Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

TA USA: Stil aan de bovenkant?

Eerder deze week zei ik dat de S&P 500 zat gevangen in een opwaarts gericht trendkanaal. De doorbraak tot onder de horizontale steun rond 1294 was voor mij aanleiding een test van de onderkant van het kanaal te veronderstellen.

Niets bleek echter minder waar en de S&P 500 testte gisteren in de vroege ochtend vrij nauwkeurig de bovenkant, waarna de koersbeweging stil viel. Een aantal argumenten van mij zijn echter nog steeds valide.

De Relatieve Sterkte Indicator (RSI) ondersteunt nog niet de hogere top en is nog niet overbougth geraakt. Behalve aan het opwaartse trendkanaal refereerde ik ook aan een zijwaartse beweging. De slotstand van gisteren ligt vrij nauwkeurig op de bovenkant hiervan.

  • Een weerstand op basis van het trendkanaal rond 1320 lijkt daarom de kritieke bandbreedte te bepalen,
  • De bovenkant van de zijwaartse beweging rond 1308 fungeert als eerste vangnetje,
  • Daaronder komt 1294 weer in beeld.

    Du Pont: 50,00 dollar
    Na lang aarzelen lijkt - voluit - Du Pont de Nemours te gaan afrekenen met de horizontale barrière rond 43,80 dollar. Gisteren sloot de koers voor de eerste keer sinds lange tijd hierboven. De doorbraak vond op een significant hoger volume plaats, waarmee die aan kracht wint. De horizontale weerstandslijn merk ik aan als een belangrijk ijkpunt.

    Deze horizontale lijn maakt namelijk deel uit van een grote ascending triangle, die ik in de grafiek afbeeld. Aan het einde van een daling is dit vaak als omkeerpatroon. In 2005 stond Du Pont sterk onder druk en als ik het verschil neem tussen de top en de bodem, dan verklapt mijn rekenmachine dat de koers ruim 30% moest inleveren.

    Het patroon is daarom inderdaad aan het einde van een neergang gevormd. Ik mag als nu de basis van het patroon van grofweg 6 dollar projecteren vanaf het doorbraakniveau: 43,80 + 6,00 = 49,80. Afgerond is 50,00 dollar mijn nieuwe richtpunt. Omdat het koerspatroon is gevormd in enkele maanden is dit een langere termijn koersdoel.


    Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

    Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Nikken mag niet handelen in de aandelen waarover hij schrijft. Fortis Bank en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom, klik hier.

    Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

    Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
  • Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Geert-Jan Nikken

    Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

    Meer over Geert-Jan Nikken

    Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

    1. TA: Adieu
    2. TA: Kou in de lucht
    3. TA: Verrassing

    Gerelateerd

    Reacties

    3 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 21 april 2006 23:31
      Beste Geert Jan,

      Weinig reacties op dit werk van je.
      Je visie in de VS heeft in ieder geval een over eenkomst met je gedachtte gang over de AEX.
      Daarnaast na de seesie van deze dag te hebben gezien lijkt me 1294 geen onhaalbare zaak.
      Dit samen vallend met een AEX terugtest vorige highs 473.
      Zou je Intell ook eens onder de kijker willen houden?

      Gr en Dank voegende bij S6 Ben
    3 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.