Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Technische analyse: obligaties worden steeds interessanter
Beeld: iStock

Beleggers schuilen in de veilige haven van vastrentende waarden

Tijdens de huidige onrust op de financiële markten is er één categorie die de dans ontsprongen is: die van obligaties. Het lijkt erop dat beleggers schuilen in de veilige haven van vastrentende waarden.

Zowel staats- als bedrijfsobligaties hebben afgelopen week flinke spurts omhoog gemaakt. Overigens is dit proces al een tijdje aan de gang, ik wees er eind juni al op.

De beleggingscategorie staatsleningen heeft technisch bezien een duidelijk opwaartse draai achter de rug. Dat geldt ook ook voor bedrijfsleningen, de zogenaamde corporate bonds. 

Het wordt dus steeds duidelijke dat beleggers obligaties gaan zien als een interessante categorie. 

Kapitaalmarktrente omlaag

Het laatste stukje van de rentedaling is geprikkeld door het teleurstellende banenrapport in de VS. Nu de rente lagere niveaus opzoekt, zullen obligaties in koers stijgen. Overigens zal een lage rente, zeker op wat langere termijn, ook gunstig zijn voor aandelen. Wilt u weten hoe zit het met het risico bij obligaties? Dokter Hoe geeft antwoord op uw vragen.

Vandaag bekijk ik de Nederlandse tienjaars kapitaalmarktrente. Verder beoordeel ik, in het spiegelbeeld van de dalende rente, enkele obligaties en trackers in vastrentende waarden.

Nederlandse kapitaalmarktrente is gedraaid

De tienjaars Nederlandse kapitaalmarktrente heeft de opmars die eind 2021 is ingezet volledig gekeerd.

De eerste lagere top op 2,98% (gevormd op 10 juni), gevormd onder die van 3,33% (eind 2023), wijst op een serieuze omslag in het sentiment. Nadat ook de herstelfase is gebroken (blauwe lijn) krult de rente om.

Na de doorbraak van de bodems rond 2,70% (van 16 mei) en 2,56% (van 8 maart) draait het technische plaatje steeds duidelijker in neerwaartse richting. Er is nu ruimte richting 2,08% (top van 21 juni 2022).

Steeds duidelijker komen obligaties bovendrijven als de volgende interessante beleggingscategorie. 

De 200-dagenlijn begint heel voorzichtig naar onderen te draaien. Dat bevestigt de omslag in het technische beeld. 

Nederlandse kapitaalmarktrente

Europese staatsobligaties draaien opwaarts

De ETF van Europese staatsobligaties, de ETF VanEck Vectors iBoxx EUR Sovereign Diversified, krult omhoog. De tracker (ISIN: NL0009690254) heeft een eerste hogere bodem gevormd op €11,99 (bodem van 14 juni). Deze correctie heeft een succesvolle pullbackbodem achtergelaten. 

Nu de tracker de correctieve fase heeft verlaten, is de aanval op weerstand €12,47 (gevormd op 29 december 2023) ingezet. Na een uitbraak wordt de lucht geklaard, minimaal richting €13,28, de top van medio 2022.

De 200-dagenlijn van ETF VanEck Vectors iBoxx EUR Sovereign Diversified laat een gematigd opwaarts verloop zien. Dit duidt op een redelijke technische conditie. Deze ETF volgt 25 van de meest liquide staatsobligaties in de eurozone met resterende looptijden van één tot tien jaar.

ETF VanEck Vectors iBoxx EUR Sovereign Diversified

Europese bedrijfsleningen flirten met weerstand

De VanEck Vectors iBoxx EUR Corporates ETF heeft de wind in de rug. Deze tracker (ISIN: NL0009690247) flirt nu met de barrière rond €17,05 (top van 29 december 2023). De uitbraak hierboven zal meer zekerheid geven omtrent het verdere stijgende koersverloop.

De volgende horde ligt in eerste instantie rond €17,47, de top van medio 2022. De steun rond €16,49 (bodem van 14 juni) geeft een eerste hogere bodem weer.

De opwaarts draaiende 200-dagenlijn wijst op een verbeterende technische conditie. Deze ETF volgt de index van de 40 grootste en meest liquide investment grade euro-bedrijfsobligaties. 

VanEck Vectors iBoxx EUR Corporates ETF


Nederlandse staatslening NL 5,5% 2028 is duidelijk gedraaid

De Nederlandse staatslening NL 5,5% 2028 (ISIN: NL0000102317) heeft een fraaie u-bocht gemaakt. Eerst is de neerwaartse trend verlaten. Vervolgens kroop de koers weer boven de koersbodem van eind 2023 rond €109, waarmee de eerdere neerwaartse doorbraak wordt geneutraliseerd.

Nu ook het vorige topje rond €109,99 is gebroken, komt er ruimte voor een rally naar €113,40 (top van 29 december 2023). De eerste steun ligt rond €108,60, de bodem van 14 juni. De 200-dagenlijn vlakt de dalende beweging wat af. Dit geeft een minder negatieve technische conditie weer.

Nederlandse staatslening NL 5,5% 2028

Amerikaanse 30-jarige staatslening klimt uit het dal

De US T Bond (Amerikaanse 30-jarige staatslening) zet het herstel voort. Met de slotstand boven de oude horde $120,75 (top van 14 juni) komt er ruimte voor een koersstijging richting $134,44.

Eerder al is de dalende trend opwaarts doorbroken. Bovendien wist de US T Bond een hogere koersbodem te vormen rond $112,84 (bodem van 26 april). 

De 200-dagenlijn lijkt de dalende beweging om te buigen. Dit geeft een verbeterende technische conditie weer. 

US T Bond

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

 

 

 

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door:

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Gerelateerd

Reacties

52 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Silk 5 augustus 2024 08:01
    quote:

    Bubbletrader schreef op 5 augustus 2024 07:53:

    Nikkei min 11%
    Ooops … MRx ;)

    “Mercury Retrograde begins on August 5. This time around, Mercury Retrograde starts out in Virgo. Then, it slides backwards into Leo on August 14, where it remains until the retrograde ends on August 28.”
  2. LucaTonie 5 augustus 2024 08:08
    quote:

    Bubbletrader schreef op 5 augustus 2024 07:50:

    Eindelijk een gezonde correctie op de zwaar overgewaarde tech en een afstraffing van Tostrams malle buying opportunitys.

    Kijk overigens niet gek op van een groen slot (technisch herstel) na een bloedrode opening van de Aex
    Nou dat zou wat zijn. Geloof ik niet echt in, maar de beurs laat zich niet voorspellen. Optiehandel ligt iig stil. Balen. Anders kan ik mijn opties al verkopen. Giro grrrr.
  3. forum rang 5 adritromp 5 augustus 2024 08:22
    quote:

    handyman6 schreef op 5 augustus 2024 08:20:

    Daar ga je met je "katapult bodems" en "geruststellende grafieken": lekker dan ..
    En dan net doen of je net als ik al jarenlang (!) roept dat je in Bonds ( had) moet zitten..
    Goeiemorgen
    Dat heb je idd geroepen! En ik ben nu zeker blij dat ik al mijn indices etfs had verkocht

    Ps. Wel bitcoin gekocht zo juist op 50.95k
  4. forum rang 7 Doptieman 5 augustus 2024 08:47
    Nou nou bijna 850 op de teller wat een turbo daling wat een paniek in de wereld van het geld!!
    Of is het gewoon even de grote halfjaarlijkse schoonmaak van de beurs in het derivaten magazijn?
    even alles een beetje gladstrijken en reorganiseren voor de nieuwe oppompronde
    naar AEX 1000..... We kijken de kat maar even uit de boom en zien wel ..
    Alle nog uitstaande calls kunnen alvast allemaal door het putje... Helaas...
  5. forum rang 7 handyman6 5 augustus 2024 08:53
    quote:

    Ole In het Berenbos schreef op 5 augustus 2024 08:45:

    Goedemorgen,

    Als het gaat, gaat alles.
    Er is geen veilige haven.

    Eerst gaat alle sh*t zoals $Bitcoin
    dan alle risico volle tech
    Dan obligaties en vastgoed
    en als laatste goud en zilver.

    Tenminste zo ging het de vorige keer

    Gr
    Das inderdaad wel de volgorde. Al heeft in 2000 mijn obliedeel vd porto's (en ook vastgoed) die 50% als spaarpot ,me wel gered voor nieuwe start....
  6. forum rang 6 Newg77 5 augustus 2024 09:07
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 5 augustus 2024 08:59:

    Als de dalingen op de financiële markten doorzetten kan de Fed buiten de vergadering om een nood rentedaling toepassen. Dan krijg je een enorme rally door short covering.
    Net een stevige (voor mijn doen) long euro$ gekocht
    Sl 1.048
    Hij kan zomaar vallen
  7. forum rang 7 Doptieman 5 augustus 2024 09:21
    Wat een angst en een paniek in de wereld van de woekerwinsten en het grote geld!! hahaha..
    de laatste uitstaande call opties kunnen in ieder geval allemaal weer door het putje en of terug
    gekocht worden voor een appel en een ei . en puts stonden er relatief gezien bijna niet meer uit dus,
    Rien ne va plus !! Het geld behoort niet meer aan U. Helaas!
    Er komt straks vast weer herstel.... positief blijven beleggers .. Ciao..
52 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.