Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Verdienen aan maandwisselingen

We zijn weer net voorbij de ‘turn of the month’. Veel beleggers menen dat er rond de maandwisseling meer optimisme en activiteit in de markten zit, en men daardoor rond de maandwisseling aantrekkelijke beleggingspatronen ziet. Wat weten we vanuit de academische literatuur over dit effect?

En wat kunt u met deze beurswijsheid? In deze column zal ik aantonen, op basis van historische gegevens, dat dit ‘turn of the month’ effect ook daadwerkelijk vaak opgaat. Laurens Swinkels en Pim van Vliet hebben hier een leuk en goed onderzoek naar gedaan.

Uit hun onderzoek blijkt dat aandelen het systematisch beter doen rond de maandwisseling, gedefinieerd als de laatste handelsdag van een maand tot en met de vierde handelsdag van de volgende maand, dan in de andere handelsdagen in een maand. De onderstaande figuur laat aandelen rendementen ten opzichte van het risicovrije rendement in de Verenigde Staten zien over grofweg de afgelopen 55 jaar, gesplitst naar de maandwisselingsdagen  en overige handelsdagen.

Nul rendement
Kortom, aandelen hebben historisch een nagenoeg nul exces rendement (0,2%) rendement behaald in het midden van de maand! Daarentegen, hebben aandelen juist heel goede rendementen opgeleverd rond de maandwisseling. Gemiddeld was dit 5% meer dan de risicovrije voet.

Dit ‘Turn of Month’ effect blijkt ook zeer robuust; het is tevens aanwezig in het begin van de vorige eeuw in Amerikaanse aandelen, en in andere grote aandelenindices, zoals die van Europa, Japan en het Verenigd Koninkrijk.

De figuur hieronder laat bijvoorbeeld zien wat een Turn of Month strategie opgeleverd zou hebben (op basis van eigen berekeningen) in de meest liquide markt van Europa, de Eurostoxx 50 Index, over de afgelopen 15 jaar. De strategie koopt indexfuturecontracten net voor de maandwisseling en verkoopt ze net na de maandwisseling.

Consistent omhoog
De rode lijn en zwarte lijn zijn twee manieren om deze strategie te implementeren (waarbij de posities bepaald worden door de dag waarop gekocht wordt). Duidelijk is dat deze strategie zeer winstgevend was geweest. Aandelen lijken dus consistent omhoog te gaan rond de maandwisseling en naar beneden te gaan rond het midden van de maand.

De precieze oorzaak van de hogere rendementen rond de maandwisseling is (nog) niet bekend. Echter, het effect is robuust over tijd en regio’s, zodat het wel een aantrekkelijke belegging lijkt te zijn. Dus wat moet u doen als u van deze beurswijsheid wil profiteren? Mijn advies; koop vooral aandelen net voor de maandwisseling.

Let wel op. Bovenstaande resultaten zijn gebaseerd op bevindingen uit het verleden die geen garantie voor de toekomst bieden.


Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Momenteel is hij werkzaam bij NN Investment Partners, waar hij zijn behavioral finance-kennis gebruikt om beleggingsstrategieën te ontwerpen.

Baltussen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees hier de volledige disclaimer van Baltussen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Guido Baltussen

Auteur:

Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Hij is gepromoveerd in de (behavioral) finance, en heeft onderzoek gedaan aan gerenommeerde universiteiten als New York University en de...

Recente artikelen van Guido Baltussen

  1. De valkuil van ranglijsten
  2. Hoe we voortborduren op het verleden
  3. Vergeet het verleden...

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 marique 7 oktober 2011 11:23
    Ondanks het wetenschappelijk ogende onderzoek vrees ik voor de zoveelste flauwekul. Net zoiets als aandelen kopen vlak voor ex-dividend en verkopen vlak na ex-dividend.
    En mocht er al een structureel aanwijsbaar verschil zijn, dan is dat in de regel zo gering dat er niet op te handelen valt vanwege de transactiekosten.

    Enne ... wat dat eindmaandeffect betreft. Weleens gedacht aan de instroom van gelden bij beleggingsfondsen op het eind van de maand? Er zijn nogal wat 'beleggers' die op deze manier 'sparen'. En fondsbeheerders hebben een hekel aan cash. Dat wordt onmiddellijk omgezet in aandelen.
  2. [verwijderd] 7 oktober 2011 15:44
    Grappig.

    Als ik naar de Dow Jones kijk v.w.b. het afgelopen 6 maanden op rij:

    29 april--> 05 mei = negatief (laatste handelsdag --> 1e 4 handelsdagen)
    31 mei --> 06 juni = negatief (idem)
    29 juli --> 04 aug = negatief (idem)
    31 aug ---> 07 sep = negatief (idem)
    30 sep ---> 06 okt = negatief (idem)

    alleen de juni --> juli turn is positief geweest!

    Leuke contra indicator, die theorie van je!!!
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.