Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Ahold strikes back

Ahold strikes back

Mooie cijfers van Ahold vanochtend. De omzet valt overal mee, de marges lopen overal mooi op en als klap op de vuurpijl geeft Ahold blijk van een bijzonder groot zelfvertrouwen door een aandeleninkoopprogramma van 2 miljard euro op te starten. 

CEO Dick Boer maakt een sterke indruk. De komst van Amazon is goed geweest voor Ahold: het zet de organisatie op scherp en met de sterkere economie zit Ahold, zo lijkt het erop, voorlopig in een goede uitgangspositie.

Cijfersamenvatting

Even snel door de cijfers van Ahold, gekopieerd van IEX Premium:

Ahold Delhaize zag de omzet op vergelijkbare basis in het derde kwartaal licht dalen, maar bij stabiele wisselkoersen was er sprake van groei. Terwijl de omzet in lijn met de verwachtingen uitkwam was de winstgevendheid beter dan verwacht.

De margeverbetering was te danken aan synergieën uit de overname van Delhaize. De synergiedoelstelling voor dit jaar wordt opgetrokken van 220 naar 250 miljoen euro.

Ahold Delhaize slaagde er in marktaandeel te winnen op de competitieve Amerikaanse markt. De vrije kasstroom zal dit jaar uitkomen op 1,6 miljard euro. Het bedrijf kondigde tevens een nieuw inkoopprogramma aan van eigen aandelen ter waarde van 2 miljard euro voor 2018. 

Charts economie Nederland
Klik op het plaatje voor een grote versie


Een paar highlights nog:

  • In de VS wint Ahold marktaandeel en lopen de marges licht op. Het loyaliteitsprogramma werkt goed. De verkopen zijn 0,8% hoger (tegen constante valuta) en de marges wat beter door synergie-effecten vanuit de fusie. 
  • In Nederland gaat het uitstekend: de marges zijn wederom wat hoger, vergelijkbare omzet groeide met 3,6% vooral dankzij Bol.com. De onderliggende winstmarge is behoorlijk hoger, 4,9% om 4,5% vorig jaar. 
  • In België wil Ahold de komende tijd flink op het gas trappen. Na verkoop van de laatste winkels als verplichting voortvloeiende uit de fusie met Delhaize heeft het nu de handen vrij om via bol.com de omzetgroei te versnellen. 

Two worlds

Vorig jaar had ik een gesprek met Ken Fisher, die kent u ongetwijfeld van Fisher Investments, dat 80 miljard dollar onder beheer heeft. Fisher sprak toen al van two worlds, waarin enerzijds Amazon en anderzijds de fysieke winkels allebei naast elkaar kunnen  opereren. 

De situatie op het speelveld wordt steeds duidelijker: in de VS neemt de concurrentie toe door Amazon, maar alleen in die gebieden waar Amazon actief wíl zijn. Afgelopen week maakte de online retailer juist bekend in bepaalde gebieden van de VS zijn online service Amazon Fresh niet langer uit te voeren. 

De vraag van ING wordt vandaag min of meer door Ahold zelf beantwoord: het spel is pas op de wagen. Amazon is niet te onderschatten, komt vandaag met Amazon Prime naar Nederland maar de markt was al overvol: 

Overigens, CEO Hamers van ING vroeg zich eerder deze week al wel af of Amazon de banken niet overbodig maakt. Zo heeft iedereen zijn eigen problemen.  

 Wake-up call

De komst van Amazon is voor de fysieke retailers wel een wake-up call geweest. Op de achtergrond waren ze al bezig met online, maar dat komt nu in een enorme stroomversnelling. 

Ahold is bijvoorbeeld bezig met Siri, de spraakherkenningstechnologie van Apple. Dat is alvast in aniticipatie op Alexa, de praatpaal van Amazon die nu in de VS furore maakt en straks ongetwijfeld ook onze kant op komt. 

  

Dan heeft Ahold in de VS inmiddels ook een robot in de winkel rondlopen, Marty. Of dat de toekomst wordt, is nog maar de vraag, maar het geeft aan dat de Zaandammers er alles aan doen om mee te kunnen in het geweld. 

Aandeleninkoopprogramma

Het lopende aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro is bijna volledig uitgevoerd. Per 1 januari begint Ahold met een nieuw inkoopprogramma en dat wordt serieus werk want het bedrag wordt verdubbeld naar 2 miljard euro.  

De royale cashflow van bijna 1,6 miljard euro per jaar helpt daar goed bij. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat Ahold het aandurfde nogmaals een groot aandeleninkoopprogramma op te starten, maar het tegendeel is waar. 

Het huidige inkoopprogramma gaat tot 1 miljard euro en is bijna klaar. Nog 100 miljoen euro te gaan in de komende 7 weken. 

 

Vanaf 1 januari 2018 komt Pacman dus langs voor nu zelfs 2 miljard aan Ahold aandelen en dat gaat de koers substantieel ondersteunen.   

Disclaimer: Inberg heeft geen positie in bovenvermelde aandelen


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Inberg

Auteur:

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL
  2. BAM: Pas op de plaats
  3. HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. ovanspaend 8 november 2017 13:01
    2 miljard aandeleninkoop komt neer op ruim 10% van het huidige aantal uitstaande aandelen. Dit gaat de koers zeker ondersteunen dit zijn ruim 115 miljoen aandelen die opgekocht gaan worden. Met de huidige goede cijfers in het achterhoofd, aandeleninkoop en de upgrades van analisten is de 20 euro snel binnen bereik. Daarnaast nog een mooi dividend.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.