Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
IEX slotcall van donderdag 4 juli 2024

Slotcall: AEX sluit op een all-time high

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag dicht, want in de VS viert men Independance Day, de ondertekening van de onafhankelijkheidsverklaring in 1776. Wat Quatorze Juliet is voor de Fransen dat is the Fourth of July voor de Amerikanen. 

Maar ook zonder de hulp van Wakll Street en zonder aansprekend macro-nieuws zet de AEX (+0,40%) vandaag op 934,82 punten maar mooi een nieuwe all-time high neer. Nog nooit koerste de AEX zo hoog als vandaag. Ondanks een hevige oorlog even verderop, een dreigende extreem rechtse regering in Frankrijk, ontsporende overheidsschulden welhaast overal, een vastgelopen Duitse industrie, hardnekkige inflatie, stijgende rentes, een afzwakkende Amerikaanse economie en wat al niet meer blijven aandelen in trek. 

De vraag naar aandelen is ook wel logisch. Van obligaties, die het dit jaar zo goed zouden doen, zijn weinig beleggers in 2024 rijk geworden. Zo is de Nederlandse tienjaars dit jaar met bijna 20% gestegen, terwijl er begin dit jaar was gerekend op een dalende yield. De spaarentes zijn ook niet om over naar huis te schrijven.

Ook Japanse Topix zet all-time high neer

De brede Topix-index slaagde er vannacht in de top van 2.886,50 uit 1989 te overtreffen. De Nikkei stoomt ook goed op en is inmiddels minder dan 200 punten verwijderd van het record van 40.888,43 punten.

Japanse werknemers kunnen zich verheugen op een forse loongroei. Volgens cijfers van vakbond Rengo komt er gemiddeld 5,1% bij. Hoewel dat iets lager is dan de eerdere uit maart (+5,28%), is het nog altijd de de sterkste loongroei in dertig jaar. terwijl centrale banken in Europa en de VS nadenken over renteverlagingen is de renterichting van de Japanse centrale bank eerder de andere kant op. 

Ook nieuw record huizenmarkt

Dan is er nog een ander record dat werd gebroken. Nog nooit waren Nederlandse huizen zo duur als in het tweede kwartaal van 2024, zo maakte makelaarsvereniging NVM vanochtend bekend in een publicatie met de logische titel Hittegolf op huizenmarkt. Het gemiddelde verkoopprijs bedroeg €468.000, 13,6% duurder dan een jaar geleden. Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar was de prijsstijging 7,2%, ongehoord fors.

"De prijzen vliegen omhoog door de krappe markt, goede financierbaarheid, inkomensstijgingen en daarmee het vertrouwen van de consument", zegt Lana Gerssen, voorzitter NVM Wonen. Overbieden is weer de mode. De NVM maakt zich steeds meer zorgen over de betaalbaarheid van huizen. Aan het nieuwe kabinet de taak om de woningmarkt vlot te trekken. De experts weten de oplossing: bouwen, bouwen en nog eens bouwen.

EU zet invoertarieven op Chinese EV's

"Op basis van het onderzoek heeft de Commissie geconcludeerd dat de waardeketen van BEV's (elektrische batterijvoertuigen)in China profiteert van oneerlijke subsidiëring, waardoor BEV-producenten in de EU economische schade dreigen te lijden. In het onderzoek zijn ook de waarschijnlijke gevolgen en het effect van deze maatregelen op importeurs, gebruikers en consumenten van BEV's in de EU onderzocht."

De hoogte van de tarieven verschilt per merk. Voor een BYD komt er 17,4% bovenop, voor een Geely 19,9% en 37,6% voor alle fabrikanten die niet meededen aan het onderzoek. Grote vraag is of de EU ook een tarief plakt op Tesla's die in China zijn gemaakt.

Overigens is de invoering van de invoertarieven voor 5 jaar nog geen uitgemaakte zaak. EU-lidstaten en belanghebbenden kunnen zich nog uitspreken. Zo is Volkswagen bijvoorbeeld helemaal niet blij met de opgelegde tarieven. 

Nederlands pensioenvermogen flink gegroeid

Het belegd vermogen van pensioenfondsen is in het eerste kwartaal met €36 miljard gegroeid tot €1.687 miljard euro, zo meldt De Nederlandsche Bank. Dat is een stijging van 2%. Dat lijkt niet veel, maar als dat elk kwartaal lukt, dan komt het wel goed met de Nederlandse pensioenproblemen. Koerswinsten op aandelen en participaties compenseerden de verliezen op obligaties en derivaten.

De wereldwijde aandelenindex van MSCI steeg met 11 procent en pensioenfondsen zagen hierdoor hun aandelenbeleggingen met 26 miljard euro meer waard worden. Participaties in beleggingsfondsen waren goed voor 10 miljard euro waardestijging. De waarde van schuldpapier daalde juist met 9,4 miljard euro en die op rentederivaten met 2,0 miljard euro.

Duitse fabrieksorders blijven maar dalen

De Duitse fabrieksorders zijn in mei opnieuw gedaald. Dit bleek donderdag uit cijfers van statistiekbureau Destatis. De orders, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, daalden met 1,6 procent op maandbasis. Analisten hadden juist gerekend op een stijging. Daarmee daalden de orders voor de vijfde maand op rij. Op jaarbasis daalden de orders in mei met 8,6 procent. In april was er sprake van een afname van 1,8 procent.

Labour terug op het pluche

Dan zijn er vandaag Britse verkiezingen. Na 14 jaar geven de Tories het stokje weer terug aan Labour. Op het moment van schrijven is de uitslag nog niet bekend, maar er is niemand die twijfelt aan een monsteroverwinning van Labour.

Euro 2024: de duurzame winnaar is?

Irina Kurochkina en Gerard Moerman van Aegon AM voorspellen de winnaar van Euro 2024 op basis van de duurzaamheidsprestaties van de overgebleven landen in het toernooi. De uitkomst is niet en wel verrassend

Top 3 stijgers en dalers in Amsterdam

Aandelen in de picture

  • De Nederlandse chippers ontvangen vandaag weer tal van koopadviezen. Jefferies zet het koersdoel van ASML (-0,16%) op €1200. MorganStanley geeft Besi (-0,80%) een koopadvies met als koersdoel €190. Stifel Nicelaus waardeert het aandeel ASMI (+1,93%) op €800.
  • Wolters Kluwer (-0,23%) ontvangt een koersdoelverhoging van Deutsche Bank (van €124 naar €130. Dat is fors lager dan slotkoers van €153,30 van vandaag.
  • Volgens Berenberg kunnen verzekeraars, zoals ASR (+1,26%), flink verdienen aan de pensioenhervorming door de verkoop van meer lijfrenteposlissen. 
  • 25% koersdaling van Stellantis raakt Exor (+0,31%), dat ook groot is in Ferrari en Philips. IEX analist Hildo Laman neemt de schade op
  • Arcadis (+0,68%) werkt mee aan de renovatie van de Krammersluizen in Bruinisse.
  • Jefferies zet OCI (+2,42%) op de kooplijst en handhaaft het koersdoel van €29.
  • Alsof de koers nog niet genoeg is gedaald verlaagt Deutsche Bank het koersdoel van Air France-KLM (-1,00%) van €11,50 naar €10,-
  • ING heeft Alfen (-5,73%) van de kooplijst gehaald. Het koersdoel wordt daarbij verlaagd van €61 naar €19. 
  • Fastned (-3,50%) dat op een andere manier in laadpalen doet, deelt ook vandaag mee in de malaise van Alfen.
  • Airbus (+0,01%) gaat voor €2,1 miljard aan satellietcommunicatie leveren aan Duitsland.
  • Het aandeel Tesla dat sinds eind april met 70% is gestegen tot $248 wordt JP Morgan op verkopen gezet met als koersdoel $115. 
  • Voor Mithra is het einde oefening. Eind april werd de handel in het fonds plotseling opgeschort, waardoor beleggers geen kans meer hadden om nog iets van hun investering terug te halen. Lees de grafrede van IEX analist Martin Crum.

Rentes

Geen grote bewegingen in de obligatiemarkt. De spread tussen Duitsland en Frankrijk loopt iets op en bedraagt weer 80 basispunten. De Britse rente gaat vandaag het meest omhoog. De komst van Labour stelt blijkbaar niet heel gerust. Het blijft opmerkelijk dat de Britse rente veel hoger ligt dan de Italiaanse.

  • Amerikaanse tienjaars: 4,37% (+2,0 bp)
  • Nederlandse tienjaars: 2,88% (+0,9 bp)
  • Duitse tienjaars: 2,57% (+1,6 bp)
  • Franse tienjaars: 3,27% (+2,7 bp)
  • Italiaanse 10 jaars: 4,01% (+2,4 bp)
  • Britse tienjaars: 4,24% (+6,4 bp)
  • Japanse tienjaars: 1,08% (-0,2 bp)

Peilmoment: 16.30 uur 

Brede markt

Euro, olie, goud en koper stijgen. De grote verliezer van de dag is bitcoin dat iets voor zes uur 3,6% lager staat. De waarde van de crypto is in een maand tijd met bijna 20% gedaald. Wat is hier aan de hand?

Verder zijn alle Europese beurzen vandaag in het groen gesloten. Ook vandaag herstelt de Franse beurs sterk. De recente verliezen door de dreigende winst van Rassemblement National van Marine Le Pen is alweer goedgemaakt. 

Agenda van vrijdag 5 juli 2024: Amerikaans banenrapport!

Morgen worden de Duitse industriële productie (08.00 uur) en de Europese detailhandelsverkopen (11.00 uur) bekend gemaakt, maar het belangrijkste item is het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van juni, dat om 14.30 uur uitkomt.

Hier zou slecht nieuws goed nieuws zijn: een afkoelende arbeidsmarkt kan de Fed aansporen om eerder de rente te verlagen, om te voorkomen dat de VS een recessie in glijdt. Het rapport van mei stelde in dat opzicht teleur. Er kwamen veel meer banen bij dan verwacht (272.000 in plaats van de verwachte 190.000). De werkloosheid liep wel wat op, van 3,9% naar 4%, de bovengrens van de Fed. Maar daar stond tegenover dat het gemiddelde uurloon was opgelopen met 0,4% op maandbasis en 4,1% op jaarbasis. Daar gaat een inflatoir effect van uit, dus dat is ongunstig.

Economen verwachten dat de arbeidsmarkt in juni iets is afgekoeld. Dit is de prognose:

  • Banengroei: 180.000
  • Werkloosheid: 4%
  • Uurlonen: +0,3% op maandbasis

Ik wens u een fijne avond!


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. Slotcall: AEX sluit op een all-time high
  2. Vastgoed: een nieuwe cyclus breekt aan
  3. Plannen van Biden en Trump leiden hoe dan ook tot nog hogere staatsschuld

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Dividend Collector 4 juli 2024 18:13
    Verder zijn alle Europese beurzen vandaag in het groen gesloten. Ook vandaag herstelt de Franse beurs sterk. De recente verliezen door de dreigende winst van Rassemblement National van Marine Le Pen is alweer goedgemaakt.

    Dit was ook wel de verwachting. Uiteindelijk gaat het om de bedrijfswinsten die de koersen drijven en niet de politiek. Dit zei AJ Kamp altijd en ben ik nooit vergeten.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.