Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Waarom stappen beleggers zo vaak uit op het verkeerde moment?

Waarom stappen beleggers zo vaak uit op het verkeerde moment?

‘Uittocht bij brokers en banken’ stond gisteren in de kop van de IEX-nieuwsbrief Vandaag in de media. Door het slechte beursklimaat verliezen beleggers de moed en ze steken hun geld in andere zaken zoals de verduurzaming van hun woning.

Het lijkt een slecht moment om te stoppen met beleggen na de koersdaling van de afgelopen maanden, hoewel niemand dat nu met zekerheid kan zeggen. Tijdens de coronapandemie was het sentiment nog 180 graden omgekeerd en begonnen veel mensen juist met beleggen.

Patroon herhaalt zich

Hoewel niet specifiek genoemd lijkt het erop dat een deel van de nieuwe beleggers in de afgelopen jaren de handdoek alweer in de ring heeft gegooid; een ervaring rijker en een illusie armer.

Dat patroon hebben we al vaker gezien, bijvoorbeeld aan het begin van deze eeuw. Tijdens de internethype begonnen veel mensen met beleggen om na het knappen van de bubbel weer te stoppen.

Beleggen doe je voor de lange termijn

De bedoelde beleggers zijn blijkbaar niet bezig voor de lange termijn. Want de belangrijkste beleggerswijsheid is dat je belegt voor de lange termijn met geld dat je een flink aantal jaren kunt missen.

Op de lange termijn neemt het risico af omdat slechte jaren worden afgewisseld met goede jaren. Daarnaast maak je gebruik van het rente-op-rente effect. Daardoor groeit je vermogen bij een gemiddeld rendement van 7% over 10 jaar niet met 70% maar verdubbelt het.

Emoties verstoren de goede bedoelingen

Een uitdaging voor nieuwe beleggers is dat de emoties hoog kunnen oplopen bij koersschommelingen. Daarbij geldt dat koersdalingen twee keer zo zwaar aankomen als het positieve gevoel van een vergelijkbare koersstijging.

Om de pijn van een stevige koersdaling te verzachten, drukken veel beleggers uiteindelijk op de verkoopknop. Hoe meer risico ze hebben genomen, hoe groter de mogelijke verliezen, en des te groter de emotionele druk. Met uiteindelijk een grotere kans op teleurstellingen door op het verkeerde moment uit te stappen. 

4 tips om te voorkomen dat je op het verkeerde moment uitstapt

Uit onderzoek blijkt keer op keer dat het rendement van particuliere beleggers aanzienlijk slechter is dan het marktrendement. In positieve markten valt het verschil nog mee, maar met name in negatieve markten blijven particulieren fors achter.

Dat komt onder andere doordat beleggers op het verkeerde moment uitstappen. Maar hoe kun je dat voorkomen?

1. Beleg volgens een plan

Door te beleggen volgens een plan én dat plan consistent uit te voeren voorkom je transacties die door emoties zijn gedreven. Bij het opstellen van een plan sta je verder van de waan van de dag en plan je voor de lange termijn.

Door gespreid in te stappen doe je dat nooit volledig op (achteraf) het hoogste punt. Daar staat natuurlijk tegenover dat je ook niet op de bodem instapt met je volledige vermogen. Door de spreiding worden de koersuitslagen afgevlakt en voorkom je heftige emoties.

2. Beleg voor de cash flow

Investeren doe je in obligaties, vastgoed en aandelen. Bij obligaties krijg je een rente, bij vastgoed huur en bij aandelen wordt de winst deels uitgekeerd als dividend.

Bij sterke koersbewegingen is het verstandig om even een stapje terug te doen. Hoe gaat het met het bedrijf? Hoe zijn de vooruitzichten voor de lange termijn en wat betekenen die voor de cash flow?

Als de cash flow stabiel blijft of zelfs groeit, zal de koers op enig moment volgen en hoef je niet in paniek te raken van een koersdaling. Natuurlijk kan het gebeuren dat je een bedrijf hebt waarvan de cash flow onder druk komt. Daarom is het goed om te spreiden, zodat je ook aandelen hebt die juist sterker groeien dan verwacht.

3. Beleg in duurzame bedrijven

Bedrijven met een duurzaam en verantwoord businessmodel zijn beter voorbereid op de toekomst. De maatschappelijke eisen op het gebied van duurzaamheid worden in snel tempo strenger. We zijn ons beter bewust van de langetermijngevolgen van milieuvervuiling, waardoor de overheid de regels aanscherpt.

Daarnaast zijn we door de covid-pandemie en de oorlog in de Oekraïne hard geconfronteerd met de gevolgen van consumptiegroei, globalisering en afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Duurzame bedrijven zijn minder gevoelig voor de maatschappelijke veranderingen, waardoor de koersen doorgaans minder hard schommelen.

4. Bouw meer kennis op

Veel beleggers zijn zonder grondige voorbereiding begonnen aan hun beleggingsavontuur. Ze kunnen de risico’s niet goed inschatten en hebben geen realistische verwachtingen van het rendement.

Daarnaast overschatten ze hun beleggingskennis en -kunde. Door meer kennis op te bouwen, neem je betere beslissingen en houd je gemakkelijker vertrouwen als het tegenzit.

Mocht je daar niet de tijd en energie in willen steken, kies dan voor een ander type beleggingsdienstverlening. Dat bespaart je frustratie, maar ook veel leergeld.

Loege schilder is beleggingscoach en trainer. Hij kan posities hebben in genoemde aandelen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Loege Schilder

Auteur:

Drs. Loege Schilder RBA werkt sinds 2000 op de financiële markten, onder andere als optiehandelaar, vermogensbeheerder en adviseur van banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Sinds 2021 werkt hij bij de Duurzaam Beleggen Academie, die cursussen en research aanbiedt op het gebied van duurzaam beleggen in aandelen. Loege kan p...

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 marique 6 oktober 2022 11:54
    4 tips om te voorkomen dat je op het verkeerde moment uitstapt

    1. Beleg volgens een plan
    2. Beleg voor de cash flow
    3. Beleg in duurzame bedrijven
    4. Bouw meer kennis op

    Dezelfde tips gelden ook voor het instappen op het verkeerde moment.

    Verder kan ik eraan toevoegen:
    5. Beleg (ook of uitsluitend) in breed gespreide etf's/beleggingsfondsen
    6. Vaar niet blind op adviezen en meningen van analisten, beursgoeroes, columnisten en forumschrijvers.
  2. forum rang 7 Branco P 6 oktober 2022 11:58
    Beleggers stappen vaak op het verkeerde moment uit, op paniekmomenten zoals afgelopen week, waarbij analisten en zeker ook columnisten en media steevast olie op het vuur gooien door de onrust met hun berichtgeving nog eens extra verhogen. Dat is dus ook iets waar je als belegger een beetje doorheen moet kijken.
  3. forum rang 10 bp5ah 6 oktober 2022 12:18
    quote:

    Branco P schreef op 6 oktober 2022 11:58:

    Beleggers stappen vaak op het verkeerde moment uit, op paniekmomenten zoals afgelopen week, waarbij analisten en zeker ook columnisten en media steevast olie op het vuur gooien door de onrust met hun berichtgeving nog eens extra verhogen. Dat is dus ook iets waar je als belegger een beetje doorheen moet kijken.
    Dat was geen paniekmoment. Maar eigenlijk is dat ook achteraf ...
  4. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 6 oktober 2022 12:23
    Jong beginnen lijkt me ook een punt van aandacht. Eigenlijk moet je vader voor jou een portefeuille beginnen die je zelf via DCA blijft uitbreiden. En zijn vader voor hem. Na een paar generaties loopt het aardig op. Uitstappen doe je eigenlijk nooit.

    Waarschijnlijk is het veiliger te spreiden over verschillende assetklassen gelijk de permanent portfolio van Harry Brown, zodat zelfs in een downturn sommige assets, bv goud, cash of obligaties het goed blijven doen. Helaas komen de meesten van ons daar veel te laat achter.
  5. Sorong 6 oktober 2022 14:39
    quote:

    Beerbaron schreef op 6 oktober 2022 13:53:

    Punt 3 is wat mij betreft klinkklare onzin. De duurzame hype zorgt voor een over waardering van de fastneds van deze wereld, en onderwaardering van de shells van deze wereld.
    Als je voor rendement en cashflow belegt is de keuze wat mij betreft simpel. ESG label=teveel betalen.
    Dat viel mij ook direct op. Het is er met de haren bijgesleept en wordt niet *fatsoenlijk* onderbouwd. Als je leest waar de belangen liggen van de schrijver van het stukje dan snap je waarom: 'Sinds 2021 werkt hij bij de Duurzaam Beleggen Academie, die cursussen en research aanbiedt op het gebied van duurzaam beleggen in aandelen.'
    Het was hier te opzichtig, maar het hoort dus bij zijn verdienmodel.
    Dikke min voor IEX.
  6. forum rang 6 marique 6 oktober 2022 17:01
    Duurzaam zit in deze beermarkt een beetje in het verdomhoekje.
    Kijk je wat verder terug dan de waan van de dag dan is duurzaam zo gek nog niet.

    iShares World (iwda) / iShares world SRI
    sinds dec'21 -12,3% / -16,2%
    sinds dec'19 +23,5% / +25,5%
    sinds dec'17 +52,5% / +62,2%

    Percentages per vrijdag 30/09 j.l.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.