Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
IEX Sentimentspeiling: ASML topfavoriet en IEX-lezers maken beursexperts in!
Beeld: © iStock

IEX Sentimentspeiling: ASML topfavoriet en IEX-lezers maken beursexperts in!

ASML is wederom het favoriete aandeel onder particuliere beleggers. Vorige maand was Besi de runner-up, maar dat aandeel is inmiddels weer gepasseerd door NN Group, zo blijkt uit de nieuwste meting van het Nationaal Beleggerssentiment door IEX. In totaal deden 929 beleggers mee aan de enquête.    

Corné van Zeijl houdt ook een maandelijkse enquête, maar dan onder beursexperts. En wat bleek? We pakken de uitslag van Corné er even bij. "Of je de chippers had of niet was allesbepalend voor de performance. En die hadden de experts niet, sterker nog: ze hadden Besi bij de floppers gezet en dat aandeel steeg met ruim 15,7%.

Pijnlijk, zeker omdat de IEX-lezers wel voor ASML en Besi gingen. De IEX-lezers hebben de experts afgelopen maand dan ook genadeloos ingemaakt", aldus Corné van Zeijl. Bravo!

Het algemene beurssentiment onder beleggers is bovendien nog altijd goed, ondanks de lichte daling deze maand. Een maand geleden stond 57,3% (zeer) optimistisch tegenover de aandelenmarkten. Dat percentage is nu, voor de beursmaand juni, gedaald tot 50,1%.  

Gaat de AEX haperen?

Afgelopen maand had de AEX de wind in de zeilen: +2%. Beleggers zijn er niet zo zeker van dat deze opmars zal doorzetten. Zo verwacht 35,3% dat de AEX-index deze maand met meer dan 2% zal stijgen. Bij de peiling vorige maand was dat nog 39,3%. Slechts 12% voorziet een daling en de rest is neutraal.

Voor de langere termijn zijn de particuliere beleggers juist iets optimistischer: 63,8% (was 62,5%) denkt dat de index de komende zes maanden met 2% of meer zal stijgen. Zo'n 14% voorziet een daling, wat iets minder is dan in de peiling van vorige maand.

Sentimentsindicator daalt licht, maar blijft hoog

Dat beleggers over de hele linie optimistisch gestemd zijn, zien we terug in de Sentimentsindicator. Dit is een optelsom van alle vragen uit de enquête. Een indexstand van 50 duidt op een neutraal sentiment. Boven de 50 is optimistisch en alles onder 50 duidt op pessimisme. 

Deze maand komt de indicator van het Nationaal Beleggerssentiment uit op 54,0, wat licht lager is dan bij de vorige peiling (toen 54,9 werd gemeten). 

Alle verwachtingen op een rij

De volledige uitslag van de enquête voor maart is als volgt (tussen haakjes de scores van vorige maand):

Visie op de economische ontwikkelingen

  • Zeer optimistisch: 6,5% (was 8,1%)
  • Optimistisch: 39,7% (was 47,5%)
  • Neutraal: 42,3% (was 36,7%)
  • Pessimistisch: 9,9% (was 6,7%)
  • Zeer pessimistisch: 1,6% (was 1,0%)

Visie op de aandelenmarkten algemeen

  • Zeer optimistisch: 7,5% (was 8,9%)
  • Optimistisch: 42,6% (was 48,4%)
  • Neutraal: 37,1% (was 32,5%)
  • Pessimistisch: 11% (was 9,1%)
  • Zeer pessimistisch: 1,8% (was 1,1%)

Wat doet de AEX komende maand?

  • Omhoog: 35,3% (was 39,3%)
  • Neutraal: 52,1% (was 49,8%)
  • Omlaag: 12,6% (was 10,9%)

Wat doet de AEX de komende zes maanden?

  • Omhoog: 63,8% (was 62,5%)
  • Neutraal: 21,9% (was 22,3%)
  • Omlaag: 14,3% (was 15,2%)

Aandelenkeuzes juni: Randstad van held naar schlemiel

Een vast onderdeel van de IEX Nationaal-Beleggerssentimentspeiling is het overzicht van de meest en minst favoriete aandelen van particuliere beleggers: de toppers en floppers. Hoe hebben de geselecteerde aandelen de afgelopen maand gepresteerd?

Vier van de vijf toppers deden wat ze moesten doen: stijgen. Afgelopen maand was een goede voor chippers ASML en Besi. In mei steeg Randstad flink, maar afgelopen maand (juni) stond er weer een min van bijna 12% op het bord. Per saldo leverden de aandelen op het kooplijstje een positief rendement van liefst 5,9% op.

Dat is beter dan de AEX, die afgelopen maand met 2% wist te stijgen. De 'floppers' deden het afgelopen maand stukken minder. Dat is vooral te wijten aan de verliezen van Randstad, ArcelorMittal en Philips. Het gemiddelde rendement van de floppers is -4,3%. 

Toppers juni
Rendement Floppers juni Rendement
ASML +9,8% Philips -6,8%
Besi +15,5% Randstad -11,9%
NN Group +4,1% ArcelorMittal -12,1%
Shell +2,3%  KPN +4,9%
Aegon -2,4% Wolters Kluwer +4,6%
Gemiddeld +5,9% Gemiddeld -4,3%
AEX +2,0%

Stock picks juli: NN weer terug als runner-up

Tot slot de keuzes voor deze maand. Welke aandelen hebben volgens particuliere beleggers de beste kaarten en welke kunnen we in juli beter uit de weg gaan?

ASML en NN Group zijn de duidelijke favorieten. Daarna volgen Besi, ING en ASR. Beleggers blijven huiverig voor Randstad, Philips, ArcelorMittal, KPN en Wolters Kluwer.

Toppers juli
Saldo* Floppers juli Saldo*
ASML +121 Randstad -126
NN Group +78 Philips -116
Besi +58 ArcelorMittal -64
ING +48 KPN -23
ASR +38 Wolters Kluwer -22

* Het saldo staat voor het aantal positieve antwoorden minus het aantal negatieve antwoorden.

Bent u benieuwd in welke beleggingscategorie u volgens medebeleggers het hoogste rendement kunt verwachten in de tweede helft van het jaar? Houd dan de site goed in de gaten. 

Er deden deze keer 929 beleggers mee aan onze enquête. Hartelijk dank daarvoor!


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Youri van Heumen

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Meer over Youri van Heumen

Recente artikelen van Youri van Heumen

  1. IEX Sentimentspeiling: ASML topfavoriet en IEX-lezers maken beursexperts in!
  2. Slotcall: AEX vergooit winst, opluchting in Frankrijk en woningbeleggers opgelet
  3. AEX opent vermoedelijk hoger en hoogste tijd voor het leukste agendapunt van de week