer voor de shorters onder ons. :Ol
    Welke shorters? Zijn ze niet allemaal uitgestorven? Op Wall Street iig wel, iedereen kijkt omhoog naar de heldere hemel waar de limiet is
  3. forum rang 7 handyman6 16 augustus 2024 11:21
    Technische patronen,die falen bv oplopende wiggen die naar boven uitbreken ipv omlaag ,dat komt dus voor bij heftige bewegingen in de markt: zelfs kanonnen als AdN. bij de buren ,staan perplex....
    Moet je onze Royce T. nageven,die zag het wel: buy the dip en katapult bodems om de hoek meldde hij al vroeg...
    Wordt zo'n spectaculaire 10% val of meer dan altijd helemaal goedgemaakt?
    Tja,niet dus ,maar als de geldmachines blijven draaien en giga staats schulden geen issue zijn....
  4. Ole In het Berenbos 16 augustus 2024 13:26
    quote:

    Five Aces schreef op 16 augustus 2024 12:53:

    Burry zit altijd veel te vroeg short.

    En van de posters hier, Shortie zit vaak goed met een daling alleen verwacht hij meestal nog een golf die vervolgens niet komt.
    Goedemiddag,

    Tot aan het rente besluit [2 september] gaat er niet veel gebeuren.

    Gr
  5. Verhelst 16 augustus 2024 13:46
    quote:

    handyman6 schreef op 16 augustus 2024 13:35:

    Met zulke hoge staats verschuldigingen gaat 3% straks de norm worden voor "gewenste " inflatie voor ECB en FED?
    Edin M. denkt van wel....
    Zo voor het weekend wordt er nog ff flink verkocht?
    Iran vrees...
    De call opties onschadelijk maken. Toch Doptieman?
33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.