Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
TA: Europese beurzen blijven in de correctiemodus
Beeld: iStock

Update: correcties op Europese aandelen zetten door

Deze column is zaterdagochtend 3 augustus aangepast, naar aanleiding van de recente forse daling op de meeste Europese aandelenmarkten. Ik maak opnieuw de balans op. Op korte termijn neemt de technische schade toe, maar op lange termijn blijven zich hogere pullbackbodems vormen.

Europese aandelen hebben een behoorlijke dip achter de rug. Maar technisch bezien is kou nog niet uit de lucht. Op enkele beurzen worden zelfs recente bodems gebroken, zoals op de Nederlandse aandelenmarkt. 

Stevige correctie

Technisch bezien zijn de koopcondities op langetermijngrafieken nog wel intact. Alleen kunnen de correcties nu groter worden dan aanvankelijk verwacht. Desondanks blijven de karakteristieken van (hogere) pullbacks of zelfs katapultbodems aanwezig. 

Het belang van een katapultbodem kan niet vaak genoeg benadrukt worden. Het is een van de meest karakteristieke koerspatronen dat voorkomt aan de vooravond van een nieuwe forse rally. Helemaal onderaan leg ik, wellicht ten overvloede, de katapultbodem nogmaals uit. 

Inhaalmanoeuvre

Dat Europa aan de vooravond van een inhaalmanoeuvre staat, wordt in de huidige correctie niet geneutraliseerd. Inmiddels hebben wel steeds meer aandelenbeurzen een grotere aanloop nodig. Wellicht wordt de start van nieuwe uptrends even uitgesteld.

Als we de balans nu opmaken dan zien we de volgende technische kenmerken:

  • AEX-index: de eerste steun rond 890,54 punten is gebroken. Maar rond 858,09 punten (de bodem van 19 april) ligt nog steeds een fors hogere katapultbodem  
  • Euro Stoxx 50-index: De lows rond 4.819,56 en 4.767 punten zijn gebroken. Echter rond de voormalige barrière op4.415,23 punten (gevormd op 19 november 2021) vormt zich een mogelijke pullbackbodem
  • DAX40-index: de recente fors hogere bodem rond 17.619 punten is in de recente terugval genaderd, maar niet gebroken. Hier kan zich nog steeds een mogelijke zeer sterke katapultbodem vormen
  • Bel20-index: De index zakt weer terug onder de voormalige top rond 4.046,78 punten. Desondanks blijft het patroon met hogere bodems intact. Die liggen op op 3,550,65 punten en op 3.774,50 (bodem van 16 april)  
  • FTSE100-index: de  fraaie hogere pullbackbodem rond 8.047,06 punten (de top van 16 februari 2023) is intact
  • Italiaanse FTSE MIB: de potentiële hogere pullback katapultbodem rond 32.474,25 (bodem van 14 juni) is gebroken. Nu kan de Italiaanse beurs verder omlaag, mogelijk zelfs richting 29.757,68 de top van medio 2023
  • De Spaanse IBEX: deze blijft technisch krachtig. De eerste steun op 10.499,20 punten (de bodem van 19 april) is niet in gevaar.
  • Franse CAC40: de steun rond 7.456,47 punten (de bodem van 28 juni) heeft niet stand gehouden. De schade op de Franse beurs is redelijk groot. 

In deze column bespreek ik enkele Europese aandelenmarkten: de AEX-index, Euro Stoxx 50-index, DAX40-index, CAC40-index, Bel20-index, FTSE100-index, Italiaanse FTSE MIB en de Spaanse IBEX.

Nederlandse beurs zakt hard weg

De AEX-index geeft terrein prijs, nu de eerste steun rond 890,54 punten is gebroken. Maar rond 858,09 punten (de bodem van 19 april) ligt nog steeds een fors hogere katapultbodem  

Deze ligt nog ruim boven het oude all-time high rond 829,66 punten (van eind 2021) overtuigend werd gebroken. 

De opwaartse trend is intact. Onze berekende koersdoel rond 950 punten is mogelijk een tijdelijke tussenstop. Iets verder weg kunnen we zelfs de 1.000-puntengrens zien liggen.

Het echte vangnet, gevormd door de oude top op 829,66 punten, is dus niet in gevaar. De opwaartse 200-dagenlijn geeft een sterke technische conditie weer.

Euro Stoxx 50-index ondergaat flinke schuiver

De eerste steun op 4.767,15 (bodem van 25 juli) is gebroken. 

De Euro Stoxx 50-index kan nu terug naar de oude barrière rond 4.415,23 punten (gevormd op 19 november 2021). Zolang de koers boven de toppen van de afgelopen tweeëneenhalf jaar weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk.

De stijging van de 200-dagenlijn begint overigens te haperen. 

DAX-index houdt stand boven  mogelijke katapultbodem

Ook de Duitse beurs ligt er, afgezien van de huidige consolidatie, technisch goed bij. De DAX heeft de weg omhoog gekozen nadat de voormalige barrière op het oude all-time high van 16.290,19 punten is gebroken (gevormd op 19 november 2021).

De uitbraak en het koopsignaal zijn gevalideerd. De recente fors hogere bodem rond 17.619 punten is intact. Deze geeft een mogelijke zeer positieve katapultbodem aan. De stijgende 200-dagenlijn bevestigt de positieve technische conditie. 

CAC40-index breekt korte steun op 7.456,47 

De Franse beurs is de enige Europese beurs nu met een zwak koersverloop. De eerste steun rond 7.456,47 (bodem van 28 juni) is gebroken, waarmee het vangnet onder de CAC40 wordt weggetrokken. De index kan nu naar 6.773,82 zakken, de bodem van eind 2023. Weerstand ligt rond 8.259,19 (top van 10 mei). De omkrullende 200-dagenlijn signaleert een verzwakkende technische conditie.

Bel 20-index valt iets te hard terug

De Belgische beurs zakt terug onder de top rond 4.045,78. Hiermee wordt de recente uitbraak teruggegeven. 

De schade is echter zeer beperkt. De Bel 20-index heeft namelijk de dalende trend vanaf eind 2021 gebroken en meerdere hogere bodems gevormd. Ons koersdoel rond 4.413,91 punten (gevormd op 5 november 2021) raakt nu wel even uit het zicht. 

De oplopende 200-dagenlijn (rode glooiende lijn) duidt overigens nog steeds op een positieve technische conditie.

Londense beurs valideert koopconditie met fraaie hogere pullback bodem 

De beurs van Londen heeft het luchtruim gekozen nadat meerdere toppen in de zone tussen 7.600 en 8.000 punten zijn gepasseerd. De FTSE 100 index heeft in de recente terugval het oude uitbraakniveau met succes terug getest. Rond 8.047,06 (top van 16 februari 2023) ligt nu een fraaie hogere pullbackbodem.

Zolang deze intact blijft, handhaven we een positieve visie. De FTSE 100 index heeft hiermee ruimte gekregen voor een verdere stijging. Ons eerste koersdoel ligt op 9.500,00 (berekend koersdoel).  De opwaartse tendens van 200-dagenlijn geeft een positieve technische conditie weer.

FTSE 100-index koers

Italiaanse beurs neutraliseert potentiële pullback bodem

De Italiaanse FTSE MIB is weer onder  de potentiële katapultbodem rond 32.474,25 (bodem van 14 juni) gezakt.  Nu kan de Italiaanse beurs verder omlaag, mogelijk zelfs richting 29.757,68 de top van medio 2023

Desondanks blijft het technische plaatje van de Italiaanse beurs ijzersterk. 

De stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde remt wat af. Dat wijst bij de beurs van Italië op een iets minder positieve technische conditie.

Spaanse beurs blijft technisch ijzersterk

Ook de Spaanse beurs blijft technisch krachtig. Nadat de IBEX-index boven oude toppen rond 9.200-9.700 punten is gebroken, zijn alle barrières sinds 2021 opgeruimd. Twee duidelijk hogere bodems hebben de uitbraak gevalideerd. De eerste ligt op 10.499,20 punten (de bodem van 19 april), de tweede op 9.798 punten (van begin januari). De IBEX-index ontwikkelt zich zeer krachtig.

De nieuwe bodems worden ruim boven oude pieken gevormd. Kopers zijn zeer actief en stappen op elke kleine correctie in. De opwaartse trend biedt ruimte richting de weerstand van 11.884,60 punten (de top van 17 april 2015).  Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de Spaanse beurs tendeert mooi opwaarts en bevestigt een positieve technische conditie. Het technische plaatje van de Spaanse beurs is er een uit de boekjes.

 

Uitleg katapult-bodem

De katapultbodem is één van de meest positieve koerspatronen die we kennen. De essentie ervan is dat het gretigheid onder beleggers blootlegt. Uit de katapultbodem blijkt dat beleggers ongeduldig zijn in het aangaan van nieuwe posities. De grote haast onder beleggers zorgt voor die fors hogere bodem. De katapult bodem komt vooral voor in de gedaante van een pullback.

Op onderstaande voorbeeldgrafiek fluctueert de koers eerst een tijd tussen steun a-b en weerstand A-B. Een koopsignaal treedt op wanneer de weerstand A-B wordt gebroken. Daarna volgt een rally naar punt H, dus een hogere top. Na top H valt de koers terug. In 80% zakt de koers terug naar de voormalige weerstand A-B. Dan spreken we van een succesvolle pullback. 

Onderzoek wijst echter uit dat in circa 15% van de gevallen de koers de volledige correctie niet afmaakt. Dan wordt de dip hoger opgevangen, ruim boven het uitbraakpunt (dus ver boven lijn A-B).

Dip wordt springplank

Indien bodem C ruim boven de voormalige weerstand A-B komt te liggen, wijst dit op gretigheid onder beleggers. Deze hebben dus grote haast en wachten niet de volledige correctie naar de voormalige weerstand rond A-B af. Hierdoor wordt de dip opgevangen ruim boven het uitbraakpunt.

Doorgaans vormt een fors hogere bodem bij C een springplank voor de volgende sterke rally. Die rally wordt als het ware omhoog gekatapuld. Hoe verder bodem C boven de voormalige weerstand A-B komt af te liggen, des te  groter wordt de volgende rally.

De katapultbodem wordt voltooid indien de hoogste top van dit patroon, punt H, breekt. 

In feite zijn er drie koopmomenten op deze grafiek te herkennen:

  • Het eerste instappunt treedt op tijdens de uitbraak boven A-B (het koopsignaal).
  • Het tweede koopmoment ligt rond C, tijdens de feitelijke pullback. Een katapultbodem is tijdens de vorming altijd lastig te herkennen.
  • Het derde koopmoment treedt op nadat ook top H wordt gebroke

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Royce Tostrams

Analyse door:

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. De bodem komt eraan
  2. Unilever houdt het hoofd koel
  3. Paniekbarometer loopt iets op

Gerelateerd

Reacties

72 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Doptieman 2 augustus 2024 09:28
    AEX stand 922 gisteren om 15.45 en nu 891 om 09.20 dat zijn toch zo maar 31 punten die ineens
    weer weg zijn... in amper 2 uurtjes... en de VIX van 16 naar 21... zodat jij flink mag betalen
    als je denkt wat index opties te kopen. Met deze prijzen ben je natuurlijk ,, KANSLOOS,, als
    koper van calls of puts!! rustig afwachten is het beste, Relaxed....... afblijven !! Succes..
  2. forum rang 7 Doptieman 2 augustus 2024 09:36
    maar wel openen en het eerste kwartier met een index nivo van 902 dat is dan wel weer grappig
    alleen jammer dat je op dit tijdstip nog niet terecht kon in de Optie-Winkel! closed. (kiene jongens)
    en toen het wel kon stond de teller alweer op 892.. Ja zo gaat dat..
    Overmacht zullen we maar zeggen... Ciao..
  3. forum rang 6 ttroo 2 augustus 2024 09:50
    En de NasDAK weigerde gisteren ook de bodem te laten zien.
    3 Indices dicht bij de bodem en alle 3 weigerde ze. Een zeldzaamheid. Betekent dat de beren meer en meer aan het marcheren zijn en een extended bodem aan het maken zijn. En daarmee kan het nog gaan spoken de komende 3 beursdagen op de markten.

    Apple en Amazon lieten zien dat ze te kleine markten hebben voor hun beurswaarden. Apple liet zelfs de slechtste parameter in 3.5 jaar zien. Amazon doet al tijden (6 kwartalen) bijna niets. Net als Meta zijn deze fondsen steeds meer een combinatie geworden van bedrijf-ponzi. Ze draaien nog steeds prima alleen hun schaalgrote is te klein voor hun beurswaarde, welke gestimuleerd wordt door mega hoeveelheden geld te drukken.

    En daarmee komt geen einde aan. Amerika kan en gaat niet anders dan meer en meer dollars drukken en legt vanzelf de druk op hun kinderen (Europa / Rest Westerse landen). Aan afspraken houden, zoals de 2% norm, als die er zijn onderbetaalde diensten of produkten normaal waarderen. Aangezien dit niet voldoende zal zijn, zal het een stuk minder vriendelijker onderling worden. Ten eerste handels tarieven invoeren en Ten tweede staatsschulden haircutten. BRICS zijn op dat gebied veel slimmer aan het werk. Los maken van de NON-BRICS en dan voornamelijk hun leider - Amerika. Des te losser ze komen, des te minder pijn zij hoeven te dragen, des te meer druk er komt op de NON-BRICS landen, des te meer onderlingen geruzie, des te meer uit een vallen van de NON-BRICS.

    Het beurs venijn zit in de staart. Er was ruimte tot en met komende maandag om de daling in te starten en ze gingen voor de staart - moment.

    Beren slopen. Dat is hun taak. Stieren bouwen op trillions of debt. Dat is hun taak.
  4. forum rang 7 handyman6 2 augustus 2024 09:51
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 2 augustus 2024 09:38:

    Koersdoel 846 voor de komende tijd. Daar ligt ook de MA200. En een cluster van bodems.

    Dáár zal de koers even fors opveren.

    Begin de wereld langzaam weer beter te begrijpen. :Ol
    Thks Ren. Blijft oppassen met die katapult toppen: van 5% korrektie naar 10% en meer.
    ASML zit al aardig in de buurt vd 777 intussen...
  5. forum rang 6 JoostVLS 2 augustus 2024 10:39
    quote:

    Newg77 schreef op 2 augustus 2024 08:47:

    hey joost ik weet niet hoe het met jouw shorts zijn maar die van mij staan in de min :0$
    maar we houden de moed er in
    Morning, zwaar in de min idd. Heb nog een beetje bijgekocht op 893
    Komt vast goed na 14.30 uur en anders is het "alle in the game".
  6. forum rang 6 d' Aandelen ' 2 augustus 2024 11:20
    quote:

    Newg77 schreef op 2 augustus 2024 08:47:

    hey joost ik weet niet hoe het met jouw shorts zijn maar die van mij staan in de min :0$
    maar we houden de moed er in
    Shorts ? Volgens mij schreef Joost dat hij zwaar long zat op AEX 908.75 en later schreef zwaar in de min.
  7. Verhelst 2 augustus 2024 11:41
    quote:

    Doptieman schreef op 2 augustus 2024 09:28:

    AEX stand 922 gisteren om 15.45 en nu 891 om 09.20 dat zijn toch zo maar 31 punten die ineens
    weer weg zijn... in amper 2 uurtjes... en de VIX van 16 naar 21... zodat jij flink mag betalen
    als je denkt wat index opties te kopen. Met deze prijzen ben je natuurlijk ,, KANSLOOS,, als
    koper van calls of puts!! rustig afwachten is het beste, Relaxed....... afblijven !! Succes..
    Aanbeveling voor het een na laatste woord.
  8. forum rang 7 handyman6 2 augustus 2024 11:49
    quote:

    Verhelst schreef op 2 augustus 2024 11:41:

    [...]
    Aanbeveling voor het een na laatste woord.
    Bij dit soort beweging juist combi's kopen: spread,strangle etc dan loop je prima binnen op 1 poot en beperk je verlies op die andere ...
    Gokken op richting lukt bijna nooit.
    Tech krijgt nu klap na klap
72 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.