Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Koopje Korea?

Koopje Korea?

Dit stuk is oorsponkelijk van 18 april, maar vandaag op herhaling vanwege de Trump-Kim top in Singapore: kort portret Koreaanse beurs en hoofdindex. 

 


 

Verhip, de Koreaanse Kospi is zo'n beetje de goedkoopste ontwikkelde markt en beurs. 

De Dutch Discount kent u, maar er is ook een Korean Discount. Hoe groot deze precies is, is alleen anybody's guess...

U hebt het verbazingwekkende nieuws gezien deze dagen: gaan Noord- en Zuid-Korea dan eindelijk een echt vredesverdrag sluiten? Formeel zijn de twee landen nog altijd in oorlog en nog steeds tot de tanden gewapend. In juli 1953 werd na drie jaar Koreaanse Oorlog slechts een wapenstilstand gesloten.

Beleggen is vooruikijken, denken ze bij de Japanse vermogensbeheerder Nomura?!

Underperformer

Dit is misschien wel erg vroeg voorsorteren, maar Korea is zo wel een idee. Eerst maar de index op de watchlist zetten, of misschien al kopen? Als het tot een verdrag komt duurt dat waarschijnlijk jaren. Of de beurs daar op gaat wachten? Misschien komt er een relief rally, of loopt de Korea Discount eruit.

Er zijn gewoon trackers bij de bekende huizen op de Kospi 200 te verkrijgen, is weer eens wat anders dan een emerging market ETF. Let wel, dé Kospi bestaat uit álle 775 Koreaanse aandelen. Daarnaast zijn er nog de Kospi 100 en 50. Trackers zijn gebaseerd op de Kospi 200.


U zit wel een kwart in Samsung, dat is het grote nadeel, maar verder is die Kospi een leuk gespreide index. Alles zit er in: technologie, financials, consumers, basic materials en nog veel klassieke industrie als staal, bouw en werven. Oh ja, de Kospi is een chronische underperformer.

Misschien dat ook hier een vredesverdrag voor wonderen kan zorgen. Helaas, ik krijg de index niet herbelegd, maar ik kan u melden dat u de index twaalf keer de winst en 1,3% dividendrendement doet. Nu maar hopen op wijsheid bij de Korea's en hun stakeholders.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.