Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Moeilijke markt

Ik vind het steeds moeilijker om te zeggen welke aandelen u zou moeten kopen of verkopen op dit moment.

  • Want zijn ze nu duur of goedkoop?
  • Wat gaat de olieprijs doen?
  • Worden we niet gewoon gemanipuleerd in het verkiezingsjaar van de Verenigde Staten?
  • Is er wel een alternatief voor aandelen met deze lage rente?
  • En wat maakt het überhaupt uit om lang in fundamentele en technische factoren te duiken als we bepaalde aandelen zo aan het hypen zijn dat het jaar 2000 er jaloers van zou worden.

Hoe technisch?
In veel aandelen werkt de candlestick-methode perfect. Maar in Apple zit een engulfing bear-patroon (normaal een sterk verkoopsignaal) en dat is tot nu toe niet een signaal om bang van te worden, maar een reden om te kopen. Want de koers gaat na een dag lager gewoon weer omhoog...

Ook sentiment heeft geen vat op dit aandeel, want het lijk niet uit te maken wie de topman is. Terwijl we jaren bang waren voor de dood van Steve blijkt het alleen maar feest te zijn in het aandeel sinds die dag. Ook de slechte arbeidsomstandigheden van de Chinese werknemers is geen issue.

Kortom nog geen moment om er tegen te vechten. Andere aandelen die nog steeds mega-gehyped worden zijn de social media-aandelen. Bedrijven moeten jong, snel en hip zijn en hier aan meedoen. Maar ondanks het goede sentiment rond deze aandelen is het niet alleen maar goed nieuws.

Zo is Groupon al een tijdje langzaam aan het glijden.

Ook Linkedin is geen uitslaande brand, hoewel we wel een mooi herstel hebben gezien.

Geen sex
Nog even terug naar Apple. Leuk om te vermelden is dat binnen mijn familie ruzie ontstaat doordat we elkaars berichten en muziek krijgen. Voor mijn kinderen mag ik van Apple geen gebruikers aanmaken omdat ze niet meerderjarig zijn.

Ik blijf me verbazen over al deze bescherming van Apple. Helemaal omdat er binnen Apple geen volwassen zaken voorbij komen. Dus aan één kant verkopen we kinderen telefoons en andere gadgets en aan de andere kant geven we ze geen accounts. Vreemd!

Apple heeft namelijk helemaal geen sex en hiermee gerelateerde zaken, ik zal hier in het openbaar natuurlijk niet zeggen dat ik het mis? Maar als je bedenkt dat het ontbreken van sex eens de reden was dat Philips een slag verloor en daarna zelfs de hele oorlog in de video-industrie verloor.

Maar daar moeten we maar niet te lang over nadenken want dat was vroeger toen mensen daar nog behoefte aan hadden. 

Gauw naar de olieprijs. Griekenland is nog niet helemaal achter de rug maar zelfs al zouden we dat vinden dan is er nog een iets belangrijker probleem en dat heet Iran. Iran is heel belangrijk voor aan oliegerelateerde aandelen. Maar gek genoeg zijn er juist verkoopsignalen in bijvoorbeeld Fugro.

Nu ik het toch over gek heb; het is ook weer gek om te zien dat de spread tussen Brent en Crude olie weer heel groot staat.

Over TomTom ben waar ik positief, maar helaas blijft het aandeel nog even uitbodemen. Ik zie overigens nog geen reden om mijn mening te wijzigen.

Op Harley Davidson ben ik juist negatief, maar het aandeel blijft maar steigeren als een wild paard. Als het zo door gaat gaan mijn gekochte puts flink pijn doen. Mijn turbo shorts werden al uitgetikt.

ASMI is een aandeel waar ik fundamenteel gezien best heel blij van zou kunnen worden. Maar ondertussen geeft de Twindicator wel verkoopsignalen.

Een aandeel waar ik heel positief over ben is Nokia, maar ook dit aandeel laat nog geen performance zien.

Moeilijke markt
Per saldo vind ik het dus een heel moeilijke markt. Veel aandelen die al duur zijn worden nog duurder en veel aandelen die goedkoop zijn blijven dat nog even. Ik wacht dus nog even tot de markt wat normaliseert.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 maart 2012 20:54
    quote:

    optiekoning schreef op 12 maart 2012 19:22:

    CORIO blijft maar stijgen. De enige topper in de markt. Veel floppers.
    Klopt. Zit al sinds vlak voor de stijging van CORIO in een Long Call en heb een leuk rendement weten te behalen van 193%. Maar verwacht dat de stijging nu wel op z'n piek zit. Zeker als de AEX een beetje inkakt, verwacht ik dat CORIO een flinke opdonder krijgt.

    Heb mijn call positie vanmiddag dan ook gesloten en wat put opties gekocht op dat aandeel met een expiratiedatum van 16 Maart. Het is een gokje, maar ik heb er alle vertrouwen in dat CORIO gaat dalen.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.