Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

TA: Handen wrijven

Wordt dit de week van 512? Ik denk van wel! In mijn bijdrage vrijdag schreef ik dat ik de verwachte lagere opening van de AEX zag als het aansterken van de steunzone, waarna de index in de loop van de dag kon herstellen.

Zo geschiedde. De kniebuiging betitelde ik als het nemen van een aanloop voor een stijging naar de bovenkant van de broadening formation deze week. Ik herhaal dat de bovenkant van dit patroon zich momenteel rond 512 bevindt.

Met de vorming van een key reversal lijkt de Eurostoxx 50 vrijdag de correctie van die week te hebben afgerond. Het volumenummer waarop het slotakkoord van de week plaatsvond, lag beduidend hoger dan die van eerder die week.

Het duidelijke krachtige, opwaarts gerichte trendkanaal waarbinnen deze graadmeter zich nu al maanden beweegt, geef ik in de grafiek aan.

Eerder kon ik het richtpunt op 4200 al afvinken. Vaste lezers herinneren zich dat op basis van de trendmatigheid een uitname van deze horizontale weerstand het meest waarschijnlijke technische scenario was. Het nieuwe richtpunt komt daarom te liggen op 4323.

Aegon: 16,75 euro
Het technische beeld van Aegon biedt weer aanknopingspunten om een vervolg van de opwaartse beweging te veronderstellen. Het patroon dat in de afgelopen handelsdagen in de grafiek is neergezet, kan ik omschrijven worden als een vlag, ofwel een continuatiepatroon. Het dieptepunt hiervan is uitermate interessant.

De stijging vanaf begin december kan ik namelijk in twee stappen indelen:

  • Neem ik de hele stijging van begin december tot het huidige, hoogste punt van halverwege januari, dan is het dieptepunt van het vlagpatroon neergezet op het 23,6% Fibonacci correctieniveau,
  • Verdeel ik deze hele stijging onder in een stijging van 8 januari tot aan het hoogste punt, dan valt het dieptepunt van het continuatiepatroon op het 38,2% correctieniveau.

    Op basis van de Fibonacci-extensietechniek aan de hand van beide correcties wordt mijn nieuwe richtpunt 16,75 euro.

    Hagemeyer: 3,95 euro
    Het zwakke beeld dat Hagemeyer tot nu toe in 2007 liet zien, lijkt ten einde. In de afgelopen handelsdagen vond de koers steun op de zone die al eerder als vangnet fungeerde. Vrijdag is het fonds op een bovengemiddeld volume weer opgeveerd. Deze draai is het startsein voor een opleving terug naar de horizontale weerstand rond 3,95 euro.

    Bij een uitname van deze zone oogt het technische beeld voor Hagemeyer nog florissanter, omdat dan sprake is van een dubbele bodemkoerspatroon. Vooralsnog ga ik eerst uit van een aanval op de eerste horizontale barrière. Wel beloof ik u een nieuwe update, zodra het aandeel boven 3,95 euro sluit.

    Philips: 33,75 euro
    Wordt Philips binnenkort weer gelanceerd? Het kritieke niveau voor dit aandeel ligt rond 29,50 euro. De vraag lijkt niet zozeer of deze zone binnenkort doorbroken wordt, maar meer of deze nu al onder druk wordt gezet. Zoals in de grafiek duidelijk valt te zien, laat het aandeel al een tijd lang een opwaarts gerichte beweging zien.

    Binnen deze beweging fluctueert de koers sinds begin november in een ascending triangle. De genoemde kritieke zone baseer ik op de horizontale weerstand van dit patroon en ik neem aan dat deze op korte termijn doorbroken wordt. Een stand boven 29,50 euro is aanleiding om een voortzetting van de stijging te veronderstellen.

    Het bijbehorende eerste richtpunt is 33,75 euro.


    Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

    Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Nikken mag niet handelen in de aandelen waarover hij schrijft. Fortis Bank en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom, klik hier.

    Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

    Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
  • Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Geert-Jan Nikken

    Auteur:

    Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

    Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

    1. TA: Adieu
    2. TA: Kou in de lucht
    3. TA: Verrassing

    Gerelateerd

    Reacties

    172 Posts
    Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 22 januari 2007 08:52
      quote:

      Redactie IEX.nl schreef:

      TA: Handen wrijven

      Geert Jan Nikken - 22 jan, 08:45

      "Wordt dit eindelijk de week van AEX 512? Ik denk van wel! Updates Aegon, Hagemeyer en Philips..."

      www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
      Hey GJ, mooi moment als we de 512 aantikken. Adel verplicht nu eenmaal, ben benieuwd naar je visie op 2007.
    2. [verwijderd] 22 januari 2007 10:15
      Hiep hiep hoera we gaan omhoog roept iedereen! Let op dan gebeurt dat niet. Let op de RSI die niet stijgt. Vandaag zal het blijken: gaan we terug naar onder de 507, dan is de kans op een reversal erg groot. Zo niet dan krijgt GJ een goede kans zijn 512 waar te maken.... maar daarna????
    172 Posts
    Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.