Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Technische analyse: vierjarige business cycle komt op stoom
Beeld: iStock

Business cycle komt op stoom: 'it giet oan'

'It giet oan' klinkt een beetje raar, zo vlak na de langste dag van het jaar. Maar de Elfstedentocht zie ik als metafoor voor de volgende bullmarkt. Voor het doorgaan van de Elfstedentocht moest het ijs op de gehele route minimaal 15 centimeter dik zijn.

Ook voor de komende bullmarkt is het ijs uitstekend uitgehard. Ik denk dat we er pas aan het begin van staan: werkelijk alle technische seinen staan op groen. Zelden in mijn carrière als technisch analist heb ik zoveel positieve signalen tegelijkertijd gezien.

De seinen staan niet alleen op groen voor de aandelenmarkten, er wordt ook een top in de kapitaalmarktrente zichtbaar. Technisch lijken obligaties en vastgoed te bodemen.

Opvallend dat het CBS juist deze week een krimp van een half procent heeft gemeld, want dit begint verdacht veel op economische groei te lijken. Ik bespreek in dit artikel dan ook alle technische ingrediënten voor de volgende fase in de Vierjarige Business cycle.

De aarzelingen van de afgelopen weken geven op de meeste aandelenmarkten nauwelijks krassen in de sterke langetermijnplaatjes. Wellicht werpen de Franse parlementsverkiezingen van volgende week hun schaduw vooruit, zeker nu de Franse aandelenbeurs door de kortetermijnsteun zakt.

Uiteraard zal ik op de IEX Beleggersdag, vandaag in Bussum,  ingaan op deze uitermate fraaie technische ontwikkelingen op verschillende financiële markten.  Ik geef mijn presentatie 'Het begin van een nieuwe bullmarkt: it giet oan' van 12.05 uur tot 12.35 uur op het Podium voor Kunst. Verder neem ik deel aan het Slotdebat tussen beleggingsexperts van 16.20 tot 17.00 uur onder leiding van Jort Kelder. 

In deze column beoordeel ik de langetermijngrafieken van enkele voor ons belangrijke financiële markten. Ik beoordeel achtereenvolgens de AEX-index, de S&P500-index, de MSCI-index, de Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente, de Bloomberg Commodity-index en de Euro Stoxx Real Estate sectorindex.

Ik trap af met de Vierjarige Business cycle, die signaleert dat de economie een positieve fase ingaat.

Aandelen blijven interessant

Het lijkt er sterk op dat er economische groei is. Alle technische componenten geven de volgende fase in de vierjarige business cycle aan. 

Zowel de vierjarige business cycle als de technische plaatjes geven aan dat aandelen interessant blijven. In mijn vorige columns heb ik de aandelenmarkten uitgebreid besproken. Afgelopen donderdag zijn vastrentende waarden de revue gepasseerd.

Zoals de vierjarige business cycle in onderstaande grafiek weergeeft, zouden obligaties al een tijdje interessant moeten zijn. Maar technisch springen de seinen voor vastrentende beleggingen nu pas op lichtgroen. Deze conclusie is donderdag hier beargumenteerd, met de toevoeging dat het ijs voor obligaties nog flinterdun is. 

Dat de technische conditie bij obligaties niet goed matcht met de huidige fase in de de vierjarige business cycle komt waarschijnlijk doordat de traditionele relatie tussen economie en vastrentende waarden is verstoord door het ingrijpen van centrale banken in de afgelopen jaren. 

De uitgebreide uitleg van de vierjarige business cycle kunt u onderaan dit artikel vinden. 

Vierjarige business cycle

Nederlandse beurs heeft de afslag omhoog genomen

De AEX-index heeft momenteel een uitermate positief technisch profiel:

  • In de uitbraak boven het all-time high van eind 2021 rond 829,66 punten is een koopsignaal opgetreden
  • Het low rond 858,09 punten van 15 april beschouwen we als een katapultbodem, omdat die ruim boven het oude all-time high ligt
  • De stijgende 200-dagenlijn bevestigt de positieve technische conditie.

Technisch kan de Nederlandse beurs naar 1.000 punten, op wat langere termijn naar 1.100 punten.

AEX koers

S&P 500 is nieuwe opwaartse fase gestart

Het technische plaatje van de S&P 500-index is zeer bullish. Er is in eerste instantie  ruimte tot 6.000 punten. Dit is een berekend koersdoel. Maar op langere termijn is er een berekend koersdoel rond 6.900 punten. 

  • De uitbraak boven het vorige all-time high rond 4.818,40 punten (van januari 2022) genereerde een langetermijn-koopsignaal 
  • De hogere pullbackbodem op 4.954,96 punten (van 19 april) heeft deze doorbraak gevalideerd
  • Dit kwalificeren  we als een uitermate positieve katapultbodem, omdat dit low ver boven het oude all-time high is gevormd 
  • De stijgende 200-dagenlijn bevestigt de positieve technische conditie.

S&P 500-index koers

Koopsignaal MSCI World-index

Het technische plaatje van de MSCI World-index oogt zeer positief. 

De recente uitbraak en het koopsignaal zijn als volgt tot stand gekomen:

  • Eerst werd top van begin 2022 rond 3.250 punten gepasseerd
  • Daarna heeft de MSCI World-index een hogere bodem boven die top gevormd, waarmee de uitbraak is bevestigd
  • Het koopsignaal is afgerond met de doorbraak van de top van 27 maart rond 3.437 punten.

De technische verbeteringen hebben ruimte vrijgemaakt richting in eerste instantie 4.000 punten (berekend koersdoel). 

Het omhoog gerichte 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode glooiende lijn) bevestigt een positieve technische conditie.

MSCI World index koers

Nederlandse kapitaalmarktrente

De Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente lijkt langzaam neerwaarts te draaien. De stijgende trend van 2022 en 2023 is al verlaten. Technisch is er bovendien een potentiële lagere top gevormd  op 2,98% (gevormd op 10 juni). Bovendien is de herstelfase recent afgebroken. Kortom: langzaam tekent zich een draai naar onderen af. 

Een daling onder de steun van 2,56% (de bodem van 8 maart) zou ruimte bieden richting 2,08% (bodem van 21 juni 2022).

Obligaties komen in zicht als de volgende interessante beleggingscategorie.

Nederlandse rente 10 jaar juni 2024

Bloomberg Commodity-index geeft eerdere uitbraak terug

De prijsontwikkeling van grondstoffen is belangrijk. Beleggers willen weten of zij zich zorgen moeten maken over de inflatie. Voorlopig hoeft dat echter niet.

De Bloomberg Commodity-index is weer teruggezakt onder de top $33,23 (van 22 september). Hiermee neutraliseert de wereldwijde grondstoffenindex de eerdere uitbraak en keert die weer terug binnen de zijwaartse fase van de voorgaande 18 maanden. Er ligt steun rond $29,15 (bodem van 2 juni).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de Commodity-index tendeert zijwaarts. Dit wijst op een neutrale technische conditie.

Bloomberg Commodity-index koers

Europese vastgoedsector oogt minder negatief

De Euro Stoxx Real Estate sectorindex volgt het koersverloop van de Europese vastgoedmarkt. Deze sector begint te draaien. Ten eerste is de dalende fase verlaten: de Europese vastgoedmarkt heeft de neerwaartse fase van 2021 en 2022 achter zich gelaten. De sector kende in de afgelopen twee jaar een meer zijwaarts koersverloop. 

De Euro Stoxx sector Real Estate weet thans een mogelijke hogere bodem te vormen rond €130,77. Dit signaleert een technische verbetering. Om technisch verder te verbeteren, moet de Europese vastgoedsector de horde rond €155,37 en €158,55 zien te breken.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de Europese vastgoedsector krult weer voorzichtig opwaarts. Ook beweegt de koers boven de 200-dagenlijn. Deze combinatie wijst op een verbeterende technische conditie.

De vlakke B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat de Europese vastgoedsector even goed presteert als de rest van de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van de Europese vastgoedsector met dat van het marktgemiddelde.

Euro Stoxx Sector Real Estate index koers

Start van nieuwe golfbeweging vierjarige business cycle 

De grafiek van de de vierjarige business cycle in deze blog laat een geïdealiseerd voorbeeld zien van de economische groeicyclus. De sinuscurve (rode lijn) geeft het pad van economische groei en/of krimp weer. De zwarte gestippelde horizontale lijn onderscheidt periodes van groei en krimp.

Het wordt steeds duidelijker dat de business cycle een nieuwe fase heeft ingezet. Dat wil zeggen dat de vorige golfbeweging volledig afgelopen is, en dat een nieuwe cyclus is begonnen.

Deze situatie treedt op als de economische krimp voorbij is, de inflatie afneemt, de rente stagneert en er signalen komen dat de economie weer aantrekt. Zoals aangegeven past de actuele renteontwikkeling niet volledig in dit plaatje. Dit komt door de ingrepen van centrale banken in de renteontwikkelingen. 

Vierjarige business cycle (grafische weergave)

Over een langdurige periode van meer dan 100 jaar kunnen we constateren dat de geschiedenis zich steeds herhaalt. We zien namelijk dat de economie tijdens een complete cyclus altijd dezelfde volgorde van gebeurtenissen en ontwikkelingen op de financiële markten laat zien.

Voor de vierjarige business cycle beoordelen we alle financiële markten gecombineerd, zoals rente, aandelen, vastgoed en grondstoffen. Aan de hand van de koersontwikkelingen proberen we vervolgens te achterhalen wat de gecombineerde markten voorspellen ten aanzien van economische groei en/of krimp.

Het komt erop neer dat tijdens een periode van economische krimp staatsleningen in prijs stijgen (de rente daalt dan dus). Tijdens economische groei daarentegen staan aandelen en grondstoffen juist in de belangstelling. Dan zijn staatsleningen doorgaans minder geschikt om in te beleggen.

Period of fame

Zo heeft binnen een vierjarige business cycle elke beleggingscategorie zijn eigen period of fame. Het verleggen van de aandacht van de ene beleggingscategorie naar de andere, op basis van de golfbeweging van deze cyclus, is dan ook van groot belang voor het uiteindelijke beleggingsresultaat.

De vierjarige business cycle maakt het mogelijk om draaipunten te identificeren voor verschillende financiële en economische indicatoren. Deze zijn op hun beurt maatgevend voor de vraag waarin te beleggen: in obligaties, aandelen, vastgoed, grondstoffen of cash.

Een langetermijnbelegger zou thans in aandelen moeten beleggen. Ook in de afgelopen maanden heb ik daar in deze column meerdere malen op gewezen, maar dan vanuit een technische invalshoek.

Op basis van de vierjarige business cycle blijven ook grondstofgerelateerde beleggingen in aanmerking komen voor langetermijnposities, evenals vastgoed.

Geïdealiseerde beleggingsstrategie

Kort samengevat kan bij het volgen van de vierjarige business cycle onderstaande beleggingsstrategie interessant zijn. Ik wil benadrukken dat deze keuzes zijn geïdealiseerd en beslist geen dwingend beleggingsadvies vormen. Wij adviseren nadrukkelijk om altijd contact op te nemen met uw beleggingsadviseur of vermogensbeheerder.

Grafisch is de cyclus in zes stukken (fases) onderverdeeld.

Fase I:

  • Aandelen, vastgoed en grondstoffen mijden
  • Posities in obligaties aanhouden

Fase II:

  • Posities in aandelen opbouwen, juiste sectoren kiezen
  • Posities in vastgoed opbouwen
  • Posities in obligaties aanhouden (omruilen van staats- in bedrijfsleningen)
  • Voorzichtig met grondstoffen

Fase III:

  • Posities in aandelen en vastgoed uitbreiden
  • Posities in obligaties: looptijden verkorten
  • Posities in grondstoffen opbouwen

Fase IV:

  • Posities in aandelen en vastgoed aanhouden
  • Posities in obligaties afbouwen
  • Posities in grondstoffen uitbreiden

Fase V:

  • Posities in aandelen en vastgoed afbouwen
  • Obligaties mijden
  • Posities in grondstoffen aanhouden

Fase VI:

  • Aandelen, vastgoed mijden
  • Posities in grondstoffen afbouwen
  • Cash en obligaties aanhouden

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. Tech versus smallcaps op Wall Street
  2. De vaart is er een beetje uit bij ASML
  3. Op defensie-aandelen moet je goed richten: welke liggen er technisch het best bij?

Gerelateerd

Reacties

54 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 28 juni 2024 08:52
    Het maakt allemaal géén Reet meer uit het kan nee moet alleen nog maar naar boven..

    Over het algemeen dragen alleen de Chip gerelateerde Fondsen de AeniX..

    Waar zijn de Tijden gebleven dat 'de Wegingen' van deze Fondsen werden aangepast..

    Als ze té zwaar werden ..?!

    Toegevoegd:

    Who knows but much more Important > Who Cares..??!

    Rest my Case Y're Honour..
  2. forum rang 4 Martijn 28 juni 2024 10:23
    quote:

    Verhelst schreef op 28 juni 2024 09:24:

    De perfecte leegloopopening bedoel je. Hoger openen en dan weer rustig terugzakken. Pas om 14.30 weer wat beweging.
    Ja klopt, daarom schreef ik dat ook zo op.
    We hebben de op pomp fase weer gehad inderdaad en daarna wat jij ook schrijft de leegloop opening.
    Ik heb toch leuk verdient zojuist aan de leegloop lootjes,die 930 AEX heb ik in de pocket.
  3. forum rang 6 d' Aandelen ' 28 juni 2024 11:31
    quote:

    handyman6 schreef op 28 juni 2024 10:50:

    VW en Rivian: de blinde helpt de lamme?
    Hoe de EV automarkt,de A I. auto pilot in het moeras geraakten.....
    En wat te denken van Alfen Beheer van € 120 in september 2022 naar een dieptepunt van € 16.00 vandaag, het is niet alles goud wat blinkt en zo zie je dat te hoge waarderingen een flinke klap omlaag voor de kiezen krijgen.

    Je zal ze maar gekocht hebben voor € 60.00 of meer.

    Technisch gezien had je dit aan kunnen zien komen, zie week grafiek Alfen

    invst.ly/15dp5u
  4. forum rang 7 handyman6 28 juni 2024 11:33
    De 4 jarige business cycle. We staan ah begin van een eerste fase van een nieuwe opwaartse beweging?Zie ik anders hoor.....
    Ehhh....dankzij enorme QE ,dito inflatie en massale loonsverhogingenen ,de toren hoge staats schulden + nieuwe plannen daartoe door nieuwe regering hebben we die fase ,die begon rond okt'23 begon net achter ons,zou ik zeggen.
    We toppen al maanden rond de 930, de CAC en DAX zakten resp. door dikke steun of naderen die.
    Okt/ nov usa Bidenday ,dan de volgende fase ,de grote korrektie imo.
  5. beerben64 28 juni 2024 11:35
    Krimp van 0.5 % word gezien als groei door Royce , eforie .
    Even ter info , de uitzendbranche is 17 % gedaald tov vorig jaar , de krimp is al lang begonnen , en deze cijfers komen elk komende kwartaal negatiever naar buiten .
    dalende afzetprijzen in combinatie met minder te produceren opdrachten , dat word een hele diepe recessie .
    En chips , zijn steeds minder nodig , er worden geen huizen gebouwd ( veel minder dan vorig jaar ) , electrische auto's die markt is al in gestort , telefoons en labtops , ook ingestort .

    De teloorgang is nu een kwestie van tijd , en dan dondert alles in .
  6. forum rang 7 handyman6 28 juni 2024 11:43
    Yep,beer Ben,zo is dat. Je moet het wel willen zien natuurlijk ipv star vasthouden aan oude TA modellen uit de pré QE tijd,zeg maar pré Corona,voordat regeringen massaal geld bij verzonnen en uitdeelden aan bedrijven en burgers.20% tot 25% inflatie in 2 jaar tijd,leverde dat op!
    Dat doen ze overigens nog steeds,burgers worden maar overspoeld met fin kadootjes ,toeslagen en bedrijven hoeven corona steun niet echt terug te betalen ,lees ik vaak.....
    Luilekkerland onder de zeespiegel
  7. forum rang 7 Doptieman 28 juni 2024 12:01
    [quote alias=Verhelst id=15350732 date=202406280924]
    De perfecte leegloopopening bedoel je. Hoger openen en dan weer rustig terugzakken. Pas om 14.30 weer wat beweging

    Precies de winkel wat later open en de call premie ff lekker afgeroomd en zo haalt de Fa Schraap de laatste euro uit de markt
    Onder de Noemer Handel dat dan weer wel.
    Ff wat nuttigs doener gebeurt toch niets voor half drie. Succes...
  8. forum rang 7 handyman6 28 juni 2024 12:04
    quote:

    Martijn schreef op 28 juni 2024 11:55:

    En toch tikt de AEX wederom weer de 930 punten aan.
    En dus tikt de AEX wederom weer de 930 punten aan.
    Bijkopen met al dat kado geld om je inflatie verlies te compenseren imo....
    Het rijke Westen raakt zo snel in Turkse toestanden:50% rente en dito inflatie?
  9. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 28 juni 2024 12:16
    quote:

    handyman6 schreef op 28 juni 2024 10:53:

    Biden en Trump nog gezien? Of je naar Jan Klaessen en Katrien zat te kijken:poppenkast ..
    Tóch denk ik dat Adolfnald Trumpler 'gewoon' weer President wordt..

    En misschien ook wel een Punt heeft omtrent 'drugs gebruik' bij Biden..

    Want een 'snuif' doet Wonderen in Oldmens Country..

    Ik houd trouwens nog steeds Rekening met een 'omvallende Biden' voor of tijdens de Verkiezingen..

    Toegevoegd:

    Zwalkend Beleid bij Volkswagen: wel - niet doorgaan met EV's..

    Doet Koers géén goed..
  10. forum rang 4 Martijn 28 juni 2024 12:27
    quote:

    In Holland stond een Huis... schreef op 28 juni 2024 12:16:

    [...]

    Tóch denk ik dat Adolfnald Trumpler 'gewoon' weer President wordt..

    En misschien ook wel een Punt heeft omtrent 'drugs gebruik' bij Biden..

    Want een 'snuif' doet Wonderen in Oldmens Country..

    Ik houd trouwens nog steeds Rekening met een 'omvallende Biden' voor of tijdens de Verkiezingen..

    Toegevoegd:

    Zwalkend Beleid bij Volkswagen: wel - niet doorgaan met EV's..

    Doet Koers géén goed..
    Die oude man aan de coke,ja het zou maar zo kunnen.
  11. forum rang 7 handyman6 28 juni 2024 12:41
    quote:

    handyman6 schreef op 28 juni 2024 12:04:

    [...]En dus tikt de AEX wederom weer de 930 punten aan.
    Bijkopen met al dat kado geld om je inflatie verlies te compenseren imo....
    Het rijke Westen raakt zo snel in Turkse toestanden:50% rente en dito inflatie?
    Al dat bijkopen van aandelen en die inkoop programma's zijn natuurlijk leuk voor de optie pakketten vd CEO'S.
    Bijkopen is het nieuwe winstnemen aan het worden .
    :-))
54 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.