Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (944,91)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

antwoord percentage balk
Hoger 41,49%
Lager 58,51%

Slotcall: AEX gooit handdoek in de ring, TomTom op de grill en Trump-effect is overal voelbaar

Slotcall: AEX gooit handdoek in de ring, TomTom op de grill en Trump-effect is overal voelbaar

AEX: -0,8% | AMX: -0,6% | AScX: -0,6% | S&P500: +0,5%

De highlights van maandag 15 juli

  • De AEX ging hoger van start, maar maakte 's middags rechtsomkeert
  • Besi en ASMI wonnen terrein, maar indexzwaargewicht ASML verloor 1%.
  • TomTom ziet 8,4% van de beurswaarde in rook opgaan na cijfers en intrekken outlook.
  • De lange rentes op de Amerikaanse obligatiemarkt zitten in de lift, nu de kansen voor Trump stijgen
  • Ook een Trump-effect in de bitcoinkoers: deze stijgt met 9,7%.
  • Wall Street is met winst aan de dag begonnen

De AEX-index ging wat aarzelend van start, maar herpakte zich al snel. Gedurende de dag verschoten echter steeds meer aandelen van kleur, waardoor de index alsnog lager de dag uit ging.

Zeven hoofdfondsen hielden het hoofd boven water. Van deze 'magnificent seven' van vandaag ging UMG (+0,9%) aan kop, zonder aanwijsbare reden. De overige zes stijgers zijn de chippers Besi en ASMI, verzekeraars NN Group en ASR Nederland en telecombedrijf KPN. Philips sloot de rij. Prosus moest 2,1% prijsgeven nadat deelneming Tencent vannacht in Hongkong onderuit ging.

Ook in de AMX en AScX was het aantal stijgers in de minderheid.

TomTom is even de weg kwijt

TomTom kwam vandaag als eerste bedrijf op het Damrak met cijfers. Dat het tweede kwartaal niet denderend zou zijn, viel te verwachten. De automotivesector, waar de navigatiespecialist het vooral van moet hebben, heeft het zwaar. De autoproductie staat onder druk en er treden vertragingen op in de lancering van nieuwe modellen.

Dit zorgde ervoor dat TomTom nog steeds rode cijfers schreef:

 

 

TomTom Q2 2024

Daarnaast zag het concern zich genoodzaakt om de verwachtingen voor de cashflow en de omzet de rest van het jaar omlaag te schroeven en de prognose voor 2025 zelfs helemaal los te laten. Hierop denderde de beurskoers met 8,3% omlaag.

Ondanks het operationele verlies en de negatieve cashflow, was de toon van het persbericht van TomTom optimistisch. 'Goede vooruitgang in uitdagende markten', luidde de kop. Het was dan ook niet alleen maar kommer en kwel. Tegelijk met de kwartaalcijfers kondigde TomTom een verdieping aan van de samenwerking met Microsoft. "Dat is mooi", vindt IEX-analist Peter Schutte, die er op wijst dat er ook geregeld geruchten zijn dat TomTom op de menukaart staat van de Amerikaanse techreus. Hoe u het zuur en het zoet moet wegen, leest u in deze analyse.

Het Trump-effect

Hét gesprek van de dag is natuurlijk de moordaanslag op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Trump stond al voor in de polls sinds het abominabele optreden van zijn tegenstrever Joe Biden in het eerste verkiezingsdebat. Maar na de - gelukkig mislukte - aanslag, wordt de kans op zijn herverkiezing nóg groter ingeschat. Vannacht gaat de Republikeinse conventie van start.

Op de obligatiemarkt wordt met enige scepsis naar de ontwikkelingen gekeken. Trump II betekent waarschijnlijk belastingverlagingen, hogere importtarieven, een opflakkerende inflatie en als gevolg daarvan een langer restrictief monetair beleid. Ook het begrotingstekort zal naar verwachtinge verder oplopen. Zaken waar Bill Gross, medeoprichter van vermogensbeheerder PIMCO - bijnaam: Bond King - begin dit jaar al had gewaarschuwd in een interview met zakenkrant Financial Times.

Als gevolg van dit vooruitzicht is de 30-jaarsrente voor het eerst sinds januari weer boven de tweejaarsvariant geschoten. In dit artikel van Bloomberg staat het helder uitgelegd.

Een vergelijkbaar fenomeen zien we bij de spread tussen de twee- en tienjaarsrente:

Aangezien de rentes en de koersen in tegengestelde richting bewegen, leidt dit tot lagere obligatiekoersen.

Op Barron's staan nog meer 'Trump trades' genoemd, maar dan voor aandelenbeleggers. Volgens financieel adviseur deVere zijn er drie sectoren die garen spinnen bij een overwinning van Trump: energie, de maakindustrie en bankaandelen. De afkeer van Trump van alles wat met ESG te maken heeft, speelt olie- en gasbedrijven in de kaart. De maakindustrie profiteert van het America First-beleid en voor bankaandelen is deregulering waarschijnlijk goed nieuws. Daarnaast zijn lastenverlichtingen, die aan het begin van zijn eerste termijn de aandelenmarkten hebben ondersteund, natuurlijk goed nieuws voor bedrijven.

Voor Europese bedrijven is een tweede termijn van Trump wat minder positief, zo vrezen economen van Goldman Sachs. Ze verwachten toenemende handelsspanningen met de VS en dat kan de economische groei onder druk zetten en de inflatie aanwakkeren (door hogere importtarieven over en weer).

Verder is de kans groot dat Trump het mes gaat zetten in de steun aan Oekraïne en druk zal zetten op andere NAVO-landen om alsnog aan hun verplichtingen inzake de defensie-uitgaven te voldoen.

Wall Street is de beursweek goed begonnen

Op Wall Street is de stemming een stuk positiever dan in Europa. Dit zou weleens het Trump-effect kunnen zijn.

Twee grote financials openden de boeken: Goldman Sachs en BlackRock. Goldman Sachs zag de winst ruim verdubbelen en overtrof de verwachtingen. Ook slonk de stroppenpot. BlackRock meldde een nieuw record in het beheerd vermogen. In tegenstelling tot hun branchegenoten afgelopen vrijdag, weten zij wél de handen op elkaar te krijgen. De koers van Goldman Sachs staat 1,7% hoger en BlackRock wint 0,5%.

De koers van Trump Media Group staat 28% in de plus na de aanslag. 

Macy's moet een koersverlies van 12% incasseren, nadat bekend werd dat de overnamebesprekingen met private-equityfirma's Arkhouse Management en Brigade Capital Management zijn stukgelopen, na zeven maanden onderhandelen.

Overnamegeruchten waren er ook over Alphabet. Het moederbedrijf van Google, is volgens The Wall Street Journal in vergevorderde gesprekken om cyber-startup Wiz over te nemen voor ongeveer $23 miljard. Als de deal doorgaat, zet Google een belangrijke stap in de cloudbusiness, waarin het concern achterloopt.

Beursnieuws

  • 14:59 Macy's onderuit na beëindigen overnamegesprekken
  • 14:39 Empire State index blijft wijzen op krimp
  • 13:56 Ruime winstverdubbeling Goldman Sachs: beter dan verwacht
  • 13:36 Ogen bij ASML woensdag opnieuw gericht op orderinstroom
  • 12:52 BlackRock ziet omzet en winst verder stijgen
  • 11:57 Obligatie: Nederlandse Staat haalt ruim 2,7 miljard euro op
  • 11:07 Industriele productie eurozone loopt verder terug
  • 10:26 Fastned opent grootste snellaadstation in Nederland 
  • 10:09 Winstwaarschuwing Burberry 
  • 08:40 WSJ: Google dicht bij overname cybersecurity-startup Wiz 
  • 07:37 TomTom trekt outlook voor 2025 in 
  • 07:01 Nederlandse export in mei weer gedaald 
  • 06:46 Verdere stijging Chinese industriële productie 
  • 06:28 Groei Chinese economie onder verwachting
  • Alle nieuwsberichten bekijkt u hier 

De brede markt

  • De AEX sloot 0,8% lager en ook elders in Europa koersten de indices zuidwaarts.
  • De belangrijkste indices op Wall Street staan circa 0,6% in de plus.
  • De Amerikaanse tienjaarsrente staat 3 basispunten hoger op 4,21%. De Nederlandse noteert 2,75%.
  • De CBOE VIX-index (graadmeter van volatiliteit) loopt op naar 13,04.
  • De euro noteert 1,0904 ten opzichte van de dollar.
  • De goudprijs staat  0,9% hoger op $2.433 per per troy ounce.
  • De cryptomarkt ziet een overwinning van Trump wel zitten. De bitcoin, die wekenlang onder druk zit, is vandaag met 9,8% opgelopen naar $63.276.
  • De olieprijzen schommelen rond het vorige slot. Voor een vat WTI uit de VS wordt nu $82,09 betaald en een vat Brent uit de Noordzee kost $84,79.

Verder op het Damrak

Dit zijn de grootste stijgers en dalers van vandaag:

  • Fastned opende vandaag het grootste snellaadstation van Nederland, aan de A4 bij Hoofddorp. Dit biedt plaats aan 16 voertuigen en is uitgerust met de snelste laders die op dit moment beschikbaar zijn. Het maakte op beleggers weinig indruk: de koers daalde met 0,6%.
  • Citi verlaagde het koersdoel van ArcelorMittal, maar handhaafde wel het koopadvies.
  • Burberry (-16,8%) kreeg een genadeloos pak slaag nadat het luxegoederenbedrijf een winstwaarschuwing gaf, het dividend schrapte en de CEO de laan uitstuurde. Joshua Schulman, die voorheen aan het roer stond van Michael Kors en Coach, mag nu orde op zaken stellen.
  • Ook andere luxegoederenbedrijven hadden hun dag niet. Kering (bekend van Gucci, Yves Saind Lorent en Alexander McQueen) ging 5,5% lager de dag uit. LVMH (Louis Vuitton, Christian Dior en Marc Jacobs) verloor 2,6%. En Hermès (van de welbekende zijden sjaaltjes en de Kelly en Birin-tas) sloot 2,3% lager. Mogelijk speelt hier de tegenvallende economische groei in China een rol.
  • De meeste bovengenoemde aandelen blijven het hele jaar al achter. Burberry staat YtD 47% in de min. Kering kijkt aan tegen een verlies van 18,5% en LVMH staat 2,3% lager. Alleen Hermès (+11,7%) ontspringt de dans.

Agenda: Bank of America en Morgan Stanley

Amerikaanse banken hebben het cijferseizoen ingeluid. Wells Fargo, JP Morgan Chase en Citi waren vrijdag aan de beurt, maar zij kregen beleggers niet op de banken. BlackRock en Goldman Sachs openden vandaag de boeken. Zij hebben iets meer succes. Morgen volgen de kwartaalcijfers van nóg twee Amerikaanse grootbanken: Bank of America en Morgan Stanley.

In Duitsland wordt uitgekeken naar de ZEW-index (een graadmeter van het economisch sentiment). En in de VS verschijnt nog een inflatiecijfer: de importprijzen. In mei waren die tegen de verwachting in met 0,4% gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Economen verwachten dat ze in juni weer iets zijn opgelopen: met 0,1%.

Hierbij de volledige agenda van morgen:

  • 11:00 uur: ZEW economisch sentiment - Juli (Dld)
  • 11:00 uur: Handelsbalans - Mei (eur)
  • 13:00 uur: Bank of America - Cijfers tweede kwartaal (VS)
  • 13:00 uur: Morgan Stanley - Cijfers tweede kwartaal (VS)
  • 14:30 uur: Detailhandelsverkopen - Juni (VS)
  • 14:30 uur: Importprijzen - Juni (VS)
  • 16:00 uur: Vertrouwen huizenbouwers - Juli (VS)
  • 16:00 uur: Bedrijfsvoorraden - Mei (VS)

 U bent weer bijgepraat. Ik wens u een fijne avond toe!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.