Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Obligaties kruipen uit het dal. Worden ze weer interessant?
Beeld: iStock

Obligaties kruipen uit het dal. Worden ze weer interessant?

Eindelijk, eindelijk tenderen de rentes op de kapitaalmarkten weer naar onderen. Ik heb het op deze plaats enkele malen, overigens veel te voorbarig, gemeld. Maar eindelijk is het zover.

De kapitaalmarktrente heeft recent duidelijk lagere toppen gevormd. Beleggers in vastrentende waarden gaan er van uit dat de forse renteopleving van de eerste maanden van 2024 ten einde is gekomen.

Renteverlagingen

Technisch bezien lijkt het er steeds meer op dat vastrentende markten anticiperen op een renteverlaging. Dat de Europese Centrale Bank de rente deze maand ongewijzigd laat, doet hier niets aan af. Na de renteverlaging in juni wacht de ECB nu met een volgende stap.

Aan de overkant van de oceaan gaf Fed-voorzitter Jerome Powell al aan dat hij er steeds meer van overtuigd is dat de inflatie richting de gewenste 2% beweegt: een voorwaarde om tot renteverlagingen over te gaan. IEX-analist Martin Crum ging daar onlangs in een analyse op in.

Vanuit technisch perspectief ontwikkelen de vastrentende markten zich dus in de goede richting. Nu de rente zakt, worden obligaties weer interessant. 

Zo is de Amerikaanse 10-jaars kapitaalmarktrente in de afgelopen tijd fors gedaald, van 4,71% (op 25 april) naar 4,18% nu. 

De Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente is gedaald van 2,98% (op 14 juni) naar nu 2,71%. 

In het spiegelbeeld van deze rentedaling weten staatsleningen zich redelijk te herstellen. Rente en obligaties ontwikkelen zich altijd tegenovergesteld aan elkaar. Obligaties stijgen als de rente daalt, en vice versa.

Obligaties bieden interessante perspectieven 

Technisch ziet het er naar uit dat beleggers in vastrentende waarden eindelijk waar voor hun geld krijgen. 

Ik was begin dit jaar nogal voorbarig door overtuigend een rentedaling  aan te geven. Het heeft even geduurd, maar nu zet het herstel op de obligatiemarkten door.

Zeker in combinatie met zakelijke waarden zoals aandelen zorgt dat voor risicospreiding in de portefeuille. Obligaties zijn relatief veilig voor het opbouwen van vermogen. Wilt u weten hoe zit het met het risico bij obligaties? Op IEX geeft dokter Hoe antwoord op uw vragen.

Deze keer bekijk ik de Nederlands en en Amerikaanse kapitaalmarktrentes, alsmede enkele beleggingen in staatsleningen.

Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente draait neerwaarts

De Nederlandse rente neigt neerwaarts. Eerder al heeft rente de stijgende trend verlaten. 

De Nederlandse rente test thans de steun op 2,70% (de bodem van 16 mei). Lagere toppen signaleren een neerwaartse tendens. Houd de steun goed in de gaten. Breekt Nederlandse rente hieronder dan mag een verdere daling worden verwacht. 

Een daling naar de volgende steun van 2,08% is dan niet uitgesloten. De weerstand bevindt zich op 2,98% (gevormd op 14 juni). 

De 26-dagenlijn (rode glooiende doorlopende lijn) krult al om. Dit bevestigt de trendomslag in het technische plaatje.

 


Amerikaanse 10-jaars kapitaalmarktrente vormt lagere toppen

De grafiek van de Amerikaanse 10-jaars rente maakt een trenddraai. Het eerste signaal was dat de stijgende trend werd gebroken. De recente serie lagere toppen valideert de neerwaartse tendens.

De rente zakt nu richting de steun rond 4,07% (bodem van 11 maart). Er ligt weerstand op 4,71% (gevormd op 25 april).

De 26-dagenlijn  (rode glooiende doorlopende lijn) neigt naar onderen. Dit bevestigt de rentedaling. 


Nederlandse 5-jarige staatslening stampt de bodem aan

Het technische plaatje van de Nederlandse 5-jarige staatslening, de NL 5,5% 2028, is technisch aan het draaien. De dalende trend is al verlaten,  hetgeen enige verbetering weergeeft.

We verwachten thans een consolidatie. Het technische beeld klaart pas verder op indien de weerstand 109,99 (gevormd op 14 juni) wordt gebroken. De steun ligt rond 106,00 (berekend koersdoel). 

Na een uitbraak boven de weerstand van 109,99 wordt 113,00 het volgende opwaartse koersdoel.

Het 26-daags voortschrijdende gemiddelde beweegt vlak. Daarom is pas sprake van een neutrale technische conditie.

 

Tracker in Europese staatsobligaties

De ETF van Europese staatsobligaties, de ETF VanEck Vectors iBoxx EUR Sovereign Diversified, geeft steeds meer signalen van een draai in de markt. De tracker (ISIN: NL0009690254) verbetert op de korte termijn nu de correctieve beweging van lagere toppen (dalende groene lijn) opwaarts wordt gebroken.

Voor een volgende verbetering is een doorbraak boven de weerstand van €12,32 (gevormd op 1 februari) noodzakelijk. Er ligt steun op €11,99 (bodem van 14 juni). Let vooral op de positieve moneyflow. 

 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. Obligaties kruipen uit het dal. Worden ze weer interessant?
  2. Paniekbarometer begint te trillen
  3. Tech versus smallcaps op Wall Street

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Doptieman 19 juli 2024 09:57
    Nou kijk eens aan, het kapitaal zet de teller in amper 4 dagen tijd van 949 naar
    910.. Was dus ook nergens op gebaseerd zeker oftewel een wassen neus !!
    Een maand in de klim om de 949 even aan te tikken en in 4 dagen
    terug naar het nivo van dik een maand geleden.

    Ja ja we weten het weer hoe de GAM werkt..... ohh ja en de VIXvan 12.5 naar 16.5
    er zit nog restwaarde in de call opties.... Take it or Leave it... Succes..
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.