Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Verdienen aan late herweging

Verdienen aan late herweging

Op de AEX-pagina op Wikipedia staat onder het kopje samenstelling:

De exacte weging van de index verandert dagelijks, omdat bijvoorbeeld sterk gestegen aandelen aan wegingspercentage winnen. Herweging vindt tweemaal per jaar plaats na de eerste handelsdag van maart en van september, en in het geval van het verdwijnen van aandelen van de beurs (overname, faillissement) of het uitkeren van superdividend zullen er aanpassingen gemaakt worden. Standaard telt de AEX-index 25 aandelen.

Marktkapitalisatie

Als een aandeel omhoog gaat en het desbetreffende bedrijf geeft geen nieuwe aandelen uit, dan neemt de totale waarde van het bedrijf toe. Bedrijven die meer waard zijn krijgen op de beurs een grotere weging.

  • Imtech is klein en bepaalt voor 0,24% de AEX-index.
  • Unilever is een groot bedrijf en bepaalt voor 15,93% de AEX.

Gaat Imtech van vandaag op morgen failliet dan is dat niet te zien in de AEX-stand. Gaat Unilever failliet dan staat de AEX-index meteen tientallen punten lager.

Het nadeel van op deze manier een index opbouwen is dat bedrijven die overgewaardeerd zijn een grotere weging krijgen en als bedrijven ondergewaardeerd raken dan daalt ook hun wegen. Dit klinkt niet als ideaal.

Extremen verdwijnen

Op de hele lange termijn weer ik zeker dat overwaardering uit een aandeel gaat en ik weet ook zeker dat op de hele lange termijn onderwaardering uit een aandeel gaat. Gaat overwaardering uit een aandeel, dan daalt het aandeel.

In een sprookjesscenario daalt de overwaardering doordat de winsten harder gaan oplopen dan het aandeel. Wij weten echter allemaal dat sommige  aandelen enorm dalen en nooit meer herstellen.

Zo'n daling, van overwaardering tot een normale waardering, krijgt een index volledig voor de kiezen, terwijl er van de stijging maar gedeeltelijk werd geprofiteerd. De koers ging immers omhoog, daarna werd de weging aangepast. De koers ging nog verder omhoog en de weging werd weer hoger ingesteld. Et cetera.

Dalingen gaan vaak enorm snel waardoor er nog geen herweging is geweest. Als de belegger een tracker koopt op de AEX, of een andere bekende index, dan heeft hij last van dit fenomeen.

Onderzoek

Ik had dit weekend een paar uur gereserveerd om volledig uit te rekenen hoeveel last de trackerbelegger heeft gehad omdat hij te veel belegt in bedrijven die overgewaardeerd zijn en te weinig belegt in bedrijven die ondergewaardeerd zijn.

Ik schrok er enorm van hoeveel indexwisselingen er de afgelopen jaren zijn geweest. Soms bestond de index uit 26 aandelen en dan weer 21 aandelen. En wat een overnames hebben wij in Amsterdam gehad.

Dan maar een paar andere partijen citeren. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft een aantal jaren geleden de periode 2002 – 2011 onderzocht. Zij keken naar de AEX waarbij de weging constant veranderde en naar een AEX waar elk fonds even zwaar meetelde.

De AEX verloor in deze periode 15% en de gelijkgewogen index won 50%. Dit is een verschil van 65 procentpunt!

In het boek van Rob Arnott, A Better Way to Invest, staat ook een mooi voorbeeld. In de periode 2000 – 2002 ging de Amerikaanse S&P 500 met 20% onderuit, terwijl een gemiddeld aandeel in deze periode juist 20% won. Dit is een verschil van 40 procentpunt!

Hoe kan dit?

Er ontstond een zeepbel in TMT-aandelen, maar pas daarna kregen deze bedrijven een hoge weging in de S&P 500. Het leeglopen van deze zeepbel kreeg de S&P 500 wel volledig voor de kiezen. Een belegging in een standaard index is niet de ideale manier om te beleggen in aandelen.


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Karel Mercx

Auteur:

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. Jammer dat dalingen voorbij zijn
  2. Blijf van goud af
  3. Gouden tijdperk op komst

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 februari 2014 14:49
    quote:

    Sisyphus schreef op 10 februari 2014 14:04:

    "In de periode 2000 – 2002 ging de Amerikaanse S&P 500 met 20% onderuit, terwijl een gemiddeld aandeel in deze periode juist 20% won."

    Omgekeerd geldt dit uiteraard ook. Indexbeleggen blijft voor mij een winnende beleggingstrategie.
    Als u kiest voor een gelijkgewogen-ETF en niet voor een marktkapitalisatiegewogen-ETF, dan bent u nog steeds aan het indexbeleggen.
  2. [verwijderd] 10 februari 2014 19:56
    quote:

    Berman schreef op 10 februari 2014 15:47:

    Het is mij uit dit betoog niet duidelijk of deze negatieve conclusie over gewogen ETF's alleen klopt voor zeer specifieke perioden van de afgelopen jaren, of dit een algemene conclusie die in principe altijd opgaat.
    Karel: wil je alsjeblieft antwoord op geven?
    In 2000 was een sector overgewaardeerd, toen werkte het fantastisch

    in 2007 was de hele beurs overgewaardeerd, dan werkt het niet.

    In 2009 ging de wereld er van uit dat er geen financiële bedrijven meer zouden bestaan en was de wegingsfactor van financiële bedrijven extreem laag, daardoor werkte het fantastisch.

    etc.

    Op een termijn van tien jaar werkt het zeker.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.