Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Quants bepalen de koersen op Wall Street

Quants bepalen de koersen op Wall Street

Gisteren kenden de meeste Europese beurzen een slechte dag. De slechtste dag dit jaar zelfs volgens het FD. En als het in de krant staat, is het waar. Wall Street trok zich echter opvallend weinig aan van de oplopende spanningen met Noord-Korea en beleggers schudden schijnbaar achteloos de zorgen van zich af.

Daarmee rijst de vraag of beleggers in de VS soms hun zenuwen beter in bedwang hebben dan de gemiddelde belegger in Europa. Hoewel dit zeker niet geheel valt uit te sluiten, is die redenatie wel erg kort door de bocht. Het antwoord lijkt eerder in de tech-hoek gezocht te kunnen worden.

It's all about... Quants!

De Zwitserse zakenbank Credit Suisse besloot onlangs eens in de materie te duiken en constateerde in een rapport dat quants, geautomatiseerde (robot) handel, een steeds groter deel uitmaken van de transacties op Wall Street. En dat is om meerdere redenen interessant.

Credit Suisse stelt weliswaar dat het onmogelijk is het exacte percentage geautomatiseerde trades versus regulier te bepalen, maar stelt wel vast dat quants de dominante factor zijn op zowel het handelsplatform van de Zwitserse bank als de bredere markt.

JP Morgan Chase durft wél met harde percentages te komen. De Amerikanen schatten dat 60% van het handelsvolume wordt veroorzaakt door quants waar dit tien jaar geleden nog om circa 30% ging. De rol van managers bij beleggingsfondsen is sterk op zijn retour: die zouden nog slechts 10% van het handelsvolume uitmaken.

Geen emotie

Die ontwikkeling is om meerdere redenen interessant. Dat zou, deels, de opmerkelijk lage volatiliteit kunnen verklaren die traders tot wanhoop drijft. Immers, computers, robots, kennen geen emotie.

Daarnaast geldt dat Wall Street als veruit grootste kapitaalmarkt ter wereld, vooroploopt in de ontwikkelingen. En dat zou zomaar eens (deels) kunnen verklaren waarom Europa veel meer in de stress schiet bij Kim’s trigger happy finger.

Disclaimer: niet van toepassing.


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door:

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. De sjaak 30 augustus 2017 09:03
    Grappig verhaal, valt wel op dat WS telkens herstelt bij lage volume's, zag je gisteren ook. Heb zelf het idee dat de "kracht"an WS met name komt door de enorme buybacks door de grote bedrijven waardoor er een constante vraag in de markt is, hierdoor gaat de beurs vanzelf omhoog als de volume's teruglopen. Heb ik het niet eens over een aantal centrale banken die zich met de aandelenmarkt bemoeien en kopen (Zwitserland). Er is dus al jaren geen sprake meer van een level playing field.
  2. [verwijderd] 30 augustus 2017 10:49
    Zolang het allemaal binnen de kaders van de programmering van de quants-computers plaatsvindt, is het een uitstekend! systeem om de emotie uit te schakelen. Er worden dan geen handelsfouten gemaakt als gevolg korte termijn emotie, waarvan de achteraf de uitkomst was te voorzien...... Echter in het geval dat er een event plaatsvindt, waar de quantcomputer geen rekening mee heeft gehouden, is het apparaat net zoveel waar als een blikje conserven.
  3. forum rang 5 theo1 30 augustus 2017 11:56
    quote:

    rekeozsejtleraped schreef op 30 augustus 2017 10:49:

    Zolang het allemaal binnen de kaders van de programmering van de quants-computers plaatsvindt, is het een uitstekend! systeem om de emotie uit te schakelen. Er worden dan geen handelsfouten gemaakt als gevolg korte termijn emotie, waarvan de achteraf de uitkomst was te voorzien...... Echter in het geval dat er een event plaatsvindt, waar de quantcomputer geen rekening mee heeft gehouden, is het apparaat net zoveel waar als een blikje conserven.
    Slechter nog. Als de quant computer erop gaat rekenen dat de situatie vanzelf weer "normaal" gaat worden, en daar met steeds hogere bedragen op gaat speculeren, en dat gebeurt niet snel genoeg, dan heb je zo een LCTM'etje te pakken. Dan kan je miljarden hedgefund in een heel korte tijd leeg zijn, en als het vol futures en dat soort derivaten met onbeperkte downside zit, kan de waarde zelfs negatief worden.
  4. forum rang 5 theo1 30 augustus 2017 16:46
    quote:

    NielsvanderStappen schreef op 30 augustus 2017 13:32:

    Interessant stuk, dat uitnodigt tot verder denken over de rol van de verschillende 'handelaars' op de markt.
    Welke gevolgen zijn te voorzien, als het aandeel 'quant' nog verder oploopt?
    (ook interessante reacties hierover)
    Er kunnen denk ik twee dingen gebeuren:
    - normaal is ieder model gebaseerd op veronderstellingen. Zolang die veronderstellingen kloppen, werkt het model. Maar het werkt dus niet altijd! Als de quant modellen meestal werken, maar niet altijd, en de mensen die ze runnen zoals altijd overmoedig worden, dan zal de markt meestal heel efficiënt zijn, omdat de computers geen emoties hebben en niet in paniek raken, maar soms (als er iets gebeurt dat de modellen niet zien aankomen), zal het ineens heel spectaculair misgaan.
    - of, met big data en zelflerende neurale systemen, is er voor het eerst in de wereldgeschiedenis iets door mensen gebouwd dat altijd werkt. Lijkt me zeer onwaarschijnlijk, maar je weet nooit. Als dat zo is, dan gaat die efficiënte markt veronderstelling eindelijk echt op.
  5. Mrx77 30 augustus 2017 17:11
    Kan er worden aangegeven waarom wallstreet niet fors daalt obv flink duurdere dollar tov gisteren. Gisteren gaf media met grote titels dat euro alltime high staat in zoveel jaar en dat het dramtaisch i voor de export eu. Nu het omgekeerde vandaag plaatsvindt flink duurdere dollar of h oedkopere euro, hoor ik geen analist meer een toelichting verstrekken waarom wallstreet niet hoort te dalen en dat het slecht is voor deexport usa...lijkt wel dat eu onder vergrootglas staat. Zelfdr voorbeeld als er een autoongeluk plaatsvind in de stad en als bestuurder een marokaan is dan staan er 20 journalisten om al een verhaal te schrijven over terrorrischte aanslag, hoewel alle partijen aangeven dat het om een verkeersongelukje gaat.Ik merk op dat alle dalingen op de beurs aan de euro wordt verweten, hoewel een deskundige weet dat het lariekoek is. Usa daalt vandaag ook niet bij flink duurdere dollar. Ik vermoed dat deze massaverkopen op onze beurzen door speculaten in gang worden gezet en de particulier hiermee wordt gedupeerd. Ik kon merken dat er sinds gisterenen vandaag kritische artikelen zijn geschreven dat europese beurzen vele malen harder zijn gedaal en usa dendert maar omhoog door en trekt van niets aan...ik hoop dat er zeer kritisch wordt geschreven. Ik merk ook op dat ahold en rd ook negatief worden beinvloed door partijen om tegen veel lagere koersen belangen op te kopen. Ahold 15 euro is toch een lachertje en rd op 23...Als ahold op 20 euro staat en rd straks op 26 zullen annalisten deze bedrijven aanprijzen als stockpicking dus kopen en op deze lage niveaus durven ze een vallend dolk.niet op te vangen en wordt er maar geschreven om koersdalingen goed te praten. Ene.keer hoor je dat ahold last heeft van lage euro en rd heeft last van de zgn dalende olieprijs, hoewel paar maanden geleden bij huidige olieprijs stond rd op bijna 25 euro...nu staan we op 23 euro...vorige week vrijdag steeg olieprijs op een dag met 6 procent en rd daalde zelfs...hoe wil je dit nog uitleggen en exxon en.chevron stegen op die dag flink op deze olieprijsstijging...is er sprake van manipulatie door de yankees..ik denk zelf dat er veel meer aan de hand is.of er zijn krachten die het op europa hebben gemunt..
  6. ADutchTourist 31 augustus 2017 13:20
    De reden dat er op de Europese markten nog geen Quants zichtbaar zijn komt doordat er geen brokers zijn die dit ter beschikking stellen. In Amerika is het namelijk al mogelijk om als particuliere belegger gebruik te maken van Quants d.m.v. de website Quantopian, deze bied namelijk de mogelijkheid om via de brokers Interactive Brokers en Robinhood je eigen algoritmes los te laten op aandelen binnen de Amerikaanse markt. Een goeie ontwikkelaar kan met behulp van de programmeertaal Python, algoritmes bouwen en uitvoeren en daarmee strategieën uit proberen die de beste resultaten opleveren.
  7. [verwijderd] 31 augustus 2017 13:43
    heb gelukkig geen verstand van
    maar een programmeertaal is toch een hulpmiddel
    voor omzetten van codes naar machinetaal
    dus elke taal kan je gebruiken
    weet dat er ooit bij GoldMan Sacs een stuk van de code was gestolen

    nou ja was niet gestolen
    maar een programmeur ontvreemd

    denk je niet dat meeste Marketmakers programma's gebruiken
    om posities automatisch te hedgen?

    geloof niet dat Python heel erg geschikt is
    denk eerder aan C+++
  8. [verwijderd] 31 augustus 2017 13:47
    heb gelukkig geen verstand van
    maar een programmeertaal is toch een hulpmiddel
    voor omzetten van codes naar machinetaal
    dus elke taal kan je gebruiken
    weet dat er ooit bij GoldMan Sacs een stuk van de code was gestolen

    nou ja was niet gestolen
    maar een programmeur ontvreemd

    denk je niet dat meeste Marketmakers programma's gebruiken
    om posities automatisch te hedgen?

    geloof niet dat Python heel erg geschikt is
    denk eerder aan C+++

    over programmeren gesproken
    de klerelijer die de IEX in dienst heeft
    die zou linea recta(rectum) op straat moeten worden gezet/geschopt
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.