Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

The Hype of Holland

Afgelopen week hebben we weer een sterk staaltje hypen mee gemaakt. Iemand die zo op het eerste gezicht niet de ideale schoonzoon is werd in de media tot winnaar gebombardeerd nog ver voor men kon kiezen. Met als gevolg dat hij dus ook won - en zelfs zijn broer bij een andere show.

Als je als analist de media niet had gevolgd en alleen naar het programma had gekeken, dan had je waarschijnlijk gegokt op een van de andere kandidaten. Maar de media zijn in deze tijd allesbeslissend. Stel eens even dat u als tv-producent bezoek kreeg van iemand die het zoveelste Soundmixshow-achtige programma aanlevert, waarbij het enige verschil is dat de audities blind gebeuren (zoals bij orkesten altijd gebeurt), dan had u dit format weinig succes voorspeld.

Een aantal zenders weigerde dan ook The Voice of Holland. Een programma dat zo populair was, dat ik het zelfs in mijn beleggingscolumn noem. Het geeft wel weer aan hoe moeilijk hypes te voorspellen zijn. Ook weten we dat hypes eindig zijn. Want wie staat er nu nog te gillen als Jamai met zijn bril over de Dam loopt? Zo wilden we vroeger allemaal een Nokia en nu wil iedereen een Apple.

Blote vrouwen in de ban
Ik was nooit een Apple-gebruiker en vond het allemaal veel te gehyped, maar zoals bekend heb ik tegenwoordig een iPad en mijn zoon een iPhone. Ik verbaas me dat alle applicaties via de appstore moeten worden gekocht. Zo kan ik ook een systeem maken dat stabiel is. Een ander leuk detail is dat bloot niet mag op de Apples.

Philips verloor zo ooit de wereldvideostandaard, maar Apple komt er prima mee weg. Toch kunnen de iPad-gebruikers binnenkort genieten van een ongecensureerde digitale versie van de Playboy, althans dat maakte oprichter Hugh Hefner bekend. Dit is heel opmerkelijk, want Apple laat normaal geen apps of tijdschriften met erotische inhoud toe in hun store.

Nu is de Playboy al eerder op de iPad te lezen geweest maar toen werd door de strenge censuur van Apple het gehalte vrouwelijk bloot in de Playboy HD app naar beneden bijgesteld. Het Nederlandse tijdschrift Viva onderging ook censuur bij de rubriek Anybody, waarin mannen en vrouwen naakt te bewonderen zijn. Deze werd door Apple gewoon geschrapt uit de digitale versie van het blad. Met de komst van Playboy zal dit beleid niet helemaal omgaan. 

Ruikt Brussel al geld?
Naast het feit dat je niet zelf mag bepalen wat je kijkt op je Apple mag je geen websites bekijken in Flash, mag je bepaalde programma’s niet downloaden, mag je maar één browser gebruiken (Safari), terwijl Microsoft zijn browser niet eens mag vóórinstalleren op Windows-PC's. Je zou verwachten dat er iemand in Brussel geld ruikt met dit soort monopolistisch gedrag.

Buiten het feit dat kranten en uitgevers, die altijd Apple-fan waren, zich kwaad maken over het feit dat Apple aan elke krant die je op je iPad leest wat wil verdienen, zijn er ook anderen die zich opwinden over de control freaks van Apple. Op vrijdag zag ik op CNBC een hele discussie over de schroefjes in de iPhone. Die zijn zo gemaakt dat je hem thuis niet meer kan openmaken en er dus zelf niks meer aan kan veranderen.

Ik proef steeds meer de eerste signalen dat de wind kan draaien. Apple is gewoon marktleider en allang niet meer de sympathieke rebellenclub zoals ze zich voordoen in de media. In de Twindicator heb ik weer een verkoopsignaal op Apple en daarom heb ik gewoon weer een speculatieve gok gewaagd en een Turbo short genomen op dit fonds. 

Huizenprijzen uit het verleden...
Zoals mensen geloven dat Apple nooit meer kan dalen zo stond er in het FD van zaterdag 22 januari een lezersreactie, waarin iemand reageerde op een eerder kritisch stuk over de Nederlandse huizenmarkt. De persoon merkte op dat de aankoop van een huis (vastgoed) het allerbeste was wat je kon doen. De lezer voerde als argument aan dat zij dit al een generatie lang had gedaan en dat dit het beste was wat haar ooit was overkomen (of woorden van soortgelijke strekking) en omdat dit in het verleden zo was, dit dus altijd zo zou blijven.

Dit verhaal irriteerde me enorm. Zoveel naïviteit deed mijn tenen krullen. Alsof de waarschuwingsregel die onder aandelen staan (dat rendementen uit het verleden geen garantie voor de toekomst zijn) alleen voor aandelen gelden. De kantorenmarkt verandert op dit moment enorm, door het feit dat veel mensen nu door recente uitvindingen net zo gemakkelijk thuis kunnen werken. In het verleden is de huizenmarkt hard opgelopen door de economische groei, door de makkelijke geldverstrekking door de banken, door fiscale maatregelen en ook door de invoering van de euro.

Alle genoemde punten zijn geen nieuws maar laat ik de laatste even toelichten. Zo lag men vroeger wakker van een hypotheek van 1 miljoen gulden. Maar tegenwoordig is 7 ton euro’s (zijnde 1,542.970 gulden) niet iets waar de bezitter van een twee-onder-een-kap-woning een nacht minder van slaapt. Door de euro zijn de prijzen optisch laag geworden. En zijn alle argumenten die in het verleden de huizenprijzen deden stijgen zo te extrapoleren naar de toekomst?

Nog even een andere opmerking over de kantorenmarkt. In Amsterdam staat iets meer dan 14% van de kantoren leeg. Nu zijn er ineens plannen om leegstaande kantoren te beboeten. Dus eerst verkopen ze de grond voor de hoofdprijs aan een ontwikkelaar, nadat ze zelf de bestemming hebben gewijzigd en daarna krijg je als ontwikkelaar een boete omdat je een verkeerde investering hebt gemaakt.

De een zijn dood...
Ondertussen kopen de beleggers nog steeds de vastgoedfondsen omdat men het dividendrendement zo leuk vindt. Ik geloof er dus niet meer in. Waar ik ook niet in geloofde was de wederopstanding van AIG. Ik had het er vorige week over maar maakte een fout. 

De split in AIG was zelfs 1 op 20 en niet 1 op 10. Het drama was dus nog groter dan ik in mijn column noemde.

Nog iets waar ik nooit echt in heb geloofd, waarvan ik al jaren geleden heb gezegd dat het te mooi was om waar te zijn en nu achteraf - net als Madoff - ook niet waar blijkt te zijn. In de weekend-Telegraaf stond een verhaal over Life Settlements. De Investment Coach was hier heel positief over  en iets dat te mooi is om waar te zijn is per definitie niet waar.

Iets wat iedereen ook te mooi vindt om waar te zijn is het bedrijf Goldman Sachs. Ik denk hier iets genuanceerder over, want van tijd tot tijd zijn voor mij wel de helden uit de financiële wereld. Maar dat neemt niet weg dat ik een verkoopsignaal heb en iedereen aanraadt om eens naar een putje of een turbootje short te kijken.

 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 januari 2011 12:28
    quote:

    Grappig schreef op 24 januari 2011 12:19:

    Ja, ja. De huizenprijzen stijgen altijd. Althans zo lang ik mij dat besef. Misschien goed om nog eens naar deze grafiek te kijken die wat verder teruggaat in de tijd. www.huizenmarkt-zeepbel.nl/index.php?...

    mooie grafiek
    klopt inderdaad dat ze grachtenpanden daarvoor gebruiken.
  2. [verwijderd] 24 januari 2011 13:57
    Jajajaja Cees,

    Je hebt gelijk. Ieder weldenkend mens die naar die koers van Apple kijkt, krijgt hoogtevrees. Daar zijn een aantal redenen voor:
    - Apple heeft een hoog gadget gehalte (gaat altijd een keertje weg)
    - Slecht platform (Android is beter, zelfs over Windows hoor je minder klachten.
    - Weinig concurrentie iPad (binnen een jaar zijn er tientallen stevige concurrenten).
    - Is de markt voor tablets echt wel zo groot? Laptop is blijvertje!
    - Vroeg of laat gaan ze in Brussel zeuren over mededinging.

    etcetc

    Apple is weliswaar een blijvertje, maar de vergelijking met Google gaat volledig mank. Het is wachten op de klap: die komt zeker weten.

    Zomaar iemand uit de elektro wereld.
  3. Hugo44 24 januari 2011 15:04
    Dat Flash niet wordt ondersteund op iPhone en iPad is vanwege performance-eisen die Apple stelt. Er zijn trouwens wel app-browsers die Flash laten zien. Het is onjuist dat Apple alleen Safari toestaat als browser op een Mac, ook Firefox, Opera en zelfs Internet Explorer zijn te gebruiken. Dat je niet zelf je iPhone kunt openen is niet erg, je kunt daar namelijk niets mee. Ik denk niet dat de koers van Apple in dollars veel lager zal gaan. Wat wel vervelend is voor Nederlandse kopers van Apple-aandelen is de dollarkoers, die zal vermoedelijk wel omlaag gaan in de komende maanden. Apple kan nog heel veel groeien in iPads, iMacs en op termijn ook in media en tv, waar nog produkten voor zullen uitkomen. Ook de toename in verkochte iPhones zie ik niet snel stoppen. Dus ik begrijp de negatieve houding niet zo.
  4. [verwijderd] 24 januari 2011 17:49
    quote:

    sremmal1 schreef op 24 januari 2011 11:37:

    Daar heb je 'm weer met z'n Apple...
    Het moet toch een keer lukken dat de koers omlaag gaat, als je maar blijft roepen. Op zich heeft hij gelijk dat het niet kan blijven stijgen, alleen zijn timing is zo beroerd.
    Nou ja, misschien nu toch maar eens een putje Apple kopen.
    Nou inderdaad pff hoe lang nu al? Dik 1,5 jaar..en nog steeds niks. Gelukkig nooit naar geluisterd. Alle I phones 4 waren uitverkocht in NL, weet niet hoe het elders in de wereld is maar zegt wel wat.

    Dus luister wederom niet. Apple gaat alleen omlaag als de beurs ook omlaag gaat. En dan nog denk ik dat er snel steun zal zijn..maar wie ben ik

  5. sebpb 24 januari 2011 21:17
    Van die grafiek krijg je gewoon simpele hoogte vrees.
    Het ziekte beeld van Jobs is afwachten.
    Maar wat zeker gaat gebeuren is dat mensen die door de iphone en ipad met een mac in aanraking komen erachter komen dat apple gewoon geweldig is qua bedienings gemak.
    Kortom ik denk dat er nog aardig wat mensen hun Bill-Gates machine gaan inruilen voor een échte mac en dat dadelijk de verkoop aantallen van ibooks en probooks omhoog gaan.
  6. [verwijderd] 24 januari 2011 21:49
    "Nog iets waar ik nooit echt in heb geloofd, waarvan ik al jaren geleden heb gezegd dat het te mooi was om waar te zijn en nu achteraf - net als Madoff - ook niet waar blijkt te zijn. In de weekend-Telegraaf stond een verhaal over Life Settlements. De Investment Coach was hier heel positief over en iets dat te mooi is om waar te zijn is per definitie niet waar."

    Nou heeft er in de polderportefeuille wel een tijd "geldmarktfonds" auriga gestaan. (Wel samen met kraland)
    www.iex.nl/Column/4206/Polderportefeu...

    Over apple ben ik het met je eens, maar zie het meer als kansberekening. Natuurlijk kan het dat apple op nog meer terreinen marktleider wordt, maar ik acht de kans groter dat net als bij Microsoft het bereiken van marktleiderschap het einde van de geweldige performance is. En hypegevoelig inderdaad. Ik moet er niks van hebben, zonder geldige creditcard info geen ishop en geen gebruik van de telefoon. Wel geweldig dat je dit soort wurgcontracten als begeerlijk weet te verkopen. Dat is waarom amerika er steeds bovenop komt. Ze zijn geweldige verkopers van illusie.

    de bos
  7. [verwijderd] 25 januari 2011 08:20
    www.apple.com/investor/ Probeer eens goed te lezen Cees en dan een goed stuk te schrijven. Dat je nog serieus genomen wordt.. Prima om negatief te zijn over Apple, maar alles is ongefundeerd. Je hebt nog nooit iets onderbouwd met cijfers. Probeer nou eens een verantwoord stuk te schrijven. Succes!
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.