Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Lijstjestijd

Heeft u Nieuwsuur gemist met IEX-columnisten Cees en Corné?
Klik hier voor hun tips voor 2011.

Net als  Cees wil ik u toch nog mijn top- en flop-5 voor 2011 geven. Ik laat u eerst even zien hoe mijn keuzes over het afgelopen jaar zijn uitgepakt, zodat u het een en ander op waarde kunt inschatten.

Mijn jaartips voor 2010 waren:

  1. Ahold
  2. SBM Offshore
  3. Royal Dutch Shell
  4. Aegon
  5. Eurocommercial Properties

De aandelen in het lijstje hebben het aardig gedaan:

  • drie aandelen hebben een mooie outperformance laten zien (SBMO, Royal Dutch en ECP)
  • één fonds is nagenoeg gelijkgebleven (Ahold)
  • en Aegon deed het (weer) slechter

In de portefeuille voor SNS zit ik sinds de zomer onderwogen in Ahold. Alles gaat goed, maar op een gegeven moment zat alles in de koers. Momenteel lijkt de situatie heel erg op die van een jaar geleden.

Ook toen waren beleggers bang dat het management domme dingen met de overtollige cashflow zou doen. Ik zie niet zoveel in de overname van Hema of in een uitbreiding in België. De nieuwe CEO Dick Boer heeft bewezen een goede manager van een supermarktketen te zijn.

Maar of hij ook het beste voor heeft met aandeelhouders valt nog te bezien. Misschien heb ik ongelijk, maar als aandeelhouder kan ik het me veroorloven om het af te wachten en te kijken wat er gebeurt. Het aandeel zit dan ook nog steeds onderwogen in de portefeuille.

Van Royal Dutch word ik wel een beetje zenuwachtig. Als je ziet hoe het aandeel het heeft gedaan ten opzichte van de concurrentie en van de AEX. Maar het is nog steeds erg goedkoop, het dividendrendement is nog dik boven de 5% en 2011 moet het jaar worden dat Sachalin vol gaat bijdragen aan de cashflow.

Mijn flop-2010 was:

  1. Binck Bank
  2. DSM
  3. Boskalis
  4. Unibail-Rodamco
  5. Unilever

De flop-5 was minder succesvol of juist even succesvol als de top-5.

Boskalis leek een van de beste aandelen van het jaar te worden. Nu is dat voor de SNS-portefeuille minder erg. Toen de berichten over het Smit pensioenfonds naar buiten kwamen en de koers van Boskalis kelderde heb ik de onderweging gedraaid in een overweging. Een gelukkige timing, zo bleek achteraf.

Van Binck ben ik afgebleven. Ondanks de overnamegeruchten heeft het aandeel het toch flink slechter gedaan dan de index. Mooi om te zien dat het dus niet altijd loont om overnamegeruchten achter na te jagen. Nadat de geruchten verwaaiden, heeft de koers het een flink stuk slechter gedaan.

Unibail is een heel ander verhaal. Het aandeel heeft zijn kwaliteit laten zien dit jaar. Zeker door superdividend uit te keren, laten ze zien dat ze er staan voor de aandeelhouders. Daar kunnen een hoop bedrijven nog wat van leren. Het is niet de grootte die telt, maar de grootte van de winst per aandeel. Maar het aandeel was een jaar gelden te duur en nu nog.

Ik was op de investor days van DSM. Ik was onder de indruk en zag dat mijn onderwogen positie niet de goede was. Het bedrijf heeft sindsdien een spervuur aan goed nieuws afgevuurd en het grootste gedeelte van de outperformance kwam in de laatste anderhalve maand. Chapeau, meneer Sijbesma. Dit was dan ook een van de grootste bleeders in de portefeuille.

Per saldo hebben de toppers het één procent (12,9%) beter gedaan dan de floppers (11,9%). Maar als je het dividend meeneemt is er vrijwel niets meer van dat verschil over. Het is dus niet slecht, maar ook niet goed. En in dat opzicht niet tevreden makend.

2011
Voor het komende jaar heeft u in mijn Vooruitblik al mijn top-3 kunnen lezen. Ik complementeer het lijstje:

  1. Aegon
  2. SBM Offshore
  3. Philips
  4. BAM
  5. KPN

Bij BAM denk dat veel, zo niet alle pijn in de ontwikkelingsportefeuille is genomen. Met alle gaten in de weg is er in die sector voorlopig weer genoeg werk voor de infra-afdeling.

Maar een sterk herstel van de rest van de bouwmarkt dat verwacht ik niet. Hoewel als de Duitse economie door blijft gaan er mogelijk een onverwacht plusje is. En voor wat betreft KPN heeft u alles al in deze column kunnen lezen.

Mijn flop-5 (+ koers-winstverhouding) 2011

  1. Nutreco (13,3)
  2. DSM (12,8)
  3. Fugro (16,3)
  4. Unibail-Rodamco (16,7)
  5. Vopak (14,5)

U ziet, de floppers zijn grotendeels beurslievelingen met een uitstekende staat van dienst. Het was zeker een lijstje waar u het afgelopen jaar in had moeten zitten. Maar dit is een lijstje voor 2011, niet van 2010.

Op de bedrijven valt weinig op aan te merken. Op de waardering des te meer. Ik heb daarom ook de koers-winstverhoudingen op basis van de verwachtingen voor 2011 erbij gezet.

Ter vergelijking de koers-winstverhouding van de AEX voor 2011 is een mooie ronde 10. Echter als u naar het ongewogen cijfer kijkt is dat 12. Dat komt vooral omdat de zwaargewichten zoals de financials, Olies, KPN een flink lagere ratio hebben.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 marique 29 december 2010 16:12
    quote:

    Pfooh schreef op 29 december 2010 15:56:

    Zet die toppers en floppers ook even af tegen de AEX. Dat levert een stuk eerlijker beeld op.
    Op de stand van vrijdag j.l. stond de aex op +6,1%, CvZ met zijn toppers op +12,9%. Dat zat dit jaar dus wel snor met CvZ. Jammer voor de CvZ-afzeikers, want hier valt niets op af te dingen.
  2. [verwijderd] 30 december 2010 14:08
    Beste Sajaak 1918,

    bedankt voor de reactie. Ik zal de redactie vragen om de grafieken goed te zetten.

    Beste Fred 49,
    Inderdaad Ahold was netjes maar uiteindelijk precies in lijn met de index. Maar ik zoek altij de aandelen die het beter doen.

    Beste Marique,
    Bedankt voor het commentaar. Ook fijn om te horen.

    Best Pfooh,
    Inderdaad tegen de aex afzetten is netjes, dat kunt u dan ook duidelijk in de grafiek terug zien. Daarin staan de aandelen inclusief ontvangen dividend ten opzichte van de AEX inclusief ontvangen dividend. Netter kan ik het niet maken.

    Met vriendelijke groet
    Corne van Zeijl

    En iedereen nog een goed beursjaar gewenst.

  3. [verwijderd] 2 januari 2011 12:19
    Corne, betreffende de AEX zat je goed, maar met je top 5 en flop 5 zit je vaak behoorlijk fout. Voor 2010 ook weer, toch wel een drama om eerlijk te zijn. Ik heb het lijstje van 2011 gelezen van je en ga het tegenovergestelde doen, want dan zit ik waarschijnlijk wel goed.
    Aandelen voorspellen is net een casino, denk dat mijn kleine neefje het beter doet. Zal het hem eens vragen zostraks ;)
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.