Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Na Nvidia’s splitsing is Broadcom aan zet én wellicht ook dit Magnificent 7-aandeel
Beeld: © iStock

Na Nvidia’s splitsing is Broadcom aan zet én wellicht ook dit Magnificent 7-aandeel

Bij de publicatie van de tweedekwartaalcijfers wist Broadcom de verwachtingen ruimschoots te verslaan. Ook kondigde het concern een 10-voor-1 aandelensplitsing per 15 juli aan.

Heeft u dat onlangs vaker gelezen? Dat kan kloppen: de afgelopen weken is er nogal wat gezegd en geschreven over zogenoemde stock splits. De meest recente was bij Nvidia.

Broadcom volgt nu, en waar moeten we de volgende verwachten? Dat lijkt het enige Magnificent 7-aandeel te worden dat nog nooit eerder is gesplitst: Meta Platforms. Maar eerst Broadcom dus. Op het moment van schrijven kost een aandeel Broadcom $1.700. De 10-voor-1-splitsing betekent dat aandeelhouders er voor elk aandeel negen nieuwe bij krijgen. Het betekent ook dat de koers van Broadcom door 10 gedeeld zal worden. Een aandeel kost dan $170. 

Volgens menig analist vergroot zo’n splitsing de toegankelijkheid voor particuliere beleggers, zoals we ook bij Nvidia zagen, dat al 4% won sinds de aandelensplitsing. Analisten zijn van mening dat zo’n splitsing de vraag naar de stukken en uiteindelijk dus de marktwaarde van een bedrijf verhoogt.

Splitsing Nvidia

Nvidia voerde vorige week dus ook een 10-voor-1-splitsing uit, waarbij de aandelenkoers werd verlaagd van $1,208.88 naar $120.89. Ytd noteert het aandeel Nvidia al 160% hoger. Over spectaculaire koersstijgingen gesproken. 

Na de splitsing schoot de totale marktwaarde van het bedrijf boven de $3 biljoen, wat Nvidia de op één na meest waardevolle beursgenoteerde onderneming maakt. Alleen Microsoft heeft een nog grotere marktkapitalisatie. De market cap is het product van het totaal aantal uitstaande aandelen en de prijs per stuk. 

Meta Platforms: next?

Meta, het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft sinds zijn beursgang in 2012 geen aandelen gesplitst. Bij een koers van nu rond de $500 zou het wel een logische volgende stap kunnen zijn. 

© Bloomberg


Dit zou geen ongunstig moment zijn voor Meta om zoiets te doen. Het bedrijf keert een dividend van $0,50 per aandeel uit, introduceerde een fors aandeleninkoopprogramma en rapporteerde over 2023 een netto-inkomen van $39 miljard. Meta groeit dus nog altijd hard. De koers is dit jaar al met bijna 50% opgelopen.

Doel van een splitsing

Maar waarom een splitsing? Dat is vrij simpel: om de aandelen toegankelijker te maken voor een grotere groep beleggers, en zo de verhandelbaarheid te vergroten.

Splitsingen verhogen de dagelijkse handelsvolumes en verbeteren de liquiditeit van het aandeel, wat vaak resulteert in een positievere marktperceptie en een stijging van de koers.


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Youri van Heumen

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Meer over Youri van Heumen

Recente artikelen van Youri van Heumen

  1. Een dubbeltje op zijn kant voorbeurs nadat de Magnificent 7 even niet zo magnificent zijn
  2. Philips roept MRI-scanners terug wegens risico op oververhitting
  3. 'AkzoNobel bleef zakendoen met Rusland'

Gerelateerd