Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Gentlemen prefer bonds

Volgens een handelaar die ik volg was het ministerie van Financiën ze in twee minuten los, terwijl normaal het loket al gauw een kwartiertje open staat. U hebt het intussen gezien: Nederland heeft vanochtend succesvol twee staatsleningen geplaatst. Ziezo, er zit weer zo'n twee miljard euro in de schatkist.   

Dat is goed nieuws, nadat gisteren Moody's al aan gaf onze AAA-rating niet meteen met waterstofperoxide te lijf te gaan omdat onze regering is gevallen. Alom tevreden reacties nu op de veiling en op twitter proefde ik zelfs tussen de regels door in alle reacties een tikkeltje verbazing dat het zo gemakkelijk ging.   

Alleen heeft niemand een verklaring daarvoor. Kan het zijn dat marktpartijen graag onze staatsleningen kopen, omdat dit nu best renderende euro AAA's zijn? Ga maar na: in Nederland krijgt u nu effectief  - de actuele koers - 2,34% op een tienjaars lening. In Duitsland is dat 1,68% en in Finland 2,16%.

Na aftrek van inflatie (en vermogensrendementsheffing) levert u per saldo nog altijd in op al die leningen, maar hier toch fors minder dan in Duitsland. Misschien dat dit een reden is voor marktpartijen om voor dat kleine beetje extra risico net dat kleine beetje extra rendement mee te pakken.    

Voor zo lang als het duurt, want de Nederland-Duitse spread heeft vandaag al tien van de zeventien basispunten ingelopen die er gisteren bijkwamen. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.