Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Boskalis koopt Gardline Shipping

Boskalis koopt mini-Fugro

Boskalis maakt een lange neus naar Fugro. Het neemt het Britse Gardline Group over, een rechtstreekse concurrent van Fugro. Gardline is wel veel kleiner, met 750 werknemers en een jaaromzet van 60-70 miljoen pond (65-75 miljoen euro).

Gardline is opgericht in 1969 door George Darling, die destijds begon met één schip. In 2009 vierde de groep haar veertigste verjaardag, in dat jaar had Gardline nog een omzet van ruim 100 miljoen pond. De jaren daarna expandeerde het bedrijf flink.

Sterfdag oprichter

Op 15 augustus 2006 overleed oprichter George op 77-jarige leeftijd. Zijn zoon Gregory nam het roer over. De jaren erna nam het veel kleine bedrijfjes over en groeide het uiteindelijk door naar een omzet van 220 miljoen pond in 2013, bijeengeharkt door 1700 werknemers. 

Het jaar erop begon de olieprijs aan zijn neerwaartse koers en deed zijn vuige werk. Vandaag, op de elfde sterfdag van de oprichter, maakt de groep bekend dat het zichzelf verkoopt aan Boskalis. De neergang in de olie-industrie ging niet aan de deur van Gardline voorbij. 

Ironisch 

Boskalis maakt hier toch even een lange neus richting Fugro. Zelfs in het persbericht op de website van Gardline wordt gewag gemaakt van het feit dat Gardline een concurrent(je) van Fugro is: 

 

Gardline currently employs approximately 750 members of staff across the globe. Gardline’s core geographical market is Northwest Europe, where Gardline is the main competitor of Fugro in marine surveys. With the acquisition of Gardline, Boskalis strengthens its position as a marine services provider in Northwest Europe and worldwide.

 

Het geeft het Britse familiebedrijf in ieder geval de financiële speelruimte om het verdere verloop van de oliecrisis uit te zitten. Boskalis heeft voor een fractie van de prijs die het voor Fugro wilde betalen (ca 1,5 miljard euro) in ieder geval een pootje aan de grond in de wereld van Fugro. 

De prijs van 40 miljoen pond is moeilijk te vergelijken met de waarde van Fugro. De huidige ondernemingswaarde (beurswaarde + nettoschuld) van Fugro is 1,35 miljard euro. Dat is ongeveer 87% van de omzet dit jaar.

Boskalis betaalt 40 miljoen pond als ondernemingswaarde en dat is 57% van de omzet. Er zijn helaas geen cijfers beschikbaar over de winstgevendheid van het bedrijf, maar het laat zich raden dat het de laatste jaren geen feest is geweest. Ik denk eerder dat Gardline klem zat en geen andere oplossing zag dan zichzelf aan Boskalis te verkopen.  

Heel veel vertrouwen heeft Boskalis nog niet in een herstel van de olieprijs:

 

The consideration paid including assumed debt amounts to approximately GBP 40 million. The current annual revenue level is approximately GBP 60-70 million. Based on the challenging near-term outlook Boskalis does not expect the transaction to be EBIT accretive within the next few years.

 

Maar: mocht het herstel ooit inzetten, dan zitten de Papendrechters op de eerste rij:

 

This transaction however positions Boskalis well for when end-markets recover.

 

Donderdag aanstaande komt Boskalis met de halfjaarcijfers. Wellicht dan een beter licht op de marktomstandigheden van de maritiem dienstverlener. Ik ben vooral benieuwd of de lossepols-opmerking over samenwerking met de Belgische concurrenten DEME en Jan de Nul een vervolg krijgt. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL
  2. BAM: Pas op de plaats
  3. HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 augustus 2017 17:21
    De deal kan je op meerdere manieren opvatten.

    1) Men ziet nog steeds brood in het kopen van een bodemonderzoeker.
    2) Blijkbaar is op deze niveaus de tijd rijp om in te stappen
    3) Fugro kan hiermee juist dichter bij een verkoop staan
    4) Fugro is op dit moment nog niet koopwaardig en is het zwakke broertje van de sector
  2. relpinda 15 augustus 2017 22:03
    Dit gaat Boka dus ook helemaal geen windeieren opleveren op termijn. Zo ook het aantrekken van de olie industrie. Speel er maar op in, want het gaat gebeuren dat deze industrie weer gaat aantrekken zo ook een verschuiving naar gas en electra-opwekking.

    En ja en gebaggerd zal er altijd moeten plaatsvinden, vergelijk het maar met naar de kapper gaan.

    div. posities in deze industrieën
    LZA
  3. forum rang 7 handyman6 15 augustus 2017 22:49
    Aantrekken van de olieindustrie? Wonen jullie op Mars ?
    Men pompt zich suf om de komende 5 /10 jaar nog zoveel mogelijk van het goedje aan de pomp te krijgen,voor een schappelijke prijs.
    USA boomt,China,Europa etc.ook,maar de rente en de olieprijs stijgt niet?Rara...
    Boskalis,Fugro ed ,dat is ouwe industrie,dat is kaarsen promoten ,waar elektra de norm is.Doe maar hoor,mij best.
    Shell ec doen alleen maar groen om de subsidies tevpakken ,nergens anders om....
    GrH6
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.