Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Hedge stunts

Als het niet rendementen of kosten zijn, is het wel iets anders waardoor hedge funds de voorpagina's halen. De laatste tijd is dat - bij het uitblijven van spectaculaire rendementen - het aandeelhoudersactivisme.

In de meest pure vorm komt die erop neer dat een hedge fund zich inkoopt in een bedrijf dat bij voorkeur:

  • Veel cash heeft,
  • Ondermaatse resultaten boekt met de huidige activiteiten.

    Vanaf dat moment zijn er twee scenario's denkbaar. Of het hedge fund tracht met zachte hand te sturen en probeert medestanders te krijgen bij andere aandeelhouders of het management, óf het trekt op agressieve wijze de controle naar zich toe.

    Die laatste aanpak gaat meestal gepaard met het wegsturen van de bedrijfstop (of een poging) en een herstructurering of opsplitsing.

    Raider wordt fundmanager
    Of dat nu goed of slecht voor een bedrijf is, het levert in ieder geval wel spectaculaire gevechten op. Pas nog was er de aanval van hedge fund manager - vroeger heette hij trouwens nog gewoon corporate raide - Carl Icahn op Time Warner. Icahn kocht 3,1% van het trekkebenende mediabedrijf.Hij opende vervolgens het vuur op CEO Dick Parsons.

    Die ontbrak het aan visie, stelde Icahn. Time Warner zou idealiter moeten worden opgesplitst om meer aandeelhouderswaarde te creëren.Nu begin je met 3,1% niet veel, maar Icahn rekende op collega-fondsmanagers die graag bij hem op de bagagedrager meeliften om ook te profiteren van de koersstijging.

    Het werd uiteindelijk een fascinerend gevecht dat enkele maanden duurde en waarin Icahn onlangs de handdoek in de ring gooide. Parsons vocht fanatiek terug en zijn belager kreeg uiteindelijk onvoldoende medestanders onder de aandeelhouders. Daarmee is Parsons de ongekroonde koning van een nieuw ras bestuurders: de opstandige CEO.

    Stoere Sjoerd
    In plaats van lijdzaam toe te zien hoe de aandeelhouders de macht grijpen, neemt een groeiend aantal managers tegenwoordig zelf het heft in handen. In Nederland is Stork het voorbeeld bij uitstek. Topman Sjoerd Vollebregt wacht niet af tot een clubje hedge funds voldoende belang heeft opgebouwd om het bedrijf tot een splitsing te dwingen.

    Om zijn strategie uit te voeren heeft Vollebregt tijd en rust nodig.Die krijgt hij niet op de beurs met zoveel onbekende kapers op de kust en daarom gaat hij zelf op zoek naar investeerders die wél het geduld kunnen opbrengen. Als het hem lukt beleeft het Damrak de zoveelste beursexit, die ook nog eens is geïnitieerd door het bedrijf zelf.

    In Amerika, waar het allemaal wat eerder gebeurt, gaat het zelfs al zover dat bedrijven hun eigen aandeelhouders voor het gerecht slepen. De topman van Bally Total Fitness was volgens The Wall Street Journal de persoonlijke aanvallen van hedge fundmanagers zó zat, dat hij de rechter erbij haalde.

    Bally is boos
    CEO Paul Toback diende een aanklacht in waarin hij een manager van Liberation Investment beschuldigt van een "onophoudelijke en merkwaardig persoonlijke campagne tegen het management" en "een irrationele, dwangmatige haat jegens de huidige directievoorzitter."

    Met zulke aandeelhouders heb je geen vijanden meer nodig. Toback zegt een derde van zijn kostbare tijd te moeten besteden aan het activisme van zijn aandeelhouders, in plaats van het herstructureren van het bedrijf, dat in een permanente staat van sanering verkeert na een reeks boekhoudproblemen.

    Overigens won Toback, net als Parsons, tot nu toe de slag. Hij overleefde onlangs de aandeelhoudersvergadering en mag verder met zijn werk. Met hedge funds die naarstig op zoek naar nieuwe bronnen van rendement ligt het voor de hand dat in de komende meer van dit soort veldslagen gaan plaatsvinden.

    Vinkentouw
    In Nederland zijn er, na VNU en Stork, nog diverse bedrijven waar aandeelhouders op het vinkentouw zitten om zich met de zaken te bemoeien, als er naar hun mening onvoldoende rendement wordt behaald. CSM en TNT gooiden onlangs het roer om, onder andere door grote druk van veeleisende beleggers.

    De vraag is natuurlijk wat u als belegger in zo'n geval beter kunt kopen: het hedge fund of het aandeel van een belaagd fonds? Aandeelhouders in Stork zijn waarschijnlijk gelukkiger met de exit-premie die ze nu al op zak hebben, dan met een slepende machtsstrijd.


    Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX/Debeurs.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  • Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Pieter Kort

    Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

    Meer over Pieter Kort

    Recente artikelen van Pieter Kort

    1. Gangmaker Nvidia valt stil en dat merken we op het Damrak
    2. Vooruitblik: Franse schuldpaniek en hét inflatiecijfer waar iedereen op wacht
    3. Slotcall: Nieuw record AEX, chippers trekken de kar, banken maken het nieuws

    Gerelateerd

    Reacties

    1 Post
    | Omlaag ↓
    1 Post
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.