Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Zware tijden voor Teslin
Beeld: ANP

Zware tijden voor Teslin

Jarenlang was Teslin van de familie Van Beuningen een van de beste smallcap-investeerders van Nederland.  Tot 2019 werd het fonds geleid door Frederik van Beuningen en Aleid Kruize, die een uitstekende reputatie opbouwden. Mede dankzij succesvolle investeringen in Sligro en Besi realiseerde Teslin sinds de oprichting in 1992 gemiddeld ruim 10% rendement per jaar.

De uitzonderlijke prestatie werd toegeschreven aan de lange-termijnbetrokkenheid van Teslin, dat prat gaat op “ondernemend aandeelhouderschap”. Teslin ziet bedrijven niet als handelswaar: “Wij verbinden ons voor de langere termijn als mede-eigenaar en stellen ons constructief en betrokken op.”

Een van de minst renderende investeringsfondsen van Nederland

Tegen de achtergrond van de historische prestaties is het resultaat van Teslin, dat sinds 2019 onder leiding staat van neef Hein van Beuningen, aanzienlijk verslechterd.

Over de afgelopen drie jaar bedroeg het rendement jaarlijks ruim 12% negatief, terwijl de branche van deze investeerders gemiddeld 10% per jaar rendement scoorde. Teslin is inmiddels een van de minst renderende investeringsfondsen van Nederland.

Morningstar

Zorgenkind Accell

Vorige week werd bekend dat fietsenproducent Accell in Heerenveen ( 16%-deelneming, maker van Batavus en Sparta, 3.700 werknemers) onderhandelt met schuldeisers bij wie het €1,3 miljard heeft geleend. Daarvan is zo’n €300 miljoen aan noodkredieten verstrekt door de aandeelhouders KKR en Teslin.

Accell haalde weliswaar over 2022 nog een ebitda van €140 miljoen, maar deze daalde al in het tweede halfjaar en in 2023 was die nog €12 miljoen volgens het jaarverslag 2023, bij een met 10% gedaalde omzet. Ondertussen worden de ‘puur Nederlandse merken’ steeds meer gemaakt in Hongarije en Turkije.

Het bedrijf gaat gebukt onder enorme voorraden onverkochte elektrische fietsen: meer dan 300.000 eind 2023, inmiddels door vermindering van productie en uitverkoop gedaald tot ruim 200.000. Binnen de Accell-directie is de per juli 2023 aangetreden COO Jonas Nilsson daarvoor verantwoordelijk. Alleen al die voorraad vergt zo’n half miljard euro aan kapitaal.

Babboe-bakfietsen

Daarbij komen de kosten van het  tweede hoofdpijndossier van Accell, het terugroepen en herstellen c.q. vervangen van 10.000 bakfietsen van dochter Babboe na een serie framebreuken. Babboe mag voorlopig niets meer verkopen van toezichthouder NVWA.

KKR en Teslin haalden Accell halverwege 2022 voor ruim €1,5 miljard van Euronext, voornamelijk met leningen die door banken aan beleggers zijn doorverkocht. Deze schulden leveren volgens Bloomberg nog hooguit ruim 30% van de nominale waarde op.

Teslin moest in 2023 ruim €114 miljoen op de totale investering van €198 miljoen afschrijven. Het restant van €84 miljoen zal inmiddels deels zijn verdampt. Daarmee is alleen al door de verliezen op Accell ruwweg een kwart van de portefeuille binnen twee jaar in rook gegaan.

Accsys, Ebusco en NX Filtration

Van een andere deelneming, houtveredelaar Accsys, genoteerd in Londen en Amsterdam, kreeg Teslin slecht nieuws te verwerken: het aandeel verloor 12% van zijn waarde na bekendmaking van gedaalde omzet en winst in het afgelopen boekjaar, tot eind maart 2024.

Teslin Participaties ondervond ook teleurstellende resultaten van de participatie in Ebusco waarop niet minder dan €25 miljoen van de €39 miljoen waarde werd afgeschreven in 2023. Minder bloed kwam er uit de nog niet goed presterende deelneming NX Filtration, waarvan de waarde voor Teslin daalde van €37 miljoen naar €22 miljoen.

Teslin noteert: “Ondanks het feit dat beide bedrijven onderscheidende oplossingen bieden in aantrekkelijke groeimarkten konden ze hier onvoldoende op kapitaliseren, door een tekort aan operationele executiekracht in combinatie met lastige marktomstandigheden.”

Schuldbekentenis Teslin

Teslin zoekt de schuld ruimhartig bij zichzelf: “Bij Ebusco en NX Filtration waren de opschalingsrisico’s hoger dan vooraf ingeschat. Het fondsmanagement is hierbij uitgegaan van aannames in haar verwachtingen die achteraf te positief zijn gebleken.”

Net als met de fietsproductie van Accell heeft Teslin te eenzijdig naar het geld gekeken en te weinig naar de operationele en marktaspecten: “Het fondsmanagement zal in de toekomst nadrukkelijker ook kijken naar operationele aspecten van een investeringscasus, bijvoorbeeld door het investeringsteam nauwer te laten samenwerken met operationele specialisten en/of de investering afhankelijk te maken van het toevoegen van de juiste expertise in de RvC van de respectievelijke bedrijven.”

Van hetzelfde laken een pak is een andere investering van Teslin met een hoog risico waarbij het groeiperspectief verkeerd is ingeschat: CM.com, met een te hoge schuld waarover IEX eerder berichtte. In 2023 daalde de waarde van deze participatie van €25 miljoen naar €19 miljoen. Over CM.com uitte de directie van Teslin zich echter niet expliciet met een schuldbekentenis.

Frederik van Beuningen ziet de door hem zorgvuldig opgebouwde reputatie afbrokkelen. Jarenlang verkondigde Teslin: “Wij investeren niet alleen, maar gaan in gesprek met het management van de bedrijven waarin wij investeren en houden ze scherp”.


De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of tot het doen van bepaalde aanbevelingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Peter Olsthoorn is freelance journalist.

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 MOEdig Voorwaarts 8 juli 2024 12:59
    Eindelijk iemand die het ook door heeft.

    Volgens mij wordt het fonds overigens gerund door J-J Bongers, die regelmatig in de media opduikt om enthousiast over de misgelopen beleggingen van het fonds te praten in o.a. podcasts. En in plaats van naar het recente trackrecord te kijken en de schouders op te halen wordt dan toch regelmatig in grote getalen gretig op de bestenskoop gedrukt. Bijvoorbeeld bij het al jaren zwalkende Kendrion meen ik dit een paar keer gezien te hebben.

    teslin.nl/fondsen/teslin-participaties
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.