Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Kansrijke aandelen

Kansrijke aandelen

Leuke tijden voor handige handelaren: de olieprijs beweegt heerlijk op en neer. Naar verluidt heeft zelfs Goldman Sachs zich verslikt in de prijsontwikkeling van het zwarte goud.

Milde correctie

Het gevreesde “B-woord” is terug: bear market. Een term die veel beleggers schrik aanjaagt. Dat is onnodig, er kan ook rendement worden gemaakt op dalende koersen, maar dat voelt voor veel beleggers toch onnatuurlijk aan.

Om uw dag niet te veel op scherp te zetten: op de aandelenmarkten is er vooralsnog beslist geen sprake van een bear market. De koersen staan weliswaar wat onder druk, de AEX is circa 30 punten kwijtgeraakt vanaf het piekniveau van 537 punten. Maar een bear market is het niet, eerder een milde correctie.

Wat wél officieel in een bear market verzeild is geraakt vorige week, is de olieprijs. Dat is opmerkelijk gezien de mondiaal aardig florerende economieën.

De huidige olieprijs correspondeert dus niet met het macro-economische plaatje. Nu is er wel meer uit het lood geslagen qua pricing, maar de belangrijkste prijsbepalers hier zijn en blijven vraag en aanbod.

Met de vraag zit het wel goed, maar er is teveel aanbod. En dat hangt weer samen met, onder andere, extra productie in de VS. Leest u vooral de informatieve column van Jilles van den Beukel als u wilt weten hoe het zit.

Hoofdpijn voor grootbanken

Alle grootbanken, inclusief Goldman Sachs, hebben inmiddels hun verwachting voor de olieprijs neerwaarts bijgesteld. Of de duvel ermee speelde: de olieprijs liet afgelopen vrijdag weer stevig op.

De Amerikaanse zakenbank rekent voor de komende drie maanden op een olieprijs van 47,50 dollar per vat. Dat was eerder nog 55 dollar. En hoewel de analisten ernaast zaten met hun prijsvoorspelling, blijven zij voor de langere termijn wel optimistisch.

Als zelfs Goldman Sachs de plank misslaat qua prijsvoorspelling, is het wel duidelijk: veel meer dan een guesstimate zit er niet in. Sterker nog, de olieprijs kan ook vanaf het huidige prijsniveau ook nog prima lager. Dat laatste ligt echter niet voor de hand. Garantie tot de hoek.

Herstelmandje

Nu bevat Euronext een groot aantal olie- en olie gerelateerde fondsen die snakken naar een wat hogere olieprijs. Fondsen die aardig in elkaar zijn gedrukt, maar ook aardig wat koerspotentieel hebben zodra de oliemarkt herstelt.

Daarop nu al vooruitlopen, lijkt te vroeg. Het is echter wel handig als belegger om nu alvast wat middelen vrij te maken, zodat dan direct op de rijdende trein kan worden gesprongen.

Op de IEX-beleggersdesk wordt druk geanalyseerd en gerekend om een kansrijk mandje aandelen samen te stellen dat een fraai rendement zal opleveren zodra de oliemarkt uit de bear market komt. En dan krijgt u namen en rugnummers: en wel hier.

Disclaimer: Crum heeft geen posities in bovenvermelde aandelen.


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. Unilever heeft nog flink wat te doen
  2. Beleggers laten zich niet van de wijs brengen door de recordniveaus van de financiële markten
  3. Barrick Gold levert opnieuw fraai rendement op

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bonost 2 juli 2017 23:00
    De olie wordt telkens meer vervangen door het gas. Die op zijn beurt telkens meer wordt vervangen door duurzaam. Dus uiteindelijk verdient alleen nog duurzaam en verliest olie telkens meer terrein. Vraag en aanbod gaat dus de volgende fase in; de vraag gaat minder worden en daardoor het aanbod telkens groter en dalende olieprijzen tot gevolg. Voor Shell en consorten wordt het echt de hoogste tijd om hun aandacht te verleggen anders worden het straks alleen nog beleggingsfondsen.
  2. Marco1337 3 juli 2017 01:41
    Dat is natuurlijk maar deels waar bonost. Tuurlijk kunnen huishoudens een paar zonnepanelen op hun dak zetten en bouwen we een paar windparken op zee. Maar vergeet niet dat olie voor talloze andere doeleinden wordt gebruikt. Asfalt , plastic etc. Bovendien vergroenen de echte grote vervuilers (helaas) nauwelijks. Ik verwacht binnen 2 maanden weer een prijs van 65 dollar door de aanhoudende groei en doordat er de afgelopen jaren veel te weinig is geinvesteerd in de industrie.
  3. forum rang 4 Red_ 3 juli 2017 09:33
    quote:

    Analyticoes schreef op 3 juli 2017 01:41:

    Dat is natuurlijk maar deels waar bonost. Tuurlijk kunnen huishoudens een paar zonnepanelen op hun dak zetten en bouwen we een paar windparken op zee. Maar vergeet niet dat olie voor talloze andere doeleinden wordt gebruikt. Asfalt , plastic etc. Bovendien vergroenen de echte grote vervuilers (helaas) nauwelijks. Ik verwacht binnen 2 maanden weer een prijs van 65 dollar door de aanhoudende groei en doordat er de afgelopen jaren veel te weinig is geinvesteerd in de industrie.
    de enige redden voor uw olieprijs zou het uitbreken van de pleuris in het midden oosten zijn. nu sturen een aantal landen gesteund door de US daar op, dus misschien krijgt u dan gelijk. "Uiteraard" is het omdat Qatar boeven steunt, maar iedereen weet dat politiek gewoon om de centen draait en de lage olieprijs voor Saudie (denk aan beursgang Aramco) best eens een reden voor deze politieke rel kan zijn.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.