Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (920,62)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

antwoord percentage balk
Hoger 65,26%
Lager 34,74%
Dubbeltje op zijn kant voor AEX, terwijl cijferstorm aantrekt tot windkracht 10

Dubbeltje op zijn kant voor AEX, terwijl cijferstorm aantrekt tot windkracht 10

Wall Street heeft er fantastische beursdag op zitten, in Azië ging het wat minder en in Amsterdam kan het alle kanten op. De futures kleuren lichtgroen. Maar zo lichtgroen dat het kwartje ook zomaar de andere kant op kan vallen.

Neem nog even een dubbele espresso. Dat kunt u wel gebruiken na het cijfergeweld deze ochtend. Alles en iedereen gooit cijfers over de schutting en u, belegger, moet daar vervolgens nog wat van vinden. Ook absorberen de financiële markten het rentebesluit van de Federal Reserve, waarbij een mooie worst is voorgehouden: een eerste renteverlaging in september.

Laten we snel in zevenmijlslaarzen door de cijfers heen banjeren. Houd voor de echte duiding en de sommetjes de site in de gaten, want de analisten van IEX zijn al volop aan het rekenen geslagen.

Shell gaat aandelen inkopen

Shell heeft begin deze maand al een summiere update gegeven over het afgelopen kwartaal. De oil major meldde toen een afwaardering van tussen de $1,5 en $2 miljard te moeten doen inzake de chemieactiviteiten in Singapore en biobrandstofactiviteiten in Rotterdam. In deze uitgebreide analyse stond Martin Crum daarbij stil.

Vandaag zijn dan de definitieve cijfers gekomen. Iets minder dan in Q1, maar Shell spreekt niettemin van 'sterke resultaten'. En het concern start een aandeleninkoopprogramma van $3,5 miljard.

Hier kunt u zien waar het beter en minder goed gaat:

ING: winstdaling, maar hogere fee-inkomsten

Hopelijk kunt u het onderstaande cijferstaatje lezen; er staat nogal veel op. Wat zien we zoal? Een lichte daling van de omzet en een wat sterkere daling van de nettowinst. Dat was geen grote verrassing, want de renteverlaging van de ECB zette de rentebaten onder druk. Daar stonden dan wel weer hogere fee-inkomsten tegenover. En u kunt een interim-dividend tegemoet zien van 35 cent per aandeel.

 

ArcelorMittal: tandje minder

Bij ArcelorMittal is het allemaal een stuk minder, zowel ten opzichte van Q1 als ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar de cijfers zijn wel wat beter dan analisten hadden voorzien en het concern verwacht dat de vraag in de tweede jaarhelft aantrekt.

Aperam buigt verlies om in winst

Dan snel door naar Aperam. Het van ArcelorMittal afgesplitste concern zag de omzet licht dalen, maar het bedrijf is wel uit de rode cijfers. De vrije kasstroom voor dividend is ook weer positief. 'Een eerste stap richting normalisering in de markt voor roestvast staal, na zeven extreem uitdagende kwartalen', schrijft Timoteo Di Maulo, CEO in het persbericht.

Fugro profiteert van wind op zee

Bij Fugro zien we de omzet en winst flink oplopen. Vooral de inkomsten uit windparken op zee trekken flink aan. In olie & gas gaat het een tandje minder. Het aandeel van hernieuwbare energie (40%) overtreft voor het eerst dat uit fossiele brandstoffen (35%).

Pharming: omzetgroei en lager verlies

Pharming is een van de weinige bedrijven die de persberichten in het Nederlands opstelt, en dat is wel een compliment waard. De omzet steeg met 35% op jaarbasis en het verlies nam af. De omzet uit Ruconest steeg met 23% op jaarbasis en met 33% op kwartaalbasis. De verkopen van Joenja (leniolisib) in de VS stegen met 192% op jaarbasis en 16% op kwartaalbasis. Het bedrijf ligt naar eigen zeggen op koers om de omzetdoelstelling te behalen.

Fagron verhoogt omzetprognose

Fagron heeft in de eerste zes maanden van 2024 een hogere omzet en winst geboekt en - niet geheel onbelangrijk- het concern verhoogde de outlook.

Lithiumprijzen drukken resultaten AMG, maar outlook subtiel verhoogd

Beleggers kunnen ook reageren op de cijfers van AMG. Dat het een lastig kwartaal zou worden, was evident. AMG moet het vooral hebben van de lithiumprijzen en die staan al het hele jaar onder druk. Dat is duidelijk terug te zien in de cijfers: een omzetdaling van 17% op jaarbasis en een daling van de aangepaste ebitda van maar liefst 63% op jaarbasis. Onder de streep een verlies van $11 miljoen, waar dat een jaar geleden nog een winst was van $42,7 miljoen.

Toch is er ook een lichtpuntje: AMG heeft de outlook subtiel naar boven bijgesteld. In februari rekende AMG nog op een aangepaste Ebitda van $130 miljoen. Nu verwacht het bedrijf dat te overtreffen.

Forse minnen in Japan, maar elders gaat het beter

Het beeld in Azië was vannacht gemengd. Winst in Zuid-Korea en India, weinig beweging in China, maar de Japanse beurs deed een behoorlijke stap terug. Dat is vooral een na-ijleffect van het rentebesluit van de Bank of Japan. Gisteren was er nog opluchting na het besluit van Bank of Japan om de rente te verhogen (van 0,00 - 0,10% naar 0,25%) en wat meer tijd uit te trekken voor het afwikkelen van het inkoopprogramma van staatsobligaties. Vooral dat laatste leek vrij dovish.

Maar vandaag diende zich alsnog een kater aan, nadat de bankgouverneur Kazuo Ueda zijn mond open deed. Hij liet in niet mis te verstane woorden weten dat de centrale bank zal doorgaan met renteverhogingen als de economische groei en de inflatie verder aantrekken. Dat hadden beleggers niet zien aankomen.

Daar kwam nog een inkoopmanagersindex voor de industrie bij die erop duidde dat de krimp wat harder was dan uit de voorlopige cijfers bleek.

Ook in China was de stemming niet om over naar huis te schreven. Hier wezen de inkoopmanagersindexen eveneens op krimp. Dat gold gisteren al voor de officiële overheidsmeting, maar vannacht ook voor die van Caixin, die dit jaar juist steeds een aanmerkelijk rooskleuriger beeld gaf dan de index van de overheid.

Hier de standen van de belangrijkste indices in Azië op een rij, geklokt om 7.30 uur:

  • Nikkei 225: -2,6%
  • TOPIX (Japan): -3,2%
  • Shanghai Shenzhen CSI 300: -0,3%
  • Shanghai Composite index: nagenoeg onveranderd
  • Hang Seng (Hongkong): nagenoeg onveranderd
  • Kospi (Zuid-Korea): +0,7%
  • Nifty 50 (India): +0,2%

Techaandelen lagen er verdeeld bij. De koerssprong van het Japanse Advantest springt wel erg in het oog. Het concern had de winstverwachting fors opgetrokken vanwege een sterkere vraag naar chiptestapparatuur.

  • Alibaba: +0,3%
  • Baidu: -2,3%
  • Prosus-deelneming Tencent: +1,1%
  • TSMC: +2,8%
  • Advantest: +13,1% (!)
  • SK Hynix: +0,3%

Forse sprong vooruit op Wall Street

Forse winsten op Wall Street gisteravond. De stemming was bij de start al opperbest door beter dan verwachte cijfers van AMD en vooral de verhoogde prognose voor de omzet uit AI-chips. Ook het rentebesluit van de Fed deed een duit in het zakje. In de toelichting liet voorzitter Jerome Powell doorschemeren dat het wel heel raar moet lopen wil de rente in september niet omlaag gaan. Dit is vooral goed nieuws voor technologie-aandelen.

De euforie leidde tot de volgende slotstanden:

  • S&P 500: +1,6% naar 5.522,30 punten
  • Dow Jones: +0,2% naar 40.842,79 punten
  • Nasdaq: +2,6% naar 17.599,40 punten

AMD zag de koers met 4,4% opveren. Beurslieveling en branchegenoot Nvidia kreeg er zelfs bijna 13% bij. De Philadelphia Semiconductor-index (SOX) liep op met 7%.

Microsoft (-1,1%) had juist een wat mindere dag. De cloudsector groeide minder hard dan verwacht, terwijl het concern de uitgaven voor AI-infrastructuur verhoogt. Het oordeel van analist Ivo Breukink, met koersdoel en advies, vindt u hier.

De overige cijfers werden overwegend positief beoordeeld. Kraft Heinz en DuPont gingen ieder 4,1% hoger de dag uit nadat ze hun cijfers hadden overhandigd.

Boeing won 2%. De kwartaalcijfers van de vliegtuigbouwer, die het moeilijk heeft vanwege ernstige kwaliteitsproblemen en productievertragingen, vielen tegen. De omzet kelderde met 15% en het verlies nam flink toe. Maar Boeing heeft een zeer ervaren Robert 'Kelly' Ortberg weten te strikken als CEO. Hij zwaaide eerder de scepter bij van de belangrijke toeleveranciers van Boeing, Rockwell Collins. Orgberg mag nu bij Boeing de schervan gaan opruimen, dan wel aan elkaar lijmen en dat wordt door beleggers gewaardeerd.

Na sluiting van Wall Street openden Meta en Qualcomm de boeken. De eerste recensies voor Meta zijn positief: het socialmediabedrijf overtrof de marktverwachtingen en zag de koers in de nabeurshandel met 7,2% omhoog schieten. De koers van Qualcomm was in aanloop naar de cijfers met 8,4% opgelopen, maar in de nabeurshandel daalde deze met 1,3%.

Vanavond, als Wall Street de deuren heeft gesloten, volgen de kwartaalresultaten van Apple, Intel en Amazon. Alle drie de aandelen zaten gisteravond in de lift, met koerswinsten die varieerden van 1,5% tot 2,9%.

Powell praat lange rente omlaag

Zoals gezegd besloot de Federal Reserve gisteravond om opnieuw op de pauzeknop te drukken. Het belangrijkste rentetarief blijft daardoor op het hoge niveau van 5,25% tot 5,50%. Maar het einde is wel in zicht. In het persbericht herhaalde de Fed het mantra dat de rente pas omlaag kan als de Fed meer vertrouwen heeft gekregen dat de inflatie duurzaam richting de gewenste 2% beweegt. Dit leidde aanvankelijk tot een stijging van de tienjaarsrente op staatspapier.

Maar tijdens de persconferentie praatte voorzitter Jerome Powell de rente vakkundig weer omlaag, door meerdere malen te hinten op een renteverlaging in september. IEX heeft hier zoals gebruikelijk een uitgebreid wedstrijdverslag van gemaakt. Dat leest u hier.

De indicatoren:  

  • De Europese beurzen gaan een iets hogere opening tegemoet.
  • In Azië was het beeld vannacht nogal gemengd.
  • De CBOE VIX-index (graadmeter van volatiliteit) liep eerder deze week op, maar is weer wat gedaald naar 16,36.
  • De euro noteert 1,0828 ten opzichte van de dollar
  • De Amerikaanse tienjaarsrente is zoals gezegd gedaald na het rentebesluit. Er staat nu 4,06% op de borden. De Nederlandse doet 2,73%.
  • De goudprijs reageert amper op het Amerikaanse rentebesluit en noteert fractioneel lager op $2.446 per troy ounce.
  • De olieprijzen stijgen nog wat verder, als gevolg van de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Een vat WTI kost nu $78,63: 0,3% hoger.
  • De bitcoin staat 1,6% lager op $63.774.

Nieuws, adviezen, shorts en agenda

Wisseling van de wacht bij ABN Amro en nog veel meer nieuws.

  • 08:28 Lichtgroene start AEX na Fed en cijferlawine
  • 08:21 CEO Robert Swaak stopt bij ABN AMRO
  • 08:09 Pharming op schema voor omzetdoel
  • 07:59 Fugro ziet omzet en winst flink stijgen
  • 07:45 Nederlandse industrie draait naar krimp
  • 07:35 Minder winst voor ING
  • 07:35 Fagron boekt meer omzet en winst
  • 07:24 Iets minder omzet voor ArcelorMittal
  • 07:05 Goede winststijging bij Aperam
  • 06:51 Europese beurzen openen licht hoger
  • 06:42 Eerste daling Nederlandse detailhandel sinds begin 2021
  • 06:38 Krimp in Japanse industrie
  • 06:36 Chinese industrie toont lichte krimp
  • 06:33 Beursagenda: Nederlandse bedrijven
  • 06:33 Beursagenda: buitenlandse fondsen
  • 06:33 Beursagenda: macro-economisch
  • 31 jul Qualcomm overlegt prima cijfers
  • 31 jul Meta overtreft verwachtingen
  • 31 jul Wall Street hoger gesloten
  • 31 jul Powell opent deur voor renteverlaging in september
  • 31 jul Olieprijzen flink hoger gesloten
  • 31 jul Update: Fed houdt rente ongewijzigd
  • 31 jul Fed handhaaft Amerikaanse rente, maar deur op een kier voor verlaging in september
  • 31 jul Wall Street groengekleurd in aanloop naar rentebesluit Fed
  • 31 jul Europese beurzen overwegend hoger gesloten
  • 31 jul AMG ziet omzet opnieuw dalen en boekt verlies

IEX maakt ook elke ochtend een overzicht van het belangrijkste nieuws in de ochtendbladen. Het volledige nieuwsoverzicht vindt u hier.

De AFM meldt deze shorts:

Adviezen

DSM-Firmenich wordt getrakteerd op drie koersdoelverhogingen:

  • DSM-Firmenich: koersdoel omhoog van €75 naar €78, advies blijft Verkopen - JPMorgan
  • DSM-Firmenich: koersdoel omhoog van €110 naar €118, advies blijft Houden - HSBC
  • DSM-Firmenich: koersdoel omhoog van €125 naar €136, advies blijft Kopen - Barclays
  • Just Eat Takeaway: koersdoel omlaag van €21,95 naar €20,17, advies blijft Kopen - Deutsche Bank

Agenda: Apple, Amazon, Intel, Galapagos en nóg een rentebesluit

Vandaag is de drukste cijferdag van de week en misschien wel dit cijferseizoen. Een groot deel van de bedrijven is al geweest. Maar vanavond na sluiting van Wall Street komen nog enkele smaakmakers door met hun resultaten: Apple, Amazon, Intel, Doordash en Galapagos.

Ivo Breukink heeft Apple onlangs door de wasstraat gehaald. In zijn analyse stond hij ook stil bij de lancering van de met AI-functies uitgeruste iPhone 16, die in september op de markt komt.

Het aandeel RELX gaat ex-dividend. Verder neemt de Bank of England een rentebesluit. Er wordt een verlaging van 25 basispunten verwacht. Ook verschijnen er in Europa en de VS inkoopmanagersindices voor de industrie. Dit zijn definitieve cijfers; de voorlopige zijn al geweest.

Hierbij de volledige agenda voor de rest van de dag:

09:00 RELX - 18,2 pence ex-dividend
09:55 Inkoopmanagersindex industrie - Juli def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex industrie - Juli def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex industrie - Juli def. (VK)
11:00 Werkloosheid - Juni (eur)
13:00 Moderna - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Bank of England - Rentebesluit (VK)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex industrie - Juli def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM - Juli (VS)
16:00 Bouwuitgaven - Juni (VS)
22:00 DoorDash - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 Intel - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:30 Apple - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 Galapagos - Halfjaarcijfers

U bent weer bijgepraat. Veel succes en vooral plezier vandaag!

 

 

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.