Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Fondsenrondje: Eindejaarsduik

Fondsenrondje: Eindejaarsduik

Het zou hét event van de week worden en dat is uiteindelijk ook gebleken. De Fed heeft de financiële markten in beweging gekregen, alleen niet in de richting waar we met zijn allen zo naar snakten.

De rente werd door de Amerikaanse centrale bank verhoogd met een kwartje naar 2,25-2,50%. Dit kwam niet als een verrassing. Eerlijk gezegd kan hetzelfde gezegd worden over de toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell. 

Het is nu de verwachting dat in 2019 de rente met nog twee stappen wordt verhoogd. Toch gingen de beurzen keihard naar beneden zonder dat deze bekendmaking al te sensationeel was.

Naar mijn mening is het gewoon een sentimentskwestie en kon Jerome Powell de markten alleen maar tevredenstellen als hij de rente niet zou hebben verhoogd. Er was gewoon geen houden aan. Uiteindelijk moeten de bedrijfscijfers voor de ommekeer gaan zorgen. 

Olie door het putje

Het is weer zover. De olieprijs zakt nogmaals meer dan 3%. We zien daarom dat bedrijven als Royal Dutch Shell (-1,9%), Fugro (-3,2%) en in mindere mate SBM Offshore (-1,8%) het lastig hebben.

Brent oil
Klik op de afbeelding voor een grote versie

De laatste twee maanden heeft het zwarte goud een behoorlijke duikvlucht gemaakt. Nu de prijs voor een vat brent olie ruim door de $60 per vat is gezakt, zie ik even geen steun meer. In ieder geval goed voor de mensen aan de pomp, maar niet voor beleggers in olieaandelen. 

Marktoverzicht

  • De AEX daalt 1,6% en blijft duidelijk achter op de DAX (-1,0%) en CAC (+1,4%). Het is even niet anders.
  • Olie: WTI (-3,4%) en Brent (-3,0%) zijn al even aan bod gekomen.
  • De euro stijgt 0,9% en noteert 1,148 ten opzichte van de dollar. 
  • Rentes: de Nederlandse (0,38%) en Duitse tienjaarsrente (0,22%) dalen een basispuntje. Op de obligatiemarkt is dus nog geen sprake van risk-off.
  • Goud (+1,1%) moet het van dit soort dagen hebben.
  • Bitcoin (+7,9%) staat weer boven de $4000. Binnen korte tijd is daar zo'n 20% bijgekomen. Zo snel kan dat bij de digitale munt allemaal gaan.

Damrak

  • Het is een klassieke dag waarop defensieve aandelen zoals Relx (+0,1%), Unilever (-0,2%) en Heineken (-0,5%) goed blijven liggen, maar cyclische namen zoals ArcelorMittal (-3,7%) en ASML (-3,7%) veel terrein prijs moeten geven.
  • Persbureau Bloomberg meldt dat ING (-2,3%) profiteert van een schuldenherstructurering van grondstoffenhandelaar Noble Group. Beleggers trekken zich hier vrij weinig van aan.
  • Ahold (-0,8%) krijgt zowel een advies- als koersdoelverhoging van Bernstein. Het aandeel gaat naar kopen van houden en naar €25,20 van €23,70.
  • Galapagos (-3,5%) krijgt ook een pak rammel.
  • Binnen de AMX gaat alles hard naar beneden. Ok, WDP (+0,2%) houdt weer dapper stand.
  • Gisteren werd Alfen (+1,9%) op het slot massaal gedumpt. Hiervan herstelt het aandeel een beetje.

Adviezen

  • Ahold Delhaize: naar kopen van houden en naar €25,20 van €23,70 - Bernstein

Bekijk alles op IEXONE:

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Niels Koerts

Analyse door:

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Businessmen 20 december 2018 11:43
    quote:

    Brievenbus schreef op 20 december 2018 11:21:

    De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,7 procent in de min op 487,49 punten. De MidKap zakte 1,9 procent tot 640,74 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs leverden tot 1,6 procent in. Londen daalde 1,4 procent.
    ?
  2. Snuggerst 20 december 2018 12:37
    Rationeel gezien klopt het, de FED en eindejaarsduik, maar 488 stond al eerder in menig geanalyseerde grafiek dan de FED ging spreken.. Behalve in die van hier natuurlijk, het technisch analyseren is ondermaats en fundamentele analisten/auteurs doen niets met een grafiek.. En zo ontstaan rationeel, vooral passende, verhaaltjes!..
  3. Snuggerst 20 december 2018 17:07
    quote:

    Lu. schreef op 20 december 2018 15:39:

    @Helvan'18:
    Natuurlijk had jij het vantevoren allemaal gezien. Hoewel, gisteren schreef je hierover nog:
    Maakt niet uit waar het staat, correctie omhoog, groot of klein, vindt altijd plaats…
    Ruim een week geleden was het al zichtbaar, en da's vantevoren, ruim.., inderdaad! Geinig toch dat je eerder zoiets kunt zien dan de rest? Lijkt haast wel magic, maar is gewoon gebruik maken van de index zelf...
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.