Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Technische analyse: VanEck Vectors Semiconductor ETF
Beeld: iStock

Tracker op de sector halfgeleiders

 Op de IEX Beleggersdag, afgelopen vrijdag, hoorde ik opvallend veel positieve verhalen over AI en halfgeleiders. Daar bekroop me een zeker unheimisch gevoel. Want is het niet einde oefening als alles en iedereen er al in zit?

We kennen toch de beursspreuk “Buy the rumour, sell the news”, vrij vertaald “koop op het gerucht, verkoop op het nieuws”. En wie herinnert zich niet het knappen van de dotcom-bubbel begin van deze eeuw? Toen stond er op elke straathoek wel iemand die vertelde dat je gek was als je niet in techaandelen zat.

Ook ik heb me in Bussum niet onbetuigd gelaten, met concrete tips voor de sector halfgeleiders en in het bijzonder voor het aandeel ASML. 

Daarom wil ik in it artikel aandacht besteden aan de VanEck Vectors Semiconductor ETF, een tracker op de halfgeleiderssector. Is deze al te ver op de muziek vooruitgelopen?

Achtereenvolgens bekijk ik van deze tracker:

  • de gewone koersgrafiek vanaf 2021. De uptrend is intact, er zijn geen tekenen van inconsistentie. Een eventuele terugval zal dus binnen het stijgende trendkanaal plaatsvinden. Zolang de koers boven de top van 4 maart rond $39,92 weet te blijven, is er niets aan de hand. 
  • de afstand tussen de koers en de 200-dagenlijn van deze tracker bedraagt thans 23%. Dat is niet extreem, dus veilig
  • De  RSI (Relative Strength Index) staat op 69,50. Deze indicator geeft nog geen overreacties van de markt weer. Wel zou er binnenkort mogelijk sprake kunnen zijn van negatieve divergentie. Aan de RSI kunnen echter geen directe verkoopsignalen ontleend worden (zie uitleg verderop)

Conclusie: het is hard gegaan. Ik zie echter nog geen serieuze signalen die op een draai van de opmars wijzen. Mocht er een correctie optreden, dan biedt de top van 4 maart rond $39,92 een vangnet. 

Tracker op de halfgeleiderssecor

De VanEck Vectors Semiconductor ETF valt terug binnen de grenzen van de stijgende trend. Het onderliggende technische plaatje is prima.  Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. 

De uptrend wordt hervat zodra de horde rond $45,62 (gevormd op 20 juni) wordt gebroken. Het volgende koersdoel ligt daarna op $65. 

Zolang de Semiconductor ETF hogere toppen en hogere bodems weet te vormen, blijft het plaatje positief. Steun ligt op $39,92 (top van 4 maart).

De 200-dagenlijn van de Semiconductor ETF laat een stijgende trend zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer.

De stijgende trend van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) van de Semiconductor ETF geeft uitermate sterke prestaties aan, vergeleken met de rest van de markt. De sector halfgeleiders is een echte outperformer.

Technische analyse VanEck Vectors Semiconductor ETF

De afstand tussen koers en 200-dagenlijn is niet extreem

De grafiek hieronder behoeft enige toelichting. Om de afwijking van de koers ten opzichte van de 200-dagenlijn goed zichtbaar te maken, is de 200-dagenlijn strakgetrokken tot een horizontale lijn (groene lijn bij 0). 

De getallen op de Y-as, de verticale as, geven de procentuele afwijking van de koers ten opzichte van de 200-dagenlijn (paarse lijn) weer. De koers van de ETF wordt weergegeven door de grillige lijn erboven. Deze lijn heeft drie kleuren:

  • Zwart: de koers bevindt zich minder dan 30% van de de 200-dagenlijn af, dus in de veilige zone
  • Blauw: de koers nadert de gevarenzone, waarbij het risico dreigt dat de 30%-zone wordt overschreden
  • Rood: de koers bevindt zich meer dan 30% van de de 200-dagenlijn af, dus in de gevarenzone

De koers van de VanEck Vectors Semiconductor tracker was dit voorjaar iets meer dan 30% verwijderd van de 200-dagenlijn. Ook recent was dat het geval. Dat gaf aan dat, wat betreft de afwijking ten opzichte van de 200-dagenlijn, deze ETF iets te hard was opgelopen. Maar niet dat de sector in de gevarenzone verkeerde. 

Op dit moment staat koers van de VanEck Vectors Semiconductor ETF zo´n 23% boven de 200-dagenlijn. Dat is niet extreem en in een bullmarkt acceptabel. 

Ook bij deze indicator geldt de waarschuwing dat het bereiken van de gevarenzone niet direct betekent dat een correctie nu op de loer ligt. Bij een aandeel in een sterke stijgende trend kan de procentuele afwijking (van de koers ten opzichte van de 200-dagenlijn) zich soms maandenlang in de gevarenzone bewegen.

Technische analyse VanEck Vectors Semiconductor ETF

De RSI nadert de overbought-zone

De RSI van de VanEck Vectors Semiconductor ETF meet overreacties van de markt. De RSI staat, met een stand van 69,70, niet in de gevarenzone. De RSI geeft dus geen overbought-conditie (overgekocht) aan. De RSI (Relative Strength Index) is een technische indicator die overreacties van de markt weergeeft. 

Dit voorjaar was er wel tijdelijk sprake van een extreme overbought-situatie. Rond het toenmalige all-time high op $39,92 van 4 maart kende de RSI even een stand van bijna 85, dus in de gevarenzone. Maar meer dan een normale correctie in de uptrend heeft dat niet veroorzaakt. De bodem rond $33,60 was in feite een hogere bodem in de uptrend.

De RSI geeft aan wanneer de markt te ver naar boven doorschiet. Hiermee kunnen overgekochte (> 70: overbought) condities gevonden worden.

Aan de RSI kunnen echter geen directe verkoopsignalen ontleend worden, want een aandeel in een sterke stijgende trend kan soms maandenlang overbought blijven. Het gaat bij de RSI vooral om divergenties (afwijkingen) tussen het koersverloop en de indicator zelf. Deze situatie treedt bijvoorbeeld op als de koers nog hogere toppen vormt, terwijl de RSI lagere toppen begint te vormen. Dat zijn vaak signalen van een naderende trendverandering.

Het valt op dat eerdere extreem hoge RSI-waarden in het verleden steeds tot tussentijdse correcties hebben geleid. Zoals dus dit voorjaar. 

Technische analyse VanEck Vectors Semiconductor ETF

 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. Obligaties kruipen uit het dal. Worden ze weer interessant?
  2. Paniekbarometer begint te trillen
  3. Tech versus smallcaps op Wall Street

Gerelateerd

Reacties

53 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Doptieman 2 juli 2024 10:47
    Zo en nu weer een lekker stapje terug naar 916. Het zal nog wel even duren voordat met
    dit strak berekende bewegings systeem van de AEX van stapje voor, stapje terug
    de AEX teller op 1000 staat !!
    Als het maar geen geld kost dan is het natuurlijk de juiste beweging voor de Witboordjes!!
    We wachten af wat de slimme computers op de teller gaan zetten.
    Zal vanmiddag nog eens kijken .... Succes Piet en Petra Particulier !
  2. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 2 juli 2024 11:02
    quote:

    handyman6 schreef op 2 juli 2024 10:35:

    Ned inflatie mei:2,6%.In juni: 3,2%...
    In € land:3,4%
    Het Inflatie Beest is niet meer te temmen zo het lijkt..

    Vooral de ECB kan het géén Reet schelen duss hoezo Europese Eenheid..?

    Gewoon andere c.q. Individuele Landsbelangen..!
  3. forum rang 4 Martijn 2 juli 2024 11:11
    quote:

    Doptieman schreef op 2 juli 2024 10:47:

    Zo en nu weer een lekker stapje terug naar 916. Het zal nog wel even duren voordat met
    dit strak berekende bewegings systeem van de AEX van stapje voor, stapje terug
    de AEX teller op 1000 staat !!
    Als het maar geen geld kost dan is het natuurlijk de juiste beweging voor de Witboordjes!!
    We wachten af wat de slimme computers op de teller gaan zetten.
    Zal vanmiddag nog eens kijken .... Succes Piet en Petra Particulier !
    Ik denk dat je gelijk krijgt Doptieman,vandaar dat ik ze ook verkocht heb.
    Ik zeg altijd maar zo winst is winst.
  4. forum rang 7 handyman6 2 juli 2024 11:42
    Zilver heeft sinds begin van dit jaar een mooie oplopende open jaw formatie gevormd: "roeptoeter patroon". Dus aantal kopers nam nog steeds toe,maar aantal verkopers ook,en wel met oplopende omzetten. Omgekeerde van een wig formatie,waar steeds minder kopers en verkopers elkaar afwisselen.

    Steeds meer kopers wilden erin ,maar dus ook eruit.Open jaw is een twijfel patroon(50%),kontinueert meestal wel de bestaande richting en die is nu oplopend.....
  5. forum rang 9 Calimero 2 juli 2024 12:39
    quote:

    Doptieman schreef op 2 juli 2024 12:16:

    En watsgebeurt ? Niets ! het strak berekende Premiesloop spel van de Witboordjes
    staat na een bodem op 916 al een paar uur in de strepentrekkers modus.....rond 919.

    Nog 2 uurtjes wachten op inflatiecijfers zeker om 14.30 ? schraaperdeschraap. Ciao.
    :)

    www.iex.nl/Forum/Upload/2024/15351817...

    www.youtube.com/embed/9M5oVONNNjY?rel...
  6. forum rang 6 Newg77 2 juli 2024 14:19
    quote:

    handyman6 schreef op 2 juli 2024 11:42:

    Zilver heeft sinds begin van dit jaar een mooie oplopende open jaw formatie gevormd: "roeptoeter patroon". Dus aantal kopers nam nog steeds toe,maar aantal verkopers ook,en wel met oplopende omzetten. Omgekeerde van een wig formatie,waar steeds minder kopers en verkopers elkaar afwisselen.

    Steeds meer kopers wilden erin ,maar dus ook eruit.Open jaw is een twijfel patroon(50%),kontinueert meestal wel de bestaande richting en die is nu oplopend.....
    past in mn plaatje
    ik ben er trots op
    zilver to the moon!
    deze maand nog

    (@disclaimert)
53 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.