Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Mijn haat-liefde met Rienk

In 2011 zijn er een aantal belangrijke mensen overleden en over de doden niets dan goeds. Zo maakt niemand grappen over de achternaam van Amy Winehouse en ik verwachtte dan ook dat niemand iets negatiefs zou zeggen over de goeroe der goeroes: Rienk H Kamer.

Nu hoor ik u denken: is hij dood dan? Ja, afgelopen week las ik ineens een relatief klein bericht in de krant waar zoveel goeroes in staan dat ik, na twintig jaar, vorig jaar mijn abonnement erop opzegde, de Telegraaf.

Ook in de NRC waar ik nog wel lid van ben stond een klein bericht. Beide berichten verschenen dus pas laat terwijl Rienk ons al in de eerste week van december had verlaten om zich bij Steve Jobs te voegen.

Haat-liefde
Nu had ik met Rienk H Kamer, zonder dat hij dit wellicht wist, een haat-liefdeverhouding. Ik vond dat hij de zichzelf als merk prima kon verkopen. Hij had altijd een choker om, ook al was het 35 graden in Marbella.

Ook vond ik zijn jaarlijkse advertenties briljant. Hij noemde altijd meerdere dingen en heel knap kwam hij terug op een of meerdere dingen die hij goed gezien had. Nu was ik zo slim of vals om de pagina elk jaar uit te scheuren en te bewaren.

Ik doe dit overigens van heel veel goeroes, dan begrijpt u ook waarom ik mijn abonnement opzegde. Maar zonder Rienk teveel krediet te willen geven; hij heeft wel degelijk al jaren gewaarschuwd voor de huidige situatie.

Hij was in 2005 al negatief en werd in 2008 dan ook ineens als grote voorspeller op het toneel gehaald. Jaloers als ik ben, vond ik dit natuurlijk niet terecht, want immers waren er anderen die 2008 ook eerder voorspelden en meer accuraat.

Maar ik geef ook direct toe dat er maar weinigen zijn die dit konden doen met een flair zoals Rienk dit kon. 

Het is dan ook wel triest te constateren dat deze goeroe die maar 68 jaar werd en dus niet echt van een pensioen heeft kunnen genieten na een kort ziekbed is overleden. Nog triester is het dat relatief gezien het zo weinig reacties heeft gegeven.

Goud
Juist omdat Rienk de koning van de langetermijngrafiek was heb ik hier de Dow vanaf 1900 neergezet. Oké in 2008 gingen net als in 2011 ook Rienks goudaandelen omlaag en ook China bleek niet immuun voor de problemen in het westen.  

Zijn goudaandelen deden het afgelopen jaar dan ook niet goed, maar hij verkeerde in goed gezelschap. Ook Georg Soros en John Paulson zaten in goudfondsen. Ook zij verloren vorig jaar geld.

De China-grafiek van de afgelopen jaren lijkt op de lange termijn op de grafiek van Japan vanaf 1985... Dus ik ben al tijden negatief op China.

Nog erger
Wel deel ik op de lange termijn Rienks mening over alle indices dat het ergste moet nog komen (zie Youtube-film). Hij zag op 250 nog geen bodem in de AEX en je moest van aandelen afblijven. Zijn AEX-bodem zou op 150 punten liggen.

Wie weet krijgt hij nog gelijk over een paar jaar. Ik ben wel weer ingestapt in aandelen in 2011. Maar ik ben dan ook waarschijnlijk in zijn ogen geen serieuze belegger. Wel wil ik à la Rienk voorspellen dat de Dow Jones binnen vijf jaar naar 2500 punten gaat. Ik zie voor de lange termijn heel negatieve patronen.

Maar om de feilbaarheid van alle goeroes aan te geven, sloot de NRC af met het feit dat Rienk Griekse bonds getipt had als koopwaardig... Als ik een bond moet tippen dan tip ik Italië.

Ik tip Italië helemaal in combinatie met een short op de Duitse rente (German Bund). Met turbo’s kunt u leuke dingen doen.

Maar voor het geval iemand vind dat ik ooit onaardig was over Rienk, in mijn presentaties of in mijn columns; het was niet alleen maar jaloezie want ik wil überhaupt geen goeroe worden. Dat laat ik lekker over aan anderen.

Want gelukkig staan er al nieuwe goeroes in de rij... Pluto en Uranus worden er al bijgehaald om de toekomst te voorspellen. Pas volgend jaar weten we of het heeft gewerkt. 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. Willy Wave 2 januari 2012 10:50
    Frank, veel beter had ik het niet kunnen verwoorden. Medio jaren '80 had ik al eens een paar jaar een abonnement op Rienk's Financiele Strategie. Mijn ervaring van destijds was: interessante en goede analyses vanuit een helikopter view, maar als het aankwam op een selectie van aandelen, dan piste ik altijd weer net buiten de boot: wat NL-fondsen waren binnen bereik als kleine aandelen-prutser die ik was... Maar evenzeer waren er vele aandelen waar ik als kleine beginnende jongen gewoonweg niet aan kon komen (USA, hoge transactiekosten destijds, hoeveel rekende een ABN ook alweer?) Of de handel in hausse- en baisse-premies via P&E kantoor Van den Broek - weet u nog? Ja, wat heb ik mijn vingers gebrand :).

    Om vervolgens te zien dat die Mexicaanse of ik weet-niet-wat-"superaandelen" jarenlang opgevoerd werden als "bewijs van het succes", maar de slecht presterende aandelen waren inmiddels uiteraard uit de portefeuille verwijderd. Om dan jarenlang het tromgeroffel te horen... dat was voor mij uiteindelijk de reden om zijn clubblad vaarwel te zeggen.

    Voor het goede begrip: ik bedoel dit niet als Rien-bashing, want de stommiteiten lagen beslist aan mijn kant in die good-old-eighties :-) Ik bleef hem in latere jaren ook wel (iets) volgen, maar waardeer de man vooral om z'n inzichten, niet om de een of andere stock-pick. En zo zou hij dat ook het liefst hebben, denk ik.

    PS: als ik mij wel herinner, dan voorspelde RHK ook eind jaren '80 ('88 of '89) ook al een COMPLETE credit crunch, van het formaat zoals we die nu zien, gelardeerd met Kondratieff-grafiekjes. Waar is die credit crunch destijds gebleven?

    PPS: die DOW-grafiek is "bloated" omdat het op nominale schaal is weergegeven. Heb je 'm niet even op logaritmische schaal?


  2. [verwijderd] 2 januari 2012 11:22
    Een paar keer per jaar mocht RTLZ bij Rienk op audientie komen. Ik vond die uitzendingen altijd een genot. Niet omdat ik geloofde dat Rienk een betere voorspeller was dan een willekeurige passant, maar omdat hij duidelijk anders dacht dan de overige beurscommentatoren en goeroes. Zijn nadruk op de lange termijn was voor mij verfrissend en relativerend, want die lange grafieken laten in mijn ogen vooral zien dat alles wat mogelijk is wel een keer gebeurt en dat maakt voorspellen moeilijk. Ik ben Rienk dankbaar voor dat inzicht.
  3. Wij Rosario 2 januari 2012 11:33
    Beste meneer Frank, hier zie ik een goede samenvatting van de opmerkingen die ik bij uw eerdere column van deze ochtend maakte, dank daarvoor. Beleggen is iets van de lange termijn is het niet? Zoals uit al uw grafieken blijkt staat ons nog een lange tijd van dalingen te wachten. Alleen goud en zilver en misschien olie blijven stijgen, dat laatste zal vooral afhangen van de vechtlust van onze Amerikaanse vrienden. Ik denk dat ze wel een reden vinden om Iran binnen te vallen. Mijn conclusie is dan ook dat dat de aandelen zijn die je moet hebben. Zoals u zelf al aangeeft, de goudaandelen zijn erg gezakt terwijl goud nog nooit zo duur geweest is. Een uitgesproken kans dus of niet?
  4. Wij Rosario 2 januari 2012 11:58
    @ Gerry Woud,

    Meneer Woud, ik ben wel niet meneer Smit maar Bill Bonner, een guru van meneer Smit zegt dat de Dow gaat dalen tot de goudprijs. Als je de Technische Analyse volgt die meneer Smit aanhangt dan denk ik dat de AEX gaat dalen tot circa 80. Daarna krijgen we weer een structurele bull market maar ja dat kan wel over 30 jaren zijn.
  5. forum rang 7 ffff 2 januari 2012 15:23
    Beste Frank,

    Onthullend zijn de twee zinnen in uw artikel:

    Ja, afgelopen week las ik ineens een relatief klein bericht in de krant waar zoveel goeroes in staan dat ik, na twintig jaar, vorig jaar mijn abonnement erop opzegde, de Telegraaf.

    Ook in de NRC waar ik nog wel lid van ben stond een klein bericht. Beide berichten verschenen dus pas laat terwijl Rienk ons al in de eerste week van december had verlaten om zich bij Steve Jobs te voegen.

    Tjonge, jonge Cees....maar in de KK is er ONMIDDELLIJK en vrij uitvoerig op gereageerd.

    Zo zie je maar weer Cees: Jullie lezen de KK niet en veel KK-bezoekers lezen jullie niet (meer)

    Over Rienk kan ook ik een half boek schrijven. Wat een eindeloze discussies pakweg een jaar of 6 of 8 geleden in de KK. Tientallen, en het liep zelfs uit de hand.

    Kernachtig samengevat: MIJN conclusie toentertijd was al: Rienk Kamer moet 100 procent anders belegd hebben dan hij vorig jaar heeft aangegeven, danwel Rienk Kamer is vergeten wat hij ooit allemaal beweerd heeft. Ook ik ben een gedreven archivaris...en kwam er al na enkele jaren achter dat zijn beweringen over zijn behaalde resultaten nooit konden kloppen met zijn inzichten die hij 1 of twee jaar daarvoor poneerde.
    En voor de rest: Daar laat ik het bij, want wat is er zo'n 8 jaar geleden ruzie geweest in de KK.

    Cees, misschien toch zo nu en dan eens in de KK kijken...

    Voor de rest, de beste wensen voor 2012.

    Peter/fff
  6. k2es 2 januari 2012 16:43
    Kamer voorspelde steeds een forse daling, vroeg of laat krijg je dan altijd gelijk, net zo goed als je voortdurend een forse stijging voorspelt.
    Als je hem gevolgd had dan had je de aandelenstijging van 2005 t/m 2007 gemist.

    Helaas was hij ook wat minder verstandig qua levenstijl. Door het roken is hij waarschijnlijk minstens 10 jaar eerder gestorven dan de gemiddelde niet-roker.
  7. forum rang 6 Chiddix 3 januari 2012 11:14
    Ik ken ook rokers die 80 jaar zijn geworden. Dat terzijde. Rienk is niet onfeilbaar en zal ook zo nu en dan de plank hebben misgeslagen.
    Wat hij mee had was zijn spreektalent , zijn manier van presentatie.
    En het woord bearmarkt lag voor in zijn mond.
    Nu is Kees de Kort ook van dat soort maar gelijk kregen ze eind 2007.
    Harry Mens voelde zich nooit gelukkig met de uitspraken van Rienk.
    Maar hij moet ook geweten hebben dat hij elke keer iets bijzonders in huis haalde met Rienk en daarom bleef die komen.
    Ik weet niet of Rienk Kamer veel geld verdiend heeft met zijn visie.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.