Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Valkuilen bij optiehandel

Veel beleggers investeren een deel van hun vermogen in opties. In mijn vorige columns ben ik ingegaan op de aantrekkelijkheid van bepaalde (short) optiestrategieën als individuele strategie en als toevoeging aan uw portefeuille. Volgen beleggers deze strategieën ook, of volgen beleggers vooral andere strategieën in optiemarkten? En zijn dit aantrekkelijk strategieën, of vallen optiemarkt beleggers juist structureel ten prooi aan allerlei valkuilen?

Een interessante studie door Bauer, Cosemans en Eichholtz uit 2009 geeft inzicht in deze vragen. Uit hun studie blijkt dat de Nederlandse retailbelegger vooral call opties koopt, gevolgd door het kopen van put opties. Slechts een minderheid blijkt opties te schrijven. Deze bevindingen vertellen dus dat over het algemeen de meeste retailoptiebeleggers long- in plaats van short-optiestrategieën volgen.

In lijn met deze positionering blijkt deze groep beleggers gemiddeld genomen ook een stuk slechter te presteren in vergelijking met beleggers die niet in opties beleggen, iets wat onder andere verklaard worden uit de structurele risicovergoeding die beleggers krijgen voor het schrijven van opties. Kortom, de optiebelegger lijkt systematisch te onderpresteren door long in opties te zitten, en lijkt liever niet short te zitten.

Verkeerde voorkeur
Waarom die voorkeur voor long optieposities? Uit bovengenoemde studie blijkt dat retailoptiemarktbeleggers sterk gedreven worden door gokvoorkeuren en entertainment en sensatie zoekend gedrag. Zo lijken long out-of-the-money call-posities op loterijen met een kleine kans op een grote winst. Juist deze opties worden veel gekocht door optiebeleggers, een voorkeur die dus wel systematisch geld lijkt te kosten.

Verder blijken optiebeleggers die veel traden slechtere resultaten te behalen door de hogere tradingkosten in vergelijking met beleggers die minder vaak van posities wisselen. Meer passieve, buy-and-hold beleggers lijken dus in het voordeel. Ook blijkt dat deze beleggers sterk gedreven worden door het huidige marktsentiment; als het sentiment hoog is zijn veel beleggers optimistisch en besluiten ze meer call-opties te kopen.

Echter, rendement voorspellen op basis van publiek beschikbare informatie, zoals marktsentiment, is zeer moeilijk en kan alleen als de markt huidige sentimentsinformatie niet goed in prijzen verwerkt heeft. Over het algemeen blijkt dit (helaas) niet het geval te zijn. Dit sentiment volgend gedrag van veel beleggers blijkt dan ook geen gunstig effect op de rendementen te hebben.

Moraal van het verhaal
Wat kunt u als belegger van bovenstaande bevindingen leren? Mijn advies, wees u goed bewust van de reden waarom u een optiepositie inneemt. Denk bij optiebeleggingen goed na over uw motivaties om een optiepositie in te nemen en relateer deze aan de vermelde motivaties van gokvoorkeuren, entertainment en sentiment gedreven gedrag.

Wordt uw positie door deze voorkeuren gedreven, bedenk dan of u bereid bent rendement op te offeren om aan deze voorkeuren te voldoen. Bedenk verder dat u een risicovergoeding betaald voor het kopen van opties, een vergoeding die u juist kunt ontvangen als u opties schrijft.


Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Momenteel is hij werkzaam bij NN Investment Partners, waar hij zijn behavioral finance-kennis gebruikt om beleggingsstrategieën te ontwerpen.

Baltussen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees hier de volledige disclaimer van Baltussen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Hij is gepromoveerd in de (behavioral) finance, en heeft onderzoek gedaan aan gerenommeerde universiteiten als New York University en de...

Recente artikelen van Guido Baltussen

  1. De valkuil van ranglijsten
  2. Hoe we voortborduren op het verleden
  3. Vergeet het verleden...

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. johjoh 6 mei 2011 11:53
    Het voordeel van het kopen van opties is dat het maximale verlies gelijk is aan de kosten van het kopen
    Bovendien zijn de kosten bij de huidige volatiliteit laag
    De zelfde volatiliteit zorgt er tevens voor dat de opbrengst van het schrijven van opties vrij laag is
    Mocht de volatiliteit weer gaan stijgen zal de waarde van de gekochte opties toenemen terwijl het terugkopen van de verkochte opties duurder word
  2. monkey killer 6 mei 2011 13:52
    This is a reoccuring story that is a mixture of fact and fiction.
    Its long and complicated to explain in details, but its too simply written.
    Losses on in the money calls are only the same as losses otherwise held on underlying values, until the underlying loses more than the premium.
    Its true that most options expire worthless, but they are almost worthless to start with. And if calls expire worthless, often the puts are making profits.
    Also, I would love my written puts and calls to expire worthless, but what about the other parts of the strategy?
    Covered call writing, spreads, etc can often lead to overall losses, even though one part of the total strategy makes a profit.
    So to analyze options trading professionally, its important to look at the total strategy.
    If I am negative, (to take just one example) I could sell a deep in the money call and buy an out the money call for protection, just in case the stock rises. So I would be glad for one of the calls to expire without value.
    So you see, unless you know the total strategy, its not possible to make sweeping statements concerning the majority of options expiring worthless.
  3. kordaat 6 mei 2011 13:53
    Neem het aandeel Shell als voorbeeld. In juni 2011 is de koers stel
    € 25. Iedereen die een putoptie heeft geschreven met een uitoefenprijs van minder dan € 25 zal zijn putoptie niet uitoefenen. Iedereen die een calloptie heeft gekocht met een uitoefenprijs van meer dan € 25 zal die optie ook niet uitoefenen.
    Bovendien is het niet noodzakelijkerwijs zo dat er net zoveel callopties zijn geschreven als dat er putopties zijn geschreven.
  4. jrxs4all 6 mei 2011 15:11
    quote:

    MichielZz schreef op 6 mei 2011 13:36:

    Van elke optie is er een call en een put.
    Leg mij eens uit hoe van alle opties 75% waardeloos afloopt.
    Als de call waardeloos afloopt, heeft de put waarde, en andersom.


    2 keer fout ;-)

    Er zijn niet per definitie evenveel calls als puts.

    En wel 100% van alle opties kunnen waardeloos aflopen. De meeste opties zijn immers out of the money ...

    JR
  5. [verwijderd] 6 mei 2011 16:53
    quote:

    jrxs4all schreef op 6 mei 2011 15:11:

    [...]

    2 keer fout ;-)

    Er zijn niet per definitie evenveel calls als puts.

    En wel 100% van alle opties kunnen waardeloos aflopen. De meeste opties zijn immers out of the money ...

    JR
    ook fout ;-)

    er zijn wel evenveel call- als put-series per definitie. Alleen is de open interest in OTM calls en puts over het algemeen groter, zeker bij lage volatiliteit. Daarom expireren de meeste verhandelde opties waardeloos. Het aantal series dat OTM of ITM expireert is uiteraard even groot
  6. jrxs4all 6 mei 2011 17:09
    quote:

    _OkMeR_ schreef op 6 mei 2011 16:53:

    er zijn wel evenveel call- als put-series per definitie. ...
    Je maakt jezelf in de war. Er zijn inderdaad evenveel call als put optieseries. Maar er zijn niet evenveel calls als puts (niet evenveel call opties als put opties) en daar hadden we het over,

    JR
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.