Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Te short door de bocht

Ik krijg af en toe wat research van Deutsche Bank binnen. Vandaag was er een heel aardig rapport met de shortposities. Dat heb ik bij andere brokers nog niet eerder gezien. De bank neemt de Europese bedrijven in de Stoxx 600 onder de loep.

De quant-afdeling van Deutsche Bank waarschuwt voor de bedrijven met grote shortposities en aanstaande winstpublicaties. Mochten de cijfers immers per ongeluk meevallen dan zouden deze shorts wel eens hun posities moeten indekken en dat kan leiden tot een flinke vraag in het aandeel. Ik laat u de bedrijven met de grootste shortposities zien.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De sterkste uitschieters zijn:

  • Aixtron
  • Logitech

Van deze twee aandelen is de shortpositie gelijk aan een derde van het totaal vrij beschikbare effecten. Je moet durven als speculant, om je nek in deze strop te steken. Mochten de cijfers meevallen, dan ben je wel het (paas)haasje.

Andere namen in de top 10 zijn:

  • Commerzbank
  • Home Retail Groep
  • Banco Pop Milano
  • FCC
  • A2A
  • Banca Monte dei Paschi di Siena
  • Vestas Wind
  • Clariant
  • Oriflame

Zoals u ziet staan er in de toplijst geen Nederlandse namen. Maar er zijn wel enkele enigszins interessante te noemen. Zoals Arcelor Mittal, de shortpositie is daar gelijk aan 7% van de free float. Verder Aegon 4%, TNT 4%, Wereldhave 3% en Akzo Nobel 3%.

En nou maar hopen dat de winstcijfers echt meevallen, zodat de shorters de koers flink op zullen stuwen.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 efreddy 20 april 2011 13:42
    Shortposities kunnen op verschillende manieren worden genomen.
    Wie ongedekt calls schrijft neemt eveneens een shortpositie maar deze zul je hier niet terugvinden.
    De open intrest van de call opties zegt evenmin iets daarover aangezien de call schrijver gedekt kan schrijven met ofwel de aandelen in bezit ofwel een andere long call positie.
    Wanneer een marketmaker long calls en short puts heeft op een aandeel zal hij een shortpositie in het aandeel bezitten,deze shortpositie zul je hier wel terugvinden maar de marketmaker op zich loopt hier geen risico (tenzij op expiratie het pin risico wanneer het aandeel net op exact de uitoefenprijs noteert waarbij hij niet zeker is hoeveel calls hijzelf moet uitoefenen om de shortpositie te sluiten daar hij dan ook in het ongewisse zit hoeveel geschreven puts zullen worden uitgeoefend).
    Wel is het natuurlijk zo dat shortposities wel altijd eens zullen worden gesloten en dus potentiële vraag inhouden of het nu om shortposities van een marketmaker gaat of om andere shortposities maar dat is dus ook met longposities het geval die eens zullen worden gesloten en dus verkoopdruk inhouden.
    Tegenover de shorts van de marketmaker staan veelal longs die eveneens worden gesloten i.p.v. uit te oefenen al zegt hier de open intrest evenmin wie wel degelijk zijn posities zal uitoefenen.

    Toch zou ik zeker geen naakte calls schrijven op een aandeel waar hoge shortposities open staan,een short squeeze kan de aandelen naar ongekende hoogten drijven,een call backspread waarbij een premie word ontvangen zou eventueel wel kunnen,daalt het aandeel verder of blijft het stabiel haal je een vooraf gekende winst de ontvangen premie,het maximale risico bij stijging is gekend en bij een echte short squeeze heb je in theorie onbeperkte winsten.
    Let wel op met de wet van Murphy,de kans dat het aandeel nu net het slechts mogelijke scenario haalt stijging tot waar juist uw gekochte calls nog waardeloos zijn is groter dan op het eerste zicht lijkt.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.