Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Binck, Alex & Pritle

Binck, Alex & Pritle

Onderschat de status van de Van Lanschot map op de salontafel voor de visite niet, Arend Jan. Wie zei het ook alweer een jaar of twee geleden tegen me? Maakt niet uit. Het ging uiteraard over broker- en vermogensbeheertarieven. Het mooie aan de markt anno nu is, dat er voor elk wat wils is.

Inderdaad, wie een smak geld heeft, het prettig vindt eens per kwartaal persoonljk bijgepraat te worden in een hoogpolig grachtenpand en niet zo om kosten maalt, kan bij de chique private banks terecht. Wie iedere cent te veel is aan kosten, zit gebakken bij DeGiro. De rest zit er tussenin.

Wat dat betreft komt iedereen die dacht dat DeGiro alle duurdere brokers zou wegvagen vooralsnog bedrogen uit. Zij hebben ook bestaansrecht, zo ook Binck. Het bedrijf rapporteert zeker geen gekke KW1-update. Moet mij wel van het hart dat dit eerder een marketing- dan een trading-update is.

Naar hartelust en willekeurig vergelijken met KW4 of KW1 vorig jaar en zelfs met KW1 2015. Dan word ik alijd een beetje wantrouwig. Kijk mee, dit is het persbericht vandaag:

  • Gecorrigeerde nettowinst per aandeel 17Q1 € 0,12 - hoger dan 16Q4 en in lijn met 16Q1.
  • Netto-rentebaten in 17Q1 met 3% gestegen ten opzichte van 16Q4 door de bijdrage van de portefeuille hypotheken.
  • Netto-provisiebaten in 17Q1 met 3% gedaald ten opzichte van 16Q4, met name door lagere inkomsten uit vermogensbeheer - inkomsten uit transacties hoger dan 16Q4 en 16Q1.
  • In 17Q1 5% meer transacties ten opzichte van 16Q4; kwartaalrecord in Italië.
  • Dienstverlening aan vermogensbeheerders (B2B) verwelkomt nieuwe klanten en heeft dit kwartaal hoogste transactieaantal sinds 15Q1.
  • Binck turbo inkomsten stijgen naar € 1,3 miljoen in 17Q1. Productaanbod turbo's verder uitgebreid.
  • BinckBank neemt per 3 april 2017 fintech bedrijf Pritle over, waarmee BinckBank versneld uitvoering geeft aan de uitrol van haar strategie.
  • Deelneming TOM gaat activiteiten op gecontroleerde wijze afbouwen - bijkomende last geboekt (€ 0,02 per aandeel).
  • BinckBank stapt in sponsoring topwielrennen. Eneco tour komende jaren verder als BinckBank tour.

Alex...

De desinvestering in het intussen al opgeheven TOM staat er wel netjes in. Dat is ondernemersrisico: geprobeerd, niet gelukt, pech gehad, afschrijven, geeft niks en hoort er bij. Toch mist er een regeltje. Die voeg ik in bovenstaande stijl toe:

  • 8% uitstroom bij Alex Vermogensbeeer in 17Q1, -26% in vergelijking met 16Q1

Kijk maar.

 

 

Liefst 8% minder beheerd vermogen in één kwartaal waarin de AEX ironisch genoeg iets van 8% steeg, is veel. Heel erg veel. Het is niet alleen een probleem van Binck, want de hele fonden- en vermogensbeheerindustrie piept, steunt en kraakt vooral onder het geweld van Vanguard en BlackRock:

 

 

Nogmaals, dit is niet alleen een probleem van Binck. Er sneuvelen intussen al grote namen.

 

 

Pritle

Gelukkig onderkent Binck het gevaar en ze heeft ze haar strategie herzien. Het bedrijf wordt meer bank en minder alleen broker. In dit licht moet u deze update ook zien. Het bedrijf zit midden in een reorganisate. Misschien heeft ze zelf stiekem Alex Vermogensbeheer al opgeheven. Ze zet vol in op nieuwe aanwinst Pritle.

Dat past goed in de tijdgeest: zeg maar van menselijke adviseur Alex tot robo-adviseur Pritle. Het is anno nu simpel: iedere basispunt die je meer rekent voor beheer dan BlackRock en Vanguard moet je verantwoorden. Welke meerwaarde lever je? Hoe goedkoper, hoe beter, is in de meeste gevallen de uitkomst.

Bij Alex is al met al zo'n 1 miljard euro verdwenen en het wordt nog hele kluif om dat mede via Pritle weer terug te halen? Voor ING is dat wel van cruciaal belang:

Volgens ING vereist een structurele herwaardering van BincBank een ,,aanzienlijke groei" van het beheerd vermogen en daarmee het vertrouwen in de mogelijkheid om nieuwe strategieën succesvol uit te voeren.

Pak ik de andere analyses er ook maar even bij. Kepler Cheuvreux:

Kepler Cheuvreux verwacht wel dat analisten hun winstramingen voor dit jaar met gemiddeld 2 tot 5% zullen verlagen naar aanleiding van de cijfers over het eerste kwartaal. De omzettrend blijft neerwaarts gericht, onder andere door dalende inkomsten uit vermogensbeheer.

KBC Securities:

We will not materially adjust our estimates following the Q1 release and stick to our HOLD recommendation. Due to a significant expected increase in the tax burden as of 2018, we see downside risk to CSS earnings estimates. On our 2018 forecasts, valuation looks fair compared to the peer group.

Peanuts natuurlijk, maar het is wel een tikje ironisch dat de klanten weghollen bij Alex, waar het bedrijf haar klanten juist probeert te leren serieus te beleggen. Ze doen zich nu dan maar tegoed aan turbo's, gelet op die regel in het persbericht:

Binck turbo inkomsten stijgen naar € 1,3 miljoen in 17Q1. Productaanbod turbo's verder uitgebreid.

Dobbel

Misschien is het meest verrassende aan de rapportage dat het aantal beurstransacties op peil is gebleven, ondanks de extreem rustige markten in KW1. Daar is wel een verklaring voor: in België nam het aantal transacties met eenderde (!) toe, toegeschreven aan het afschaffen van die krankzinnige transactiestaxes.    

Dat compoleet a-volatiele KW1 druipt ook bijna van de koers van Binck af, ben ik geneigd te denken:

 

 

Zoals gezegd, Binck breidt haar diensten nog verder uit met onder meer hyptoheekproducten en het wachten is op het uitrollen van spaarproducten. Het concern vermeldt daar alleen niets over in haar rapportage. De focus ligt op Pritle:

In Q1 2017 kondigde BinckBank de overname aan van de activiteiten van Pritle. Met de overname van deze roboadvisor biedt BinckBank een antwoord op een groeiende klantbehoefte en versnelt de uitrol van haar strategie. Begin Q2 is de transactie geëffectueerd: Binck Forward.

Kortom, Binck is aan het verbouwen en alle succes daarbij gewenst. Dat heeft ze ook nodig. Want er wil maar geen fantasie in de koers komen. En dat is er echt wel? Tegen 5% dividendrendement hebt u misschien een turnaround-kandidaat, om iets te noemen. Ik zie wel eens grotere risico's voorbijkomen op de beurs.

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.