Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Slotcall: AEX vergooit winst, opluchting in Frankrijk en woningbeleggers opgelet

Slotcall: AEX vergooit winst, opluchting in Frankrijk en woningbeleggers opgelet

De AEX (-0,1%) schoot vanochtend uit de startblokken, maar zag de winst gedurende de dag verdampen. De beurzen elders in Europa zijn het tweede halfjaar, anders dan de AEX, wel goed begonnen. Uiteindelijk sluit onze hoofdindex op 923,05 punten. 

Wie juli hoort, hoort halfjaarcijfers. Daarvoor moeten we nog wel zo'n twee weken wachten, maar in de tussentijd is er desondanks genoeg te beleven op de beurs. Deze week moeten we genoegen nemen met het Amerikaanse banenrapport en Fed-notulen. En vergeet ook de verkiezingen in Frankrijk niet. 

Want gisteravond bleek dat Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen heeft gewonnen. Volgens een exitpoll van Harris Interactive heeft RN 34% van de stemmen gehaald. De partij van zittend president Emmanuel Macron haalde slechts 22%. Op 7 juli gaat Frankrijk opnieuw naar de stembus, voor de nog belangrijkere tweede ronde. 

Toch lijken beleggers ergens opgelucht, want de Franse hoofdindex (CAC40) stijgt met 1,4%. Vooral de financials liggen er goed bij. Kijk vooral even naar AXA, BNP Paribas, Crédit Agricole en Société Générale, die het een aantal weken geleden nog stuk voor stuk moesten vergelden. Hieronder vindt u een compleet overzicht van hoe de Franse aandelen het vandaag deden.

En de euro daalt ten opzichte van de dollar. Daarmee ontwikkelt de EUR/USD-grafiek zich tot een interessante. Dit roept meteen een déjà vu op, want ook de grafiek van zilver liet een tijdje terug hetzelfde patroon zien. Het lijkt wachten op een uitbraak. Natuurlijk is het nu nog niet te zeggen aan welke kant de uitbraak plaats zal vinden. Houd dit de komende weken nog even goed in de gaten. 

Rentes hoger in aanloop naar inflatiecijfers eurozone

Naast een hogere euro staan ook de rentes hoger in aanloop naar de inflatiecijfers van de eurozone, die morgen worden gepubliceerd. Daarbij lopen de renteverschillen tussen de kern en de rest van de eurozone terug. De Duitse tienjaarsrente stijgt (+7 basispunten) harder dan die van Frankrijk (+1 basispunt), wat betekent dat het verschil afneemt tot 'slechts' 74 basispunten. De Nederlandse vergoeding op een tienjaars-staatspapier bedraagt nu 2,88%.

Woningbeleggers opgelet

En door al het gedonder in Frankrijk zou u bijna vergeten dat het vandaag 1 juli is. In de regel passen veel bedrijven hun prijzen aan rond deze tijd van het jaar, die dus ook uw portemonnee kunnen raken. Vaak worden we op op zo'n dag als vandaag overladen met nieuwe regels, maar dit jaar valt het relatief mee. Alleen in de huursector verandert er wel wat, en dat heeft consequenties voor woningbeleggers.

Want wie een woning verhuurt, mag vanaf vandaag alleen nog maar een vast huurcontract aanbieden. Dit geldt zowel voor particuliere verhuurders als voor woningcorporaties, en voor zowel sociale-huurwoningen als huurhuizen in de vrije sector. Tijdelijke huurcontracten die vóór 1 juli zijn afgesloten blijven wel gewoon geldig. Deze eindigen na de afgesproken periode. Een eventuele verlenging is dan voor onbepaalde tijd.

Er zijn nog wel uitzonderingen mogelijk voor specifieke doelgroepen. Dit, en meer, legt collega Jasperien van Weerdt glashelder uit in dit artikel

Dan naar Wall Street, dat vanmiddag licht hoger opende. Vooral rond GameStop (-8,8%) was het opletten geblazen. Keith Gill, ook wel bekend als Roaring Kitty, heeft een rechtszaak aan z'n broek hangen voor mogelijke effectenfraude. De aanstichter van het hele gebeuren zou valse en misleidende statements hebben gedaan over zijn positie in GameStop en daarvan financieel voordeel hebben gehad. Dat blijkt uit een aanklacht die is ingediend bij een rechtbank in New York

Toeval of niet: de aandelen van Chewy, online verkoper van vooral huisdiervoeding, stegen nadat Roaring Kitty een belang van 6,6% bekendmaakte. Het aandeel stond voorbeurs ruim 10% hoger, maar ook beleggers kennen het verhaal van de ezel en de steen. Inmiddels staat het aandeel ruim 5% lager. Hieronder ziet u de actuele (17.30u) tussenstand op Wall Street.

Een zachte landing is nog steeds waarschijnlijk

Het jaarverslag van de BIS - Bank for International Settlements - is uit en dat is ook voor beleggers een niet te missen item. De BIS is wat eenvoudig gesteld de bank van de centrale banken en opereert vanuit Zwitserland. De BIS is bijzonder invloedrijk en heeft zijn voelsprieten wereldwijd uitstaan. 

De instelling toonde zich gematigd optimistisch en stelde dat de wereld er aanzienlijk beter voor staat dan een jaar geleden nog werd gedacht. De 'zachte landing' van de economie in grote delen van de wereld blijft vooralsnog de meest waarschijnlijke uitkomst, maar uiteraard signaleerde de BIS ook de nodige risico's. U leest er alles over in het verhaal van Martin Crum. 

Interessante overname door ForFarmers: dit levert het op

Al enkele kwartalen laat ForFarmers uit Lochem beter dan verwachte resultaten zien. En dat tegen de achtergrond van nog immer zeer lastige marktomstandigheden van krimpende veestapels, dierziekten en hoge inputkosten. Onder leiding van CEO Pieter Wolleswinkel zet ForFarmers volledig in op het verder verduurzamen van de voedselketen.

Met een persoonlijke aanpak richting de boer probeert het de CO2-voetafdruk van het boerenbedrijf te verkleinen en het rendement voor de boer te verhogen. Tegelijkertijd zoekt het concern naar meer groeimogelijkheden in Oost-Europa. Deze succesvolle strategie wordt nu verder ingevuld met de aangekondigde overname van Van Triest Veevoeders. Lees het verhaal van Peter Schutte. 

Top 3 stijgers en dalers

ForFarmers voert het rijtje stijgers aan en doet dat met verve. Zaterdagmiddag maakte het concern bekend Van Triest veevoeders over te nemen. Runner-up Alfen heeft er maling aan dat KBC Securities zijn koersdoel voor Alfen meer dan halveert (van €52 naar €24). Het advies gaat van kopen naar accumuleren. 

Aan de andere kant heeft Air France-KLM, dat het rijtje dalers niet eens haalt, het zwaar. Veel reizigers lijken Parijs te omzeilen wegend de Olympische Spelen. Het concern ziet in zijn zomerboekingen dat het vliegverkeer van en naar de Frans hoofdstad duidelijk achterblijft. De schade: tussen de €160 en €180 miljoen in de periode juni tot augustus. 

Brede markt

De euro stijgt ten opzichte van de dollar tot 1,0724. Een vat WTI-olie wordt vandaag anderhalf duurder en kost nu $82,78. Eerder dit verslag deelde ik een grafiek van de euro/dollar, waar een interessant TA-patroon zichtbaar was. Kijk hieronder dan vooral even mee naar de WTI-grafiek. Ook dit zal niet lang meer duren tot er een uitbraak volgt. 

Wanneer WTI-olie duurder wordt, zie je vaak dat de waarde van de dollar stijgt. Dit komt door het fenomeen van de petrodollar: olie wordt wereldwijd in dollars verhandeld, waardoor de vraag naar dollars toeneemt als de olieprijs stijgt. Tegelijkertijd is die stijgende olieprijs ongunstig voor inflatie. Goed, we wachten het af. Houd ook deze grafiek scherp in de gaten de komende weken.

De goudprijs stijgt gezellig mee met 0,1% tot $2.327. Zilver doet gezellig mee en mag 0,4% bijschrijven. Bitcoin kleurt ook groen vandaag en noteert op $62.904. 

Verder op het Damrak

  • Acomo neemt het onderdeel noten en gedroogde vruchten in Noord-Europa over van Caldic, waarmee het bedrijf een voet aan de grond krijgt in de Noord-Europese markt. 
  • Aperam heeft in het tweede kwartaal een hogere EBITDA behaald dan in het eerste kwartaal. Dit bleek uit de analistenconsensus die de fabrikant van roestvast staal afgelopen weekend bekendmaakte. Volgens analisten ligt Aperam op koers om de eigen outlook te halen. 
  • Aegon heeft een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 1,5 miljard euro, dat op 6 jui 2023 van start ging, afgerond. Dit maakte de verzekeraar maandagochtend bekend.
  • Equinor en Polenergia hebben bij Smulders en Sif capaciteit gereserveerd voor de productie van 100 transitiestukken voor windmolenparken Baltyk 2 en 3.
  • Mark Robertshaw, de voorzitter van de raad van commissarissen van InPost, stapt per vandaag op vanwege familieomstandigheden.
  • Goldman Sachs heeft het aandeel Akzo Nobel op zijn verkooplijst gezet en het koersdoel verlaagd van €70 naar €53.
  • Ook ING heeft het koersdoel voor Akzo Nobel verlaagd: van €70 naar €64.

Klik hier voor een compleet overzicht van alle koersdoelveranderingen. 

Agenda: dinsdag 2 juli 

  • 06:30 uur: Inflatie juni vlpg (NL)
  • 09:00 uur: ECB-forum Sintra
  • 10:30 uur: Euronav buitengewone aandeelhoudersvergadering
  • 11:00 uur: Inflatie juni vlpg (eurozone)
  • 16:00 uur: Vacatures mei (VS)

En dan nog even dit

"Op de beurs werd wel erg positief gereageerd", aldus IEX-analist Teun Verhagen

Rentes zijn niet het enige verschil

Hoelang hebben wij nog werk?

Zegt u het maar! Hieronder, in de comments


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Youri van Heumen

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Meer over Youri van Heumen

Recente artikelen van Youri van Heumen

  1. Slotcall: AEX vergooit winst, opluchting in Frankrijk en woningbeleggers opgelet
  2. AEX opent vermoedelijk hoger en hoogste tijd voor het leukste agendapunt van de week
  3. Stem op uw favoriete AEX-aandeel voor juli

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.