Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
IEX slotcall van donderdag 27 juni 2024

Slotcall: ASR op hersteldag AEX niet beloond, Franse malheur verdiept

Na het beursvuurwerk van gisteren waarbij een aantal aandelen, vooral klein en middelgroot, in Amsterdam genadeloos onderuitgingen, was de stemming vandaag wat gemoedelijker. De AEX koerste de hele dag in het groen om uiteindelijk op een winstje van 0,21% af te sluiten.

Euronext Amsterdam kreeg er vandaag een nieuwe notering bij, ASR maakte zijn nieuwste financiële doelstellingen bekend, en de Japanse yen zakte nog iets dieper weg.

Positief is dat het Europese consumentenvertrouwen iets is gestegen. Minder positief is dat het renteverschil tussen Duitsland en Frankrijk weer iets verder is opgelopen.

London Tunnels in Amsterdam

Het is niet de grootste beursgang in de Amsterdamse beursgeschiedenis, maar toch, we hebben er hier op Beursplein 5 een nieuw aandeel bij om ons mee te vermaken, ook al is de handel dunner dan dun.

Vanochtend maakte London Tunnels zijn beursdebuut met een forse slag op de gong. London Tunnels is van plan om een toeristenattractie op de bouwen in het uitgebreide en lege tunnelnetwerk in het centrum van Londen. Vanaf 2027 moeten jaarlijks 3 miljoen toeristen afdalen in de ruim opgezette krochten van de Britse hoofdstad.

Met de beursgang wil London Tunnels in eerste instantie 30 miljoen pond ophalen. Daarvan was reeds 25 miljoen onderschreven. Het aandeel ging vanochtend de beurs op tegen een koers van 2 pond. Rond half twee in de middag stond er een koers van 2,09 pond op het bord. In de tussentijd waren er 9634 aandelen verhandeld in wel geteld 21 transacties. Uiteindelijk ging het aandeel de dag uit met een winst van 7% op 2,14 pond.

ASR legt aandeelhouders in de watten

Belangrijker vandaag waren de nieuwste financiële doelstellingen van ASR (-0,85%) die vanochtend vroeg, voorafgaand aan de Capital Markets Day van vandaag, bekend werden gemaakt. Zoals gangbaar met financiële instellingen belooft de verzekeraar zijn aandeelhouders te trakteren op een ruim en progressief dividend en een royale aandeleninkoop. ASR wil de komende drie jaar voor €500 miljoen aan eigen aandelen inkopen.

De doelstellingen kregen vanochtend bij opening van de beurs geen positief onthaal. Men had duidelijk op meer gerekend. De koers opende ruim 2,5% in de min om daarna weer wat op te lopen. Echter analist Jason Kalamboessis van ING is niet negatief want volgens hem zet ASR geld aan het werk in de pensioensector dat op langere termijn het dividend en de waardering stuwt. Hij begrijpt daarom heel goed dat ASR zijn aandeleninkoop relatief bescheiden heeft gehouden.

Ook IEX analist Martin Crum verkeert niet in het kamp der teleurgestelden. "De doelstellingen van ASR zijn helder en vooral ook haalbaar. Dat betekent dat beleggers de komende jaren uit kunnen zien naar een riant dividendrendement van meer dan 7% over dit jaar, oplopend tot ruim boven de 8% over 2026. En dat is dan nog exclusief de aangekondigde aandelen-inkoopprogramma's. Hoewel dat laatste voor veel beleggers niet voelt als rendement, zal dit de total return tot ruim boven de 10% tillen." Lees hier zijn analyse inclusief het advies.

Andere aandelen in de spotlights

Adyen (-0,74%) krijgt een koopadvies van Bryan Garnier met als koersdoel €1400 maar daalt desondanks.

Aegon (-2,20%), grootaandeelhouder van ASR na de verkoop van Aegon Nederland aan ASR, verliest meer dan ASR. 

ASML (+1,42%) heeft dit kwartaal waarschijnlijk een vette order van TSMC ontvangen of dat zal in het volgende kwartaal gebeuren, denkt JP Morgan.

Prosus (-1,84%) daalt, want Tencent daalde vannacht in China. Het belang in Tencent maakt bijna 80% van de nettovermogenswaarde van Prosus uit. De rest van de portefeuille bestaat vooral uit online dienstverleners.

UBS verhoogt het koersdoel van DSM-Firmenich (+0,99%) van €122 naar €129 en handhaaft het koopadvies.

Vopak (+1,72%) ontvangt een koersdoelverhoging van Jefferies. Het koersdoel gaat omhoog van €35 naar €38. Het aandeel staat inmiddels bijna een euro hoger, dus we hebben hier niet te maken met een enthousiast koopadvies. 

Fugro (+2,54%) heeft een leuke Japanse order ontvangen om te onderzoeken of er voor de kust van de steden Murakami en Tainai een groot windpark kan worden gebouwd.

Kredietbeoordelaar Moody's bevestigt de kredietwaardigheid van WDP (+1,28%) en is iets positiever over de toekomst van het vastgoedbedrijf dat distributiecentra uitbaat.

Allfunds (+0,67%) gaat de Chinese bank ICBC een fondsenplatform leveren.

Alfen (-1,41%), dat gisteren met een hevig winstalarm naar buiten kwam, waarop de koers halveerde, krijgt nog een trapje na van Deutsche Bank dat het koersdoel verlaagt van €50 naar €20. Het houdadvies blijft wel gehandhaafd.

Beleggers in JDE Peet's (-2,03%) kijken vandaag tegen een fikse koersdaling aan. Problemen met de koffiebonenoogst? 

Geen nieuws vandaag over Fastned (-3,24%) maar desondanks daalt de koers ook vandaag fors. Heeft het te maken met de beroerde gang van zaken bij Alfen? De bedrijven doen niet hetzelfde maar zijn wel beide afhankelijk van de markt van elektrische auto's (EV's).

Bij JPMorgan zijn ze tamelijk zorgelijk over Just Eat Takeaway (-0,52%). De maaltijdbezorger ontvangt een verkoopadvies met een koersdoel van €12,98.

Bouwer BAM (+3,35%) stijgt, omdat het door zakenbank Alpha Value Baader van de verkooplijst is gehaald. Nou ja, dat zou een reden kunnen zijn. 

Telly Kuo, topman van Kendrion Asia, heeft een belang van 3,17% genomen in het moederbedrijf Kendrion (+1,71%). Dat toont vertrouwen.

Sif (+0,34%) begint in juli met de productie van 54 monopiles voor het Amerikaanse windpark Empire Wind 1, dat 500.000 duizend huizen in New York van elektra zal moeten voorzien. Eerder was er ook sprake van een grote order voor Sif voor Empire Wind 2 maar die werd begin dit jaar opgezegd.
Het lijkt er overigens op of de funderingsspecialist de windenergiedip te boven is. Eind vorig jaar koerste Sif nog onder €9, inmiddels staat het aandeel 30% hoger.

NX Filtration (+14,08% ) ontvangt een grote order uit India en de koers vliegt. Met de koerssprong vandaag staat het aandeel wel nog altijd een derde onder de koers van begin dit jaar. 

De Amerikaanse producent van geheugenchips Micron (-6,92% bij sluiting van Amsterdam) maakte gisteravond een omzetstijging van 81,5% over het laatste kwartaal bekend, maar de verwachtingen vallen wat tegen waardoor beleggers het aandeal toch dumpen. Terecht? Lees de analyse van IEX analist Ivo Breukink. De al iets verklappende kop van het verhaal: Micron blijft profiteren van AI.

Volkswagen (-0,55%) maakte gisteren bekend een joint-venture aan te gaan met Rivian (-8,41% bij sluiting van Amsterdam) en daarbij €5 miljard in de Amerikaanse EV-bouwer te willen steken. Vandaag komen analisten door met hun oordelen. Die zijn opvallend wisselend. Terwijl UBS Volkswagen op verkopen zet met een koersdoel van €100 plakt Warburg op het aandeel een koopadvies met het koersdoel €165. 

Top 3 stijgers en dalers Amsterdam

Brede markt

Euro stijgt, goud stijgt, olie stijgt en bitcoin stijgt. De Amerikaanse beurzen staan direct na sluiting van Amsterdam nipt in het groen, terwijl in Europa de Franse en de Italiaanse beurs ook vandaag flink verliezen. In Europa dreigt op rente- en aandelengebied een hernieuwde tweedeling. 

Slecht en goed nieuws uit de eurozone

Hoewel de index voor het economische sentiment met 0,2 punt is gedaald tot 95,9, de verwachtingsindex voor de werkgelegenheid met 1,6 punten daalde tot 99,7 en het industriële vertrouwen fractioneel daalde, en nu komt het goede nieuws, is het consumentenvertrouwen licht gestegen. Yes!

Japanse yen naar nieuwe bodem

De Japanse yen daalde gisteren ten opzichte van de dollar tot het laagste niveau sinds 1986, waardoor de markt verwacht dat Japanse beleidsmakers harder zullen ingrijpen. Minister van Financiën Shunichi Suzuki vertelde persbureau Reuters in elk geval dat de overheid “diep bezorgd is over de impact van de wisselkoersen op de economie”.

Voor een land dat decennia tegen deflatie vocht, is de huidige situatie wennen. In mei kwam de inflatie uit op 2,8% op jaarbasis. Dat was in april nog 2,5%. Hoe lager de yen staat, hoe meer extra inflatie wordt ge-importeerd.

Daarbij helpt het monetaire beleid van de BoJ niet. Die heeft de kortetermijnrente recent op 0,0% en 0,1% gezet. Net als de Fed en de ECB streeft de BoJ naar een inflatie van rond de 2%. 

Geen Zweedse verrassing

De Zweedse centrale bank heeft de beleidsrente vanmorgen op 3,75% gelaten. Dat was ook door de markt verwacht. Wel beloofde de Riksbank de rente in de tweede helft van het jaar met twee of drie te verlagen, mochten de inflatieverwachtingen blijven waar ze nu zijn. In mei verlaagde de Zweedse centrale bank de rente voor het eerst in acht jaar. 

Turkse bank houdt rente op 50%

De inflatiewerkelijkheid van Turkije en daarmee ook het rentebeleid is flinks anders dan bij ons in de eurozone of in de VS. In april bedroeg de Turkse inflatie 75%, ruim boven de doelstelling van 5% van de Turkse centrale bank. 

Vandaag was er een rentebesluit waarbij de rente op 50% werd gelaten. Ook in april en mei bleef de rente gehandhaafd. Veel haalt deze hevige monetaire verkrapping niet uit. 

Rentemarkt: renteverschil kernlanden en rest eurozone loopt verder op

Obligatiebeleggers houden het renteverschil tussen Duitsland en Frankrijk goed in de gaten, en dat zouden ook aandeelhouders moeten doen. Ook vandaag loopt het verschil stevig op. terwijl de Duitse en Nederlandse tienjaars rentes dalen, gaat die van Frankrijk juist omhoog.

De verschillen zijn nog niet dusdanig om er hevige stress van te krijgen, maar het gat moet niet te groot worden. Voordat je het weet, dreigt een eurocrisis 2.0 waarbij patiënt Frankrijk heel wat zwaarder weegt op de Europese stabiliteit dan Griekenland 14 jaar geleden. 

Het renteverschil tussen de Franse en Duitse tienjaars bedraagt inmiddels iets meer dan 80 basispunten. Dat heeft natuurlijk een reden. Het Franse overheidstekort loopt harder op dan het Duitse, waarbij de vervroegde parlementsverkiezingen wel eens grote winst voor Marine Le Pen zou kunnen opleveren. Le Pen heeft dezelfde politieke kleur als Wilders.

In het verkiezingscircus doet zij tal van kostbare beloften waar obligatiebeleggers en waarschijnlijk ook de grote kredietbeoordelaars de kriebels van krijgen. Politieke onrust is ook niet iets waar beleggers op zitten te wachten.

Feit is dat de Franse hoofdindex CAC 40 sinds 14 mei jl met 8,25% is gedaald, terwijl de Duitse DAX in dezelfde periode op een min van 3,5% staat en de AEX zelfs 1,5% hoger noteert, waarbij natuurlijk aangetekend dat de Franse beurs minder goed zit in flitsende chippers.

  • Nederlandse tienjaars: 2,78%, - 3 bp
  • Duitse tienjaars: 2,44%, -1 bp
  • Franse tienjaars: 3,25%, +3 bp
  • Italiaanse tienjaars: 4,01%, +2 bp
  • Britse tienjaars: 4,15%, +2 bp
  • Amerikaanse tienjaars: 2,29%, - 3 bp
  • Japanse tienjaars: 1,05%, -2 bp

Peilmoment: 16.30

Amerikaanse economie groeit iets harder

De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van 2024 iets harder gegroeid dan eerder verwacht. Dit bleek donderdag uit de definitieve cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel. De economie groeide met 1,4 procent in de eerste drie maanden van 2024. De verwachting was eerder nog 1,3 procent, waar ook economen rekening mee hielden. In het vierde kwartaal groeide de Amerikaanse economie nog met 3,4 procent.

Onderwijl daalde het aantal nieuwe steunaanvragen vorige week met 6.000 tot 233.000. Ook dat was iets beter dan was verwacht.

Olie naar $90?

"De oliemarkt is een complexe markt, waar momenteel de risico's voor een prijsstijging groter zijn dan voor een daling." Dit zegt Hans van Cleef, ex-ABN AMRO maar inmiddels hoofd energie research bij Publieke Zaken, voor de camera van ABM Financial News op Beursplein 5.

Agenda van vrijdag 28 juni

Valt PCE cijfer mee?

Vrijdag wordt dan eindelijk het cijfer bekendgemaakt waar de financiële markten al de hele week reikhalzend naar uitkijken: de Amerikaanse PCE-inflatie. Dit is voor de Fed het belangrijkste inflatiecijfer om in de gaten te houden, omdat het meer data meeneemt dan de CPI.

De PCE-inflatie bedraagt al twee maanden op rij 2,7%, maar economen verwachten dat het cijfer ditmaal is gedaald naar 2,6%. Als het lager uitvalt, dan zal dat door beleggers met gejuich worden ontvangen.


De verwachtingen zijn hooggespannen, want eerder deze maand bleek dat de CPI, een ander belangrijk inflatiecijfer, op maandbasis niet was gestegen. Dat wakkerde de hoop aan dat het einde van de hoge rente zo langzamerhand in zicht komt.

Dat de Fed op de eerstvolgende vergadering op 31 juli een renteverlaging doorvoert, wordt met een kans van 10,3% nagenoeg uitgesloten. Maar de FedWatch Tool van CME geeft aan dat voor 18 september de kans op een verlaging bijna 60% bedraagt.

Biden en Trump kruisen de degens

Komende nacht om 3 uur Nederlandse tijd begint het grote debat tussen de twee Amerikaanse presidentskandidaten. Het is het gevecht van de oudjes. Trump is 78, Biden is 81. De zaak is georganiseerd door CNN.

Quote uit de Volkskrant: Terwijl de president zich ter voorbereiding een week lang afzonderde en klaarstoomde, hield Trump campagnebijeenkomsten in het land. ‘Hoe zal ik hem behandelen? Zal ik hard en gemeen zijn?’, vroeg hij zijn aanhangers zaterdag in Philadelphia. ‘Of zal ik vriendelijk zijn en hem laten uitpraten?’

Wij wensen de moderator veel succes.

Alexis Bienvenu van de Franse vermogensbeheerder LFDE hoopt niet dat Trump in november opnieuw wordt verkozen. Hij vreest dat een tweede termijn van Trump leidt tot nog hogere Amerikaanse invoertarieven waar iedereen uiteindelijk slechter van wordt. Want deze vorm van protectie biedt geen bescherming.

    06:30 uur: Producentenprijzen mei (NL)
    08:00 uur: Detailhandelsverkopen mei (Chi)
    08:00 uur: Economische groei eerste kwartaal def. (VK)
    08:30 uur: IEX Beleggersdag in Bussum
    08:45 uur: Inflatie juni vlpg (Fra)
    09:55 uur: Werkloosheid juni (Dld)
    14:30 uur: Persoonlijke bestedingen en PCE-inflatie mei (VS)
    15:45 uur: Inkoopmanagersindex Chicago juni (VS)
    16:00 uur: Consumentenvertrouwen (UvM) juni, def. (VS)

Bestel nu de laatste tickets voor de IEX Beleggersdag

Morgen belooft weer een inspirerende IEX Beleggersdag te worden met tal van aansprekende sprekers, nog meer beleggingstips en de gezelligheid van honderden mede-beleggers. Ceo's van onder meer Unilever, NN Group en TKH Group geven hun visie op de toekomst. Dagvoorzitter is Jort Kelder. De dag begint om half tien. De IEX Beleggersdag wordt ook dit jaar gehouden in het Spant! in Bussum.

Er zijn nog enkele kaartjes verkrijgbaar. Bekijk het programma en bestel uw tickets nu het nog kan. Kosten? €19,95 per ticket voor abonnees en €24,95 voor niet-abonnees.

Ik wens u een fijne avond!


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. Slotcall: AEX sluit op een all-time high
  2. Vastgoed: een nieuwe cyclus breekt aan
  3. Plannen van Biden en Trump leiden hoe dan ook tot nog hogere staatsschuld

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.