Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

"Juist nu China!"

Er komt een zachte landing voor China en die bubbel daar op de onroerendgoedmarkt valt reuze mee. Sterker, er is, met uitzondering van de grote metropolen, helemaal geen sprake van een vastgoedbubbel! Zeker in het licht van wederom een teleurstellende Chinese (HSBC) inkoopmanagersindex vandaag, zijn dit de opvallendste sounbites vandaag van JPMorgan Asset Management in een presentatie over opkomende markten.     

  • China en Brazilië, misschien Rusland en beter even geen India
  • Turkije, Indonesië en Zuid-Afrika ook niet
  • Emerging markets als geheel: ja!

BRIC!
Dat is de boodschap van Luke Richdale van het Emerging Markets Equity Team van JPMorgan. De Amerikanen zijn momenteel grosso modo gecharmeerd van de traditionele BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China dus) en even wat minder over de kleinere, aanstormende nieuwe markten.

Waarom, hoe en wat? Richdale had werkelijk een tsunami aan interessante grafieken aan meegenomen. Aan de hand van een aantal daarvan leest u hier zijn verhaal. Om te beginnen: waarom zou u eigenlijk ver van huis beleggen? Mede door de globalisatie raken markten meer en meer gecorreleerd:      

Nieuw cyclus
Waarom JPMorgan toch enthousiast is over die markten, is dat die aan het begin van een nieuwe businesscycles staan. De vorige duurde van de bodem in 2009 to eind vorig jaar, toen de centrale banken in die regio ineens gingen verkrappen door oplopende inflatie. Dat is nu geen issue meer en de rentes kunnen omlaag.

Als geheel waardeert JPMorgan daarom emerging markets op naar overweight, juist omdat die aan het begin van een nieuwe cyclus staan en daarom wat meer risico nemen geen kwaad kan. Let wel, Richdale constateert wel dat die cycli steeds korter duren. De vorige duurde dus maar drie à vier jaar.

Winsten
Kijk eens naar die winsten! Interessant is dat Richdale weet te vertellen dat bedrijven uit emerging markets goed zijn voor 15% van de wereldwijde winsten, maar portfoliomanagers die deze landen ook voor 15% in hun portfolio hebben zitten, zijn dun gezaaid.  

Aan de winstverwachtingen ligt het ook niet en – helaas had JPMorgan daar geen uitgebreide grafieken van – net als de waarderingen, hoewel dat verschilt per land. Daarover zometeen meer.   

Duur en goedkoop
Dan nu de belangrijkste grafieken: JPMorgan Chase dicht China, Brazilië (en Rusland) de meeste kansen toe. Dit zijn goedkope markten met de beste (korte termijn) vooruitzichten en kansen.

Wat wel weer een gevaar is, zijn valutastijgingen. Zolang vooral dollar en euro goedkoop en zwak zijn, hebben de emerging market-munten de neiging te stijgen en dat kan weer funest zijn voor de groei. Wie hebben daar vooral last van, of zijn daar gevoelig voor?

China
Over naar China, waar de markten momenteel hun hart voor vasthouden. JPMorgan niet. Ja, de groei wordt wat minder, maar inflatie neemt af en – de meest verrassende uitspraak – er is nooit een nationale vastgoedbubbel geweest. De prijzen blijven zelfs achter! De enige bubbel was de aandelenmarkt in 2007. 

Brazilië
Richdale is nog het meest enthousiast over Brazilië, vooral dankzij de sterke binnenlandse markt. De detailhandelsverkopen spreken boekdelen.

Rusland
Met de herverkiezing van Vladimir Poetin tot president verdwijnt de politieke onzekerheid volgens JPMorgan , hoewel de bank zich afvraagt of hij voor de broodnodige hervormingen zorgt. De markt is wel heel goedkoop. Ach, anders beschouwt u het land toch gewoon als hedge tegen de olieprijs?     

India
Zeker op lange termijn – maar dat geldt voor alle emerging markets, volgens Richdale – is India een absolute go area, maar er zijn momenteel elders betere kansen

Wat concludeert de grootbank op basis van dit alles?


Guruwatch.nl is een volbloed dochter van IEX.nl. De site houdt analistenadviezen bij en berekent het rendement daarvan. Guruwatch houdt ook alle opinies, tips en stukken bij van de internationale beursguru's. Dit en andere artikelen op de site zijn afkomstig van Arend Jan Kamp, senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Recente artikelen van Guruwatch.nl

  1. DE dus, maar ook Fugro?
  2. Biotech CSM
  3. Beursexit TomTom?

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.