Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Geen full scale recessie dankzij QE

“Geen sterke internationale expansie, maar ook geen keiharde, wereldwijde recessie.” Richard Hoey, hoofdeconoom van BNY Mellon, voorspelt een internationale recessie met een omvang tussen de twee extremen in. Hij definieert drie centrale thema’s en evenveel belangrijkste risico’s die volgens hem in 2012 bepalend zijn. Plus: "Het beleid van monetaire verruiming zal steeds meer aftrek vinden."

En dat is maar goed ook, meent Hoey, want dat is de belangrijkste bescherming tegen een recessie van grote omvang. De drie hoofdthema’s die Hoey vooropstelt zijn:

  1. internationale groei-recessie, 
  2. lagere inflatie en 
  3. monetaire verruiming.

De recessie waar hij op doelt uit zich in een reële groei van het bnp van ongeveer 3% in 2012 – wat een daling van 0,7% betekent ten opzichte van 2011. In 2010 lag dit niveau nog op 5%. Met name de zuidelijke eurozone krijgt dit jaar te maken met een ‘ernstige’ recessie, waar de schade in de noordelijke eurostaten en Groot-Brittannië beperkt blijft tot een ‘gematigde’ recessie.

Over de Amerikaanse economie is Hoey optimistisch gestemd; deze groeit namelijk in 2012 sneller dan in 2011. Ook opkomende landen hebben niet al te veel zorgen; zij dienen volgens hem slechts rekening te houden met een ‘trager tempo van expansie’.  Naast de drie hoofdthema’s voor de wereldeconomie, noemt Hoey in zijn beschouwing concreet de drie belangrijkste zorgen voor 2012:

  1. de Europese financiële zorgen, 
  2. de verzwakte Chinese vastgoedmarkt en 
  3. de onlusten in het Midden-Oosten (met de kwetsbaarheid van de olieleverantie als belangrijkste risico).

Monetaire verruiming
Het is volgens de hoofdeconoom van BNY de monetaire verruiming in verschillende landen die de wereld behoedt voor een full-scale recessie. De recente neergang in inflatie heeft centrale banken van verschillende landen de nodige flexibiliteit gegeven, nodig voor monetaire verruiming – waaronder de centrale banken van Engeland en de VS, net als enkele opkomende landen en China.

De ECB verzuimde echter het monetaire beleid te verruimen, met alle gevolgen van dien, aldus Hoey. Nu de eurozone zich in een recessie bevindt, is de ECB alsnog op de ‘verruimende’ weg geslagen, constateert hij tevreden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. Must read: de Amerikaanse supercyclus gaat maar door
  2. Must read: Duitse industrie in de problemen
  3. Must read: stijgende rentekosten doen bedrijven wereldwijd pijn

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.