Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Een na grootste dagverlies ooit voor beursindex AEX

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - De hoofdindex op de Amsterdamse beurs sloot donderdag met zijn op een na grootste dagverlies ooit. De zogeheten AEX kelderde 10,8 procent vanwege alle onrust rond het nieuwe coronavirus. Op de handelsvloeren heerste paniek nadat de Verenigde Staten een inreisverbod voor Europeanen hadden afgekondigd. Daarnaast reageerden beleggers teleurgesteld op de steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB).

De AEX-index sloot op 432,10 punten. Tijdens de handelsdag werd tijdelijk een min van meer dan 11 procent genoteerd. Het grootste dagverlies stamt nog altijd uit 1987. Op "Zwarte Maandag" 19 oktober 1987 raakte de AEX 12 procent kwijt. Ook elders in Europa gingen de graadmeters hard omlaag. Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot meer dan 12 procent. De beurs in Milaan zakte bijna 17 procent. De Amsterdamse MidKap raakte daarnaast 13 procent kwijt op 621,44 punten.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde aan al het vliegverkeer van Europa naar de VS vanaf vrijdag middernacht (lokale tijd) op te schorten voor een periode van dertig dagen. Met de maatregel wil Trump de verdere verspreiding van het coronavirus in de VS tegengaan. Daarnaast kwam de ECB met zijn eerste grote pakket aan maatregelen om de economische schade van de virusuitbraak binnen de perken te houden. Maar volgens economen hadden beleggers op een krachtiger ingrijpen gehoopt.

Dieprood

Alle 25 fondsen in de AEX eindigden diep in het rood. Financiële fondsen als ING, ABN AMRO en verzekeraar Aegon behoorden tot de grootste verliezers met minnen tot 21,6 procent. Ook winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield zakte 21,6 procent. Tankopslagbedrijf Vopak, dat 4,8 procent daalde, liet de kleinste koersval zien. Grootste daler bij de middelgrote fondsen was bodemonderzoeker Fugro, met een min van bijna 26 procent.

Ook Air France-KLM moest het weer flink ontgelden. De luchtvaartcombinatie liet weten de impact van het reisverbod te bestuderen en daalde een kleine 13 procent. Branchegenoten als Lufthansa en British Airways-moeder IAG zakten elders in Europa tot bijna 16 procent. Het noodlijdende Norwegian Air zag in Oslo ruim 22 procent aan beurswaarde in rook opgaan.

Ook de koers van de euro en de olieprijzen gingen hard omlaag. De euro was nog 1,1116 dollar waard, tegen 1,1410 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 6 procent in prijs tot 30,98 dollar. Brentolie werd 8,4 procent goedkoper op 32,78 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Maan Arkenbosch 12 maart 2020 18:20
    Gaat de E.C.B. haar balans met waardeloze Zombie, junk-bonds, besmetten?

    Het Corona virus is de trigger geworden voor een steile afgang van de financiële markten.
    Een forse correctie hing al enige tijd boven de markt, maar zoals gewoonlijk, als de kleine privaat belegger de markt op komt is het oppassen geblazen.
    Zoals eerder gesteld, is de junk bond markt, welke ongeveer 9% van het totaal uitmaakt, de lont in het Kruidvat.
    De E.C.B. zal waarschijnlijk deze niet herfinancierbare bonds moeten opkopen, om een crash d.m.v. faillissement van zombie bedrijven te voorkomen.
    Het omvallen van zwaar gefinancierde zombie bedrijven kan als kanalisator werken en tot een financiële crisis leiden, via een domino effect.
    Het hierdoor extra drukpersen, zal de liquiditeiten ten goede komen.
    Hierdoor zullen banken via-via in bezit komen van overtollige liquiditeiten, immers de hypotheekmarkten zijn aan hevige concurrentie onderhevig en laag rentende leningen zijn risicovol.
    Die extra liquiditeiten, moeten dan weer onderbracht worden als strafdeposito tegen een negatieve rente van 0,5% bij de E.C.B.
    Feitelijk drukt de E.C.B. valuta, welke de banken belasten en waarbij de E.C.B. als centraal belasting kantoor van de aangesloten E.U. banken, voordeel aan heeft.
    Het opkopen van aandelen en junk-bonds, behoort niet tot de taak van de E.C.B. en centrale banken.
    Duidelijk is dat in een recessie minder investeringen plaatsvinden, terwijl de risico-s voor de banken m.b.t. hun stroppenpotten, afgezien van de dalende winstgevendheid, toenemen.
    Het zal duidelijk zijn dat banken gesteund dienen te worden via een lagere deposito stalling bij de E.C.B. als thans het geval is.
    Zo niet dan zullen door liquiditeit krapte en mogelijk hogere renten, waardoor meer risico-s, zeker van junk bonds, spaarders hun geld in een bankkluis deponeren en onttrekken aan het investering-circuit.
    Zoals eerder gesteld, zal de koers van goud/zilver verder aantrekken.
    Ook al omdat het twijfelachtig is of zombie bedrijven een depressie/recessie, ondanks E.C.B. opkoop van hun obligaties, en/of crisis, zullen overleven.
    Dat daardoor de E.C.B. balans opgehoogd is met waardeloos papier, daar heeft de politiek/E.U. geen boodschap aan.
    Alleen de koopkracht van de pensioenen en kleine spaarder zijn geld, moet er aan geloven, via een hogere gevoels-inflatie.
    Deze hogere gevoels inflatie is een resultante van door de bevolking gevoelde totale inflatie componenten, ook naar zwaarte, welke de E.C.B., gedeeltelijk en niet naar zwaarte, in haar inflatie mandje heeft opgenomen
    Bij verdere verhogingen van de belasting van Jan Modaal, is dat mede, de opmaat voor sociale onrust.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.