Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Wereldaandelen gaan los, bullmarkt MSCI World-index
Beeld: iStock

MSCI World-index kan nog veel verder omhoog

Wereldwijd hebben aandelenbeurzen de afslag omhoog genomen. De recente all-time highs op meerdere aandelenindices bevestigen het uitermate positieve beurssentiment.

Als er één beursindex is, die de feeststemming goed weergeeft, is dat de MSCI World-index. Deze staat op het hoogste punt ooit. Dit jaar is de wereldwijde beursindex ruim 11% opgelopen. Sinds de bodem (2731,99 punten) van eind 2023 is de beurswaarde met 28,5% toegenomen. Sinds de herfstbodem van 2022 (rond 2367 punten) is de wereldwijde aandelenindex met bijna 50% gestegen. 

Overigens moet het valutaverschil niet vergeten worden, want zeker 60% van de aandelen in de MSCI World-index noteert in Amerikaanse dollars. Opvallend is wel dat de waardestijging van de MSCI World-index heeft plaatsgevonden in een periode met hoge rentes. We zaten immers met z'n allen te wachten en te speculeren op de eerste renteverlaging door centrale banken. 

1650 aandelen uit 23 ontwikkelde landen

In deze column bekijk ik de MSCI World-index. Deze wereldwijde aandelenindex volgt ruim 1650 aandelen uit 23 ontwikkelde landen. De MSCI World-index wordt gewogen op basis van marktkapitalisatie; de grootste bedrijven hebben een grotere invloed op de prestaties van de index. Van belang is de succesvolle pullback die deze wereldindex in de afgelopen maanden heeft voltooid. 

Eén van de sterkere sectoren van dit moment is die van halfgeleiders. Aangewakkerd door AI is de wereldwijde vraag naar supersnelle chips ongekend hoog. Daarom bekijk ik deze keer ook de SOX-index, die het koersverloop van de grootste Amerikaanse halfgeleiderbedrijven weergeeft. Technisch van belang is de uitermate sterke katapultbodem, die de SOX dit voorjaar heeft voltooid. 

Ook op de komende IEX Beleggersdag 2024, die op 28 juni plaatsvindt, zal ik concreet aangeven beleggers de komende jaren op deze ontwikkelingen kunnen inspelen. U kunt zich hier aanmelden voor dit belangrijkste evenement voor beleggers van het jaar. 

Bovenstaande positieve overwegingen sluiten overigens niet uit dat er altijd een mogelijkheid is van stevige tussentijdse dips. We hebben immers in de afgelopen 8 maanden nauwelijks correcties van enige betekenis gezien. In het uiterste geval zullen de voormalige toppen en barrières een prima vangnet bieden. In dat geval: Buy the Dips! Ook dat scenario zal ik op 28 juni bespreken.

Klassieke uitbraak

Het technische plaatje van de MSCI World-index is om door een ringetje te halen. Het koersverloop voldoet aan alle kenmerken van een klassiek koopsignaal.

De technische signalen op een rij:

  • De top van begin 2022 rond 3250 punten is begin dit jaar opwaarts gebroken
  • Daarna heeft de MSCI World-index een hogere bodem exact boven die oude top, een klassieke pullback
  • De uitbraak en het koopsignaal zijn hiermee gevalideerd
  • Het koopsignaal is tenslotte voltooid met de doorbraak boven de top van 27 maart rond 3437 punten

Dit klassieke koopsignaal geeft goed weer dat er altijd meerdere instapmomenten zijn. Dus als de eerste gemist wordt zijn er daarna nog altijd meerdere kansen:

  • Het eerste koopmoment was toen de top rond 3250 punten werd gebroken
  • Het tweede instapmoment was de terugval (pullback) exact naar die oude top
  • De derde kans was bij bij de doorbraak boven de top van 27 maart rond 3437 punten

De technische verbeteringen hebben ruimte vrijgemaakt richting 4000 en 4200 punten. Op wat langere termijn kan de wereldindex naar 4440 punten. Omdat de MSCI World-index i in uncharted territory beweegt en we dus niet over referentiepunten beschikken, hanteren we berekende koersdoelen. 

Het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode glooiende lijn) bevestigt een positieve technische conditie. De lange termijn koopsignalen van de MSCI World-index zijn in 2017 ook in het TA-rapport 'AEX naar 1000 punten' aan bod gekomen (zie het screenshot uit dit rapport onderaan deze blog).

Amerikaanse halfgeleiderindex gaat los

De SOX-index, die het koersverloop van de grootste Amerikaanse halfgeleiderbedrijven volgt, beweegt in uncharted territory. Technisch gaat de halfgeleiders-index volledig los.

Een lange termijn koopsignaal trad op toen het all-time high van 7 januari 2022 op 4068,15 punten werd gepasseerd. Door de fors hogere pullbackbodem van april rond 4288 beoordelen we het recente verloop als een katapultformatie.

De katapultformatie is bovendien voltooid nadat het topje van maart rond 5200 werd overschreden. Het eerst berekende koersdoel ligt op 6000 punten. Het volgende op 6900 punten. De stijgende 200-dagenlijn signaleert een positieve technische conditie.

MSCI-index in het TA-rapport 'AEX naar 1.000 punten'

Het koersverloop en de koopsignalen van de MSCI World-index zijn in 2017 ook beperkt in het TA-rapport 'AEX naar 1000 punten' aan bod gekomen (zie hieronder). Toen dat rapport werd uitgebracht, stond de MSCI-index rond 1820 punten. In het rapport is aangegeven dat het verloop van de MSCI World-index aangeeft dat de stemming voor aandelen wereldwijd voor langere tijd ten positieve is gedraaid.

Voor de langeretermijn zijn in het rapport berekende koersdoelen rond 3000-3200 punten aangegeven. Deze koersdoelen zijn in de loop van 2021 behaald. Het tussenliggende koersdoel 2200 punten is in 2019 bereikt. Hieronder een screenshot van de grafiek met de betreffende analyse van de MSCI World-index in ons TA-rapport.

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. Amerikaanse banken liggen op koers
  2. De zon gaat weer schijnen op de Japanse beurs
  3. Bitcoin | Risico op neerwaartse koersdruk serieus aanwezig

Gerelateerd

Reacties

30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 26 juni 2024 08:19
    Te veel geldhoeveelheid geeft abnormale waarderingen aan beursgenoteerde bedrijven die tot de favorieten behoren.

    Technisch is er niets veranderd.
    Europa heeft genoeg ruimte om (flink) verder te rebounden.
    Nasdaq en S&P hebben genoeg ruimte om (flink) te corrigeren. Maar dan moeten de beren daar dat wel oppakken. Dow Jones zit nog in de rebound week. Volgende beursweek wordt dat lastiger en daarmee de top.

    Wie helpt wie? Hoger of Lager.
  2. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 26 juni 2024 09:36
    quote:

    Toerist schreef op 26 juni 2024 09:11:

    [...]

    inmiddels reeds indicatie rond de 20,00 -37%
    Hoe lopen jouw Put opties..?

    Toegevoegd:

    Bloedlink Aandeel nu..

    Maar aan de Rand van het Ravijn groeien de mooiste Bloemen..

    Echter als je je daar aan vast moet houden val je er óók in..

    Toch..??!
  3. forum rang 7 handyman6 26 juni 2024 10:00
    Nou,de groepsfase in het EK is voorbij oftewel hoe het Koebeest Oranje uit de favouriten rol loodste....

    Op weg naar de beker van 1000 punten,is de vreugde bij winst immers deste groter als je eerst de underdog was?
    Logica van melkdrinkers en kaaseters ...
    Of het is veel simpeler: uitslag staat allang vast,de Duitsers mogen winnen en wij vertikken het om te doen alsof dat niet zo is. Weghorst weet met Messi precies hoe het zit sinds Qatar...
  4. forum rang 6 Toerist 26 juni 2024 10:18
    quote:

    In Holland stond een Huis... schreef op 26 juni 2024 09:36:

    [...]

    Hoe lopen jouw Put opties..?

    Toegevoegd:

    Bloedlink Aandeel nu..

    Maar aan de Rand van het Ravijn groeien de mooiste Bloemen..

    Echter als je je daar aan vast moet houden val je er óók in..

    Toch..??!
    geduld,heb bijgezet op 18,70 iets met vallend mes geloof ik
  5. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 26 juni 2024 11:23
    quote:

    handyman6 schreef op 26 juni 2024 10:00:

    Nou,de groepsfase in het EK is voorbij oftewel hoe het Koebeest Oranje uit de favouriten rol loodste....

    Op weg naar de beker van 1000 punten,is de vreugde bij winst immers deste groter als je eerst de underdog was?
    Logica van melkdrinkers en kaaseters ...
    Of het is veel simpeler: uitslag staat allang vast,de Duitsers mogen winnen en wij vertikken het om te doen alsof dat niet zo is. Weghorst weet met Messi precies hoe het zit sinds Qatar...
    Volgende Wedstrijd hoogstwaarschijnlijk tegen England..

    Waarvan zowel de Spelers als Supporters dolgraag van Southgate af willen..

    Zoveelste Mazzel voor Koe-Koek Koeman..

    Want Spanje was 'gewoon' Einde Oefening geweest voor ieder Oranje Beest..! ;-)

    Toegevoegd:

    Wedstrijd Polen geen Lewandoski en 83e minuut 'pas' Goal Weghorst..

    Wedstrijd Frankrijk geen MBappie ivm 'gebroken Neus'..

    Moet Memphis ook voor oppassen want het blijft een 'Gok'..

    Knock out wedstrijd dus zie boven..!
  6. forum rang 7 handyman6 26 juni 2024 12:19
    Hmmmm......
    Ook Edin M commentator/analist vindt intussen dat de hoge inflatie die door renteverhogingen gematigd moesten worden,intussen door het vele geld verzinnen en uitgeven door US regering eigenlijk werd gesaboteerd....
    Dat zeggen we hier al maanden ,maarja wij staan er niet mee in de spotlight....
    Duitsland handhaaft juist haar "Schuldenbremse" hardnekkig,maar dat kost groei,een investerings stop en bestedingskrapte voor leuke projekten.
    Vaak lees je dat heuse inflatie alleen met een flinke recessie bestreden kan worden en daar heeft de zittende geen regering zin in!!
30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.