Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Bitcoin | Risico op neerwaartse koersdruk serieus aanwezig

Bitcoin | Risico op neerwaartse koersdruk serieus aanwezig

De koers van de Bitcoin heeft afgelopen weken een flinke stap teruggezet. De cryptomunt is bijna 25% gedaald. Daarmee raakt het all-time high rond $73.782,40 (van 14 maart) steeds verder uit zicht. 

Er is trouwens een ander koersrecord dat de markt ook beïnvloedt. Het vorige all-time high van eind 2021, rond $68.776, blijft voor problemen zorgen. De duidelijke aarzeling van de afgelopen maanden in de buurt van die top - een taaie horde waar we het de afgelopen maanden al vaker over hebben gehad - bewijst dat.

In de recente koersval zien we nieuwe verzwakkingssignalen, waarbij de steun $56.528,55 onder druk staat. 

De verkoopdruk wordt mede veroorzaakt door het bericht dat de in 2014 omgevallen cryptobeurs Mt. Gox is begonnen met terugbetalen van cryptomunten aan klanten. Veel ontvangers zullen allicht van die munten af willen, waardoor de recente verkoopdruk is ontstaan. 

Daarnaast heeft de Duitse overheid 3.000 bitcoins verkocht, die in bezit zijn gekomen door inbeslagnames bij criminelen. 

Technisch zat de bitcoinkoers bijna vijf maanden gevangen in een consolidatiefase. Indien de kortetermijnsteun rond $56.528,55 (bodem van 1 mei) wordt gebroken, kan de koers verder omlaag.

Bitcoin onder druk, maar buy the next dip

Voor een eventuele verdere daling zal de steun op $38.515,89 als een sterk vangnet fungeren. Technisch ligt op $38.515,89 een katapultbodem, ruimschoots boven de toppen van medio 2023 rond $31.813. Rond de $38.515,89 bevindt zich dus de volgende instapkoers: buy the dip.

Overigens is het technisch bezien niet uitgesloten dat  bitcoin op de langere termijn naar $80.000 zou kunnen. Zelfs $100.000 is niet uitgesloten. Maar eerst moeten de tussenliggende horden overtuigend gebroken worden. 

Een van de prikkels voor een opwaartse uitbraak zou een lagere rente op de kapitaalmarkten zijn, wat bitcoin aantrekkelijker maakt. 

In deze blog kijk ik naar het technische plaatje van bitcoin, op de korte en lange termijn.

Korte termijn: bitcoin zet steun onder druk

Bitcoin heeft de herstelfase van mei niet weten vast te houden. Hierbij is het patroon met hogere bodems verlaten. Nu dit potentieel positieve patroon is gebroken krult de koers weer neerwaarts om.

Thans staat de steun $56.528,55 (bodem van 1 mei) onder druk. Na een blijvende doorbraak onder steun $56.528,55 wordt $38.515,89 het volgende neerwaartse koersdoel. Rond dat laatste niveau bevindt zich een nieuwe instapkoers.

Kijken we iets verder terug, dan valt op dat weerstand $73.782,40 (top van 14 maart) zwaar op het koersverloop heeft gedrukt. 

Het 26-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn) buigt wat af, terwijl de koers eronder noteert. Dit wijst op een iets minder positieve technische conditie.

Indien we kort op de bal spelen, dan is er op 1 juli rond $63.800,98 een lagere top neergezet, die op verkoopdruk wijst.

En last but not least heeft zich een neerwaartse gap gevormd (blauwe cirkel): een gat in de grafiek. Tussen het low van 3 juli rond $60.233 en het high van 4 juli op $58.444 zijn geen transacties tot stand gekomen. Doorgaans zullen speculanten alsnog afscheid nemen van hun posities als de bitcoinkoers in de buurt van die gap terugkeert. 

Voorlopig zou ik bitcoin nog even mijden. 

Bitcoin koersanalyse korte termijn

Lange termijn: bitcoin zwaar onder druk, maar buy the next dip

De bitcoinkoers is op de langetermijngrafiek duidelijk in de problemen gekomen.

  • Ten eerste blijft het vorige all-time high van eind 2021 ($68.776,28) voor problemen zorgen. Deze top is hieronder gemarkeerd met de bovenste vette blauwe lijn. De koers heeft geprobeerd erbovenuit te klimmen, maar dat is niet blijvend gelukt. 
  • Ten tweede is de stijgende bodemlijn van de afgelopen zes maanden gebroken. Op de grafiek is deze bodemlijn gemarkeerd met de dunne blauwe stippellijn
  • Bovendien tekent zich een dubbele top af rond weerstand $73.782,40 (gevormd op 15 maart)
  • Indien steun $56.528,55 (bodem van 1 mei) breekt, verzwakt het technische plaatje verder. In dat geval zou de koers naar de januaribodem op $38.515,89 kunnen terugvallen

De steun op $38.515,89 zal als een sterk vangnet fungeren. Ten eerste wordt op dat niveau het neerwaartse koersdoel gehaald (op basis van de pendulumswing). Ten tweede ligt op $38.515,89 de katapultbodem, ruimschoots boven de toppen van medio 2023 rond $31.813, en daar bevindt zich dus de volgende instapkoers.

Een opwaartse uitbraak boven de weerstand op $73.782,40 (gevormd op 15 maart) zal waarschijnlijk nog een tijdje (enkele maanden) op zich laten wachten. Daarna ligt het eerste berekende koersdoel rond $80.000. Het volgende bevindt zich rond $100.000. 

De 200-dagenlijn lijkt de bitcoinkoers nog net op te vangen, althans op de korte termijn.

Vooralsnog is het technische langetermiinplaatje mager. De Bitcoin oogt lusteloos en vermoeid. Het risico op een neerwaartse doorbraak is serieus aanwezig. 

Bitcoin koersanalyse lange termijn

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

 

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. Bitcoin | Risico op neerwaartse koersdruk serieus aanwezig
  2. De Nasdaq staat aan het begin van de volgende sprong omhoog
  3. De CAC40 trekt weer bij

Gerelateerd

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 9 juli 2024 10:20
    Nice Downmoves gisteren in Hermes en Adyen.
    Hermes heeft nog wat meer down nodig. Opvallend dat de Franse banken ook wat minder beginnen te liggen. Maar daar moet meer gebeuren voor de beren.
    Zowiezo doen de Europese beren het goed. In tegenstelling tot de Amerikaanse beren. Maar de cijfers komen er aan. En de werkelijkheid is behoorlijk kwijt geraakt. Broadcom. Zo WOW is daar niet. Apple. Ze lijken meer en meer op een Ponzi scheme. De laatste Apple stukken kopers en koopsters krijgen steeds minder en betalen steeds meer. Apple is niet meer de Apple van een 10 jaar geleden. Voorlopig doet TTROO shorts tussen de -500 en de -1000 euro. En dat valt nog steeds mee. Maar liever een plus dan een min. VIX ligt op de bodem. Zowel korte, middel lange al lange termijn. Nu nog een trigger vinden voor de stijging. Vorige middel lange termijn bodem was ook op de 12. De stijging met 50% was prima maar een 18 bevestigde de dalende trend op de middel lange termijn in de VIX. Nieuwe poging om de 18 over een 4 a 6 weken te zien en daar boven te komen.
  2. forum rang 4 Martijn 9 juli 2024 10:37
    quote:

    Toerist schreef op 9 juli 2024 09:22:

    ASML terug gekocht 992
    Hoi Toerist,

    Hou die aandelen ASML maar is heerlijk vast die gaan alleen maar verder oplopen en vooral in de toekomst!het gaat nooit in 1 rechte lijn maar dat weet jij ook wel.
    Een goede belegging is ASML.

    Goed gedaan.

    Ik heb zelf in jan 2024 A.I Aandelen gekocht en ze al die tijd vastgehouden toen ik op Aruba zat en dat heeft mij bepaald geen windeieren gelegd.
    Heb ze toen in terug kwam weer verkocht dat dan weer wel.
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.