Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

TA: Pauze

Opnieuw betwijfel ik of de AEX vandaag al voldoende kracht heeft om 507 te breken. Gisteren verwachtte ik dat de index nog iets verder richting deze zone kon oplopen en dat daarna een adempauze of lichte kniebuiging volgde.

Die pas op de plaats lijkt inderdaad gistermiddag gestart. Begrijp mij niet verkeerd, ik denk niet dat de AEX aan de vooravond staat van een stevige trendomslag. Het technische beeld is alleen aanleiding om wat terughoudend te zijn.

Een terugval richting 502 - 501 is volgens mij daarom een reële technische mogelijkheid. Een daling naar deze zone zie ik weer als een aanloop voor een stevigere aanval op de zone 507, die in mijn visie uiteindelijk wordt gebroken.

Mijn korte termijn richtpunt voor de Amsterdamse hoofdgraadmeter blijft daarom onveranderd staan op het inmiddels welbekende niveau van 512.

ABN Amro: 26,75 euro
Toegegeven, het heeft even geduurd voordat mijn begin oktober 2006 berekende koersdoel op 25,05 euro op de borden verscheen. Maandag was het zover. Reden voor mij om opnieuw naar ABN Amro te kijken en om gelijk met de conclusie te beginnen: het beeld oogt onveranderd krachtig en mijn nieuwe richtpunt is 26,75 euro.

Dit positieve vooruitzicht baseer ik op de onderliggende trend sinds juli 2006. In de achterliggende weken aarzelde de koers net onder die 25,05 euro. Nu ABN Amro succesvol de horizontale barrière achter zich heeft gelaten, verwacht ik voortzetting van de beweging. De koersexplosie van half december en de consolidatie daarna?

Die omschrijf ik als een continuatiepatroon. De berekening van dit patroon levert die 26,75 euro op.

Buhrmann: 13,15 euro
Na de koersval in november tekende zich in de grafiek van Buhrmann een omgekeerde hoofd/schouderformatie af. Dit staat bekend als een omkeerpatroon, zodra de neklijn wordt doorbroken. De sterke koersstijging van gisteren forceerde deze lijn en dit lijkt het startsignaal voor een verdere opleving.

De Relatieve Sterkte Indicator (RSI) ondersteunt deze visie. Bij de vorming van de rechterschouder raakte de indicator niet meer oversold, terwijl dat bij de linker en het hoofd nog wel het geval was. Let wel, na een doorbraak volgt veelal een terugtest. Dit is nog niet gebeurd en daarom kan Buhrmann in de komende dagen onder druk komen te staan.

Deze terugval zie ik alleen als een koopgelegenheid. Op basis van het patroon kan ik een volgend richtpunt afgeven voor het fonds op 13,15 euro.


Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Nikken mag niet handelen in de aandelen waarover hij schrijft. Fortis Bank en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom, klik hier.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Geert-Jan Nikken

Auteur:

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

  1. TA: Adieu
  2. TA: Kou in de lucht
  3. TA: Verrassing

Gerelateerd

Reacties

151 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 januari 2007 09:13
    quote:

    Bertje_0 schreef:

    duidelijk verhaal ,zoals altijd, alleen mis update AbnAmro zoals in de titel is vermeld?
    klopt, ik was wat laat vandaag, dus de redactie treft geen blaam, ik verwacht dat het binnen enkele minuten erop staat, maar de visie is:
    koop abn amro koersdoel 26.75
    koop buhrman op de verwachte daling naar de neklijn voor koersdoel 13.15

    GRS
  2. [verwijderd] 17 januari 2007 09:23
    quote:

    Brievenbus schreef:

    Uhm, we bedoelen toch hoop ik de verwachte Buhrmanstijging?
    Zou het nu in de 3e poging eindelijk goed komen tussen Buhrmann en GJ?
    ho ho ho brievenbus.

    er heeft een buhrmann update gestaan die wel is uitgekomen, dat was de update voor de laatste update.....:-))

    GRS
  3. [verwijderd] 17 januari 2007 10:53
    quote:

    Brievenbus schreef:

    Blijf ik onlogisch vinden; door het schrijven van die call zet je je eigen calletje immers onder druk, hoe miniem dan ook......
    Het gaat hier toch om het beperken van schade...
    of het afdekken van risico...

    als de 500 waardeloos wordt is er nog wat wisselgeld ontvangen voor de 502.50 lijkt mij..

    Murc
  4. [verwijderd] 17 januari 2007 11:24
    quote:

    kees de beginner schreef:

    [quote=Edjes1]
    Hmmm.
    Even stapje terug.
    Ok.

    Wat te doen met Call Jan 500?
    Toch maar de deur uit?
    2 dagen om de boel goed te maken is kort....
    [/quote]
    schrijf 2x 505 en koop 1x510
    Dank Murc.

    Dank Kees.
    Schrijf P505 neem ik aan?
    Anders snap ik het niet.
    Riskant om 2x te schrijven en eentje met kleine potentie te kopen?
  5. Brievenbus 17 januari 2007 11:26
    quote:

    murc schreef:

    [quote=Brievenbus]
    Blijf ik onlogisch vinden; door het schrijven van die call zet je je eigen calletje immers onder druk, hoe miniem dan ook......
    [/quote]

    Het gaat hier toch om het beperken van schade...
    of het afdekken van risico...

    als de 500 waardeloos wordt is er nog wat wisselgeld ontvangen voor de 502.50 lijkt mij..

    Murc
    Ja, ik snap je wel, maar in principe blijft het onlogisch.
    Je bent long, met een call, en uit angst ga je tegelijkertijd short, door er één te schrijven.
    Door die actie zet je je eigen long-call onder druk, zodat de kans dat 'ie waardeloos afloopt groter wordt! :-))

    Laat ik iederen maar gauw voor zijn, want iedere belegger, roept, denkend op z'n eigen micro-niveau meteen "alsof dat ene geschreven calletje/ gekochte putje/ verkochte aandelenpositie/ vul zelf maar in/ van mij ook maar iets uit maakt op die hele grote markt"!

    Toch wel!
    Soms moet je dingen onzinnig uitvergroten om handelingen en konsekwenties te overzien; stel, Jan zit 's avonds thuis en kijkt blij naar z'n ene call.
    Vervolgens gaat hij 's ochtends naar z'n werk, zet z'n pet van institutionele belegger op en schrijft een enorm aantal calls; wanneer hij dan 's avonds weer thuis zit en als kleine belegger z'n ene calletje bekijkt, ziet 'ie vloekend dat dat ding waardeloos is geworden! :-))
151 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.